1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro stiže i Dodge Challenger ACR
Uskoro stiže i Dodge Challenger ACR
0

Uskoro stiže i Dodge Challenger ACR

242
0
Podelite sa prijateljima:

Dodge je tokom 1999. godine javnosti predstavio ACR (All Club Racer) verziju modela Viper i sa njom šokirao javnost. Nekadašnji sinonim za paljenje guma i vožnje na pravcu je odjednom mogao da parira najboljim svetskim automobilima na bilo kojoj stazi, bez obzira koliko ona imala krivina, a jedno vreme je držao rekord na čuvenoj nemačkoj stazi Nurburgring. Od tada, samo još jedan automobil Chrysler korporacije je dobio ACR verziju i to jeftini kompakt Dodge Neon, ali su oba odavno u penziji.

Kako prenosi sajt Allpar, koji se bavi isključivo proizvodima američkog giganta, Chrysler korporacija trenutno radi na ACR verziji modela Dodge Challenger. On je zapravo već trebalo da debituje, ali ga je odložila epidemija virusa korone. Pratiće identičnu strategiju kao i raniji Viper ACR, što sigurno neće biti lagan posao pošto je ipak reč o velikom kupeu teškom približno dve tone.

Međutim, Allpar kaže da je prvi zadatak bio staviti Challenger na dijetu i skinuti minimalno 200 kilograma mase, a zatim će uslediti i mnogobrojni aerodinamični dodaci u vidu spojlera i branika.


Za razliku od prethodnika, izbor motora će se svoditi na dva poveća benzinca sa osam cilindara. Onaj manji zapremine 6,4 litre razvija 485 konjskih snaga, a u izboru bi trebalo da bude i čuveni 6,2-litarski „Hellcat“ sa kompresorom i čak 797 „grla“. Oba agregata su trenutno dostupna na Challengeru, a kako mnogobrojne amaterske serije ne dozvoljavaju „pomagala“ kao što su turbo i kompresor, Dodgeov pulen će nuditi oba kao izbornu opciju.

Poslednji Viper ACR je i dan danas među deset najbržih serijskih automobila, ako se razmatra brzina „provoznog“ kruga na Nurburgringu, sa vremenom od sedam minuta i 1,3 sekunde. Dodge očekuje da bi Challenger ACR bio za svega dve sekunde sporiji, pa nema sumnje da nas očekuje uzbudljivo leto.

AutoRepublika

(242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments