1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Up zvanično u penziji
Volkswagen Up zvanično u penziji
2

Volkswagen Up zvanično u penziji

355
2
Podelite sa prijateljima:

Kada je predstavio model Up, Volkswagen je rekao medijima kako je napravio ovog mališana na isti način kao i prvu generaciju legendarnog bestselera pod imenom Golf i da očekuje jednako veliki komercijalni uspeh. To se desilo 2011. godine kada se svet još uvek oporavljao od teške recesije, pa je potražnja za jeftinim i pouzdanim četvorotočkašima svakako bila velika.

Ali juče, dvanaest godina kasnije, poslednji Up je upravo sišao sa proizvodne trake u fabrici u Slovačkoj. I dok je ovaj model svakako zabeležio solidan komercijalni uspeh, ipak nije stekao onaj kultni status kao čuveni Golf „kec“.

Kao što smo spomenuli, Up je originalno debitovao 2011. godine zajedno sa dva gotovo identična blizanca. To su bili modeli Škoda Citigo i Seat Mii. Najavljen je kao zamena za model Fox i opstaće u samo jednoj generaciji. Dok je Fox svakako bio globalni automobil, nemački proizvođač vozila je ograničio Up samo na Stari kontinent i dve države Južne Amerike (Brazil i Argentina).

Najveći uspeh u Evropi je ostvario 2013. godine kada je isporučeno 130.039 jedinica, ali je prodaja protekle godine iznosila tek trećinu te brojke. U Brazilu se najbolje pokazao 2014. godine (58.896 jedinica), a u Argentini 2018. godine (15.677 jedinica).

Kada spominjemo i blizance, da kažemo da Citigo i Mii nikada nisu bili dostupni izvan Evrope. Model Citigo se proslavio 2014. godine sa 44.851 zadovoljnim kupcem, a Mii iste godine kada je 28.608 jedinica sišlo sa proizvodne trake. Oba blizanca su povučena iz prodaje još pre nekoliko godina.

Dok je Volkswagen nudio Up uglavnom za šire narodne mase i sa štedljivim 1,0-litarskim motorom, to ne znači da je svaka konfiguracija bila takva. Izdanje nazvano GTI je pružalo spomenuti 1,0-litarski motor sa većim turbo punjačem nego kod standardnog modela, što je bilo dovoljno za 114 konjskih snaga i maksimalnih 200 Nm obrtnog momenta dok je menjač bio šestostepeni manuelni.

GTI je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za samo 8,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 196 km/h, što su za konkretnu klasu bili stvarno fantastični rezultati. Ovaj automobil se nudio i u električnom izdanju pod imenom e-Up.

I šta sada budućnost donosi? Pa za sada – ništa, i model Polo će preuzeti titule najmanjeg i najjeftinijeg Volkswagena, iako je jasno da je značano skuplji nego Up.

Međutim, čelnici nemačke firme već neko vreme najavljuju seriju malih gradskih četvorotočkaša na električni pogon. Jedan od njih je novi heč pod imenom ID.1 i u izložbeno-prodajnim salonima ćemo ga videti za par godina. A fabrika u Slovačkoj će biti iskorišćena za karavansko izdanje modela Passat.

AutoRepublika

(355)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mali „cetvorotockas“ zvani Up zapoceo je svoju karijeru 2011 godine, sto znaci da je na trzistu vec 12 godina. To je suvise dug period i publika se zasitila njegovog lika. Znaci da je vec odavno trebalo da dobije naslednika. Sada tek dolazi problem koji je Golf doziveo prelaskom sa generacije 7 na 8 a to je: kako od onoga sto je bilo veoma dobro napraviti jos bolje? Imao sam priliku da na kratko vozim ovaj auto i moji utisci su sledeci: – enterijer deluje suvise siromasno – prostorni komfor je tek zadovoljavajuci – motor nije dovoljno jak – opruge su… Pročitaj više »

Matija

Vise strucnih izvora potvrdilo je informaciju o gasenju modela Up. Sef VWa, Tomas Sefer licno, dao je izjavu kojom gasenje Upa objasnjava novim propisima o „Cybersecurity“ koji vaze od sredine 2024 godine. Kaze on, da bi bilo vrlo komplikovano da se razvija sasvim nova elektronika za zastareo auto. Naslednik Upa stici ce „posle 2026 godine“ i to sa cisto baterijskim pogonom. Cilj je takodje da cena novog Upa ne predje 20.000 evra. Originalna informacija moze se naci pod donjim linkom:

https://www.kfz-betrieb.vogel.de/volkswagen-stellt-produktion-des-up-ein-a-379104f1be216d652f63b219989ae6d8/?cmp=nl-125&uuid=0d24690942dfe15cfccf6ae6f824ec7e

Izmenjeno 6 meseci pre od strane Matija