1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Sud: Biciklista pod izvesnim okolnostima može proći na crveno svetlo
Sud: Biciklista pod izvesnim okolnostima može proći na crveno svetlo
9

Sud: Biciklista pod izvesnim okolnostima može proći na crveno svetlo

366
9
Podelite sa prijateljima:

U Nemačkoj postoje semafori koji koriste opciju „obaveštavanja“ kada vozila stignu. Ali šta ako se neko vozi biciklom i bicikl ne može da aktivira tu opciju?

Evo šta se desilo jednoj biciklistkinji. Čekala je nekoliko minuta. Kada se jednostavno nije upalilo zeleno, na kraju je prešla na crveno svetlo. Ona je uhvaćena i morala je da plati sto evra kazne zbog namernog nepoštovanja svetlosne signalizacije. Ali, žena se usprotivila jer je pretpostavila da je semafor pokvaren. Shodno tome, ona ni ne može biti optužena za namerno ili nemarno ponašanje.

Međutim, nadležni organ policije je insistirao na isplati kazne, i tako je stvar otišla na sud. Nemački Okružni sud Hamburg-Blankeneze osudio je ženu i ona je podnela tužbu. Hanzeatski viši regionalni sud (OLG) u Hamburgu je sada privremeno presudio u korist oštećene.

Razlog: Da je zaista došlo do kvara koji je doveo do trajnog crvenog svetla, obaveza zaustavljanja bila bi nevažeća. Ovo je takođe slučaj ako postoji mogućnost „komunikacije“ sa semaforom, ali to ne važi u slučaju bicikla. Tada je nalog za zaustavljanje – barem za bicikliste – nevažeći.

Ako bi, s druge strane, tu opciju mogli da pokrenu i biciklisti, korisnik puta bi pogrešno pretpostavio da je došlo do poremećaja. Opet, i u ovom slučaju barem ne postoji „namerno“ izvršenje prekršaja na crvenom svetlu.

U konkretnom slučaju, žena je verovala da je semafor pokvaren. Nije primetila mogućnost aktivacije zelenog svetla. To znači da je osuda za namerni prekršaj na crvenom svetlu isključena.

Međutim, prema stavu navedenog Okružnog suda, žena je imala priliku da siđe i pređe raskrsnicu koristeći pešački semafor sa desne strane koji je bio opremljen dugmetom za zahtev.

Viši regionalni sud to vidi drugačije: pogođeno lice nije učestvovalo u saobraćaju kao pešak, već kao biciklista. Bicikliste ne treba posmatrati kao „kvalifikovane pešake“ koje bi, bez obzira na propise o saobraćaju, „mogli ili bi trebalo podsticati da po volji siđu sa bicikla i od tada učestvuju u saobraćaju kao pešaci“.

Odlukom OLG-a predmet je vraćen okružnom sudu na ponovno saslušanje i odlučivanje.

AutoRepublika

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pravda za bicikliste !!!

Mada, što se tiče onog sa naslovne fotografije, taj mi deluje da je zaslužio najmanje jednu doživotnu … 🙂

Zvezdan Božinović

Samo zbog lepote, mogli bismo obojica doživotnu da služimo hahaha

BB

Em biciklista, em advokat… Semafori, upamtite dobro to lice i ne kačite se s njim! 😂🤣

Laki

Bar 70% biciklista ide na crveno svakako.

MRN

Sad mi ulazi kolega u kancelariju u žali mi se da je par minuta pre toga „dobio kaznu“ od 5.000 dinara jer jer je kao pešak prešao na crveno kod hotela „Moskva“.
Veli: „Eto, mogao sam za daleko manje para taksijem od Londona ovde do Albanije, pa i da ne prelazim ulicu tu kod Moskve …“
Rekoh mu: „Jebi ga Brajo. Dešava se. Svakome.“

Matija

Ispred svakog semafora u kolovoz su ugradjeni elektromagnetni detektori koji registruju vozilo koje stoji iznad njih i ceka na zeleno svetlo. Kada je vozilo detektovano ukljucuje se elektronska regulacija semafora i vozilo ubrzo dobija zeleno svetlo za prolaz. Vreme ukljucivanja zelenog svetla zavisi od opterecenja ulice sa kojom se prva ukrsta. E, sada nastaju komplikacije jer taj isti detektor ne reaguje na bicikl – jer ima suvise malo metala. S obzirom da su Nemci teski formalisti sada teraju mak na konac i ako je jedino realno resenje da pravosudje i gradska uprava priznaju da detektor ne moze da detektuje bicikl… Pročitaj više »

MRN

Vidi ovako. Meni nedavno na oko 20 metara posle izlaska iz zajedničkog dela garaže ugradili rampu. Ima tu „petlju“, ali, reaguje samo u jednom smetu ( očito, cilj je i bio da se tom rampom dodatno reguliše smer saobraćaja kroz garažu, jer postoje ulaz i izlaz i prolaz kroz garažu je formalno jednosmeran, ali, svako faktički ulazi sa one strane odakle mu je bliže.

I ta „petlja“ reaguje na kola odmah, čim naidju (iz dozvoljnog smera), rampa se diže u sekundi.

Ali, kada ja naidjem biciklom – šipak. Na mene „petlja“ uopšte ne reaguje … Jebem ti high-tech rešenja …

Matija

Resenje je da imas na sebi vise metala – srednjevekovni viteski oklop, na primer. 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

I ja se slažem u vezi ovoga za bicikliste iako sam Sam biciklista ali strašan bezobrazluk i bahatost vlada među biciklistima.Za to je velikim dijelom kriva i država što ih štiti daleko više od svih drugih u saobraćaju.Imaju svu moguću infrastrikturu,u Srbiji npr biciklisti mogu samo da maštaju o tako nečemu ali su bezobrazni koliko i vozači automobila u Beogradu.Samo ovaj u autu je kud i kamo žlzaštićeniji,dok se ovaj na biciklu kurči a zaštita od fizičkog kontakta sa automobilom je nikakva.Debili.