1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tjuning
  4. Odzvonilo „aftermarket“ ispušnim sustavima u EU?
Odzvonilo „aftermarket“ ispušnim sustavima u EU?
2

Odzvonilo „aftermarket“ ispušnim sustavima u EU?

580
2
Podelite sa prijateljima:

Da li je na pomolu zabrana BMW M Performance auspuha, ali i ostalih „aftermarket“ auspuha u EU?

BMW je jučer obavijestio javnost, kako se radi potpunog uvođenja Otto filtera čestica i poštivanja propisanih emisionih vrijednosti (Euro 6d), M Performance ispušni sustavi, miču iz ponude počev od danas, 1. srpnja (jula) 2018. godine, iz razloga što oni ne zadovoljavaju te vrijednosti.

No, čini se kako priča ima i drugu pozadinu, te je vezana na nedavno izglasavanje zakona u Njemačkoj koji brani zvučne aktuatore/generatore i uvodi stroža pravila u vezi naknadno ugrađenih (aftermarket) ispušnih sustava.

Zvučni aktuatori/generatori koji su se najviše koristili na dizel vozilima čiji su zvuk pretvarali u zvuk sportskih benzinskih motora, sada se u potpunosti zabranjuju.

Također, uvode se stroža pravila u pogledu naknadno ugrađenih sustava (poput Bmw-ovog M Performance ispušnog sustava) na način da promjena zvuka koja se regulira zakrilcima više neće smjeti biti glasnija između „normal“ ili „sport“ načina rada. Točnije, zvuk putem zakrilca u sustavu će se i dalje moći mijenjati, ali ne na glasnije..

Zasada se ovaj zakon odnosi samo na Njemačku, no znamo kako EU regulativa najčešće vrlo brzo ulazi u primjenu i u ostalim EU zemljama pa je najvjerojatnija i brza primjena u ostalim zemljama EU i šire.

Priredio: Stanko Kopun

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ima logike.

Moronov drug

Ako me dobro služi pamćenje, ni po sadašnjem ZOBS-u takvi aktuatori nisu dozvoljeni.