1. Home
  2. Vesti
  3. Poželjni blizanci u indijanskom rezervatu
Poželjni blizanci u indijanskom rezervatu
10

Poželjni blizanci u indijanskom rezervatu

243
10
Podelite sa prijateljima:

Američka savezna država Vajoming je najbolji predstavnik nekadašnjeg „divljeg zapada“. Svako ko je barem jednom bio tamo će vam reći da je Vajoming ogroman, a sa površinom od 253.348 km² je zapravo veći nego cela Velika Britanija. Istovremeno je najmanje naseljena savezna država Amerike, s populacijom od tek 570 hiljada ljudi, pa je samim tim idealan za život svih onih koji ne žele mnogo komšija i uživaju u miru i tišini.

Vajoming je takođe dom mnogobrojnih indijanskih rezervata pošto su takvi stanovnici nekada masovno naseljavali ovu teritoriju. Baš na jednoj takvoj lokaciji je čovek po imenu Den pronašao dva drugulja američke automobilske industrije.

Iako postoji ono verovanje da su klasični četvorotočkaši napravljeni „preko bare“ tokom šezdesetih godina prošlog veka, brzi samo na pravcu i onda u svakoj krivini obavezno završavaju u jarku, takva tvrdnja ipak nije istinita. U navedenom periodu je postojalo takmičenje nazvano Trans Am gde su se nadmetali svi velikani, a kako su staze imale mnogo krivina, bilo je potrebno napraviti automobil koji će biti u stanju da ih savlada.

Korporacija Ford je debitovala s parom svojih predstavnika koji su se zvali Ford Mustang Boss 302 i Mercury Cougar Eliminator. Iako su se oba modela mogla naručiti i sa motorima sa osam cilindara daleko veće radne zapremine, pokretao ih je relativno mali (barem za tadašnje američke standarde) benzinac radne zapremine 302 kubna inča (5,0 litara).

Doduše, za to je postojao opravdani razlog pošto je organizacija SCCA (koje je inače organizovala seriju Trans Am) limitirala zapreminu motora baš na 302 kubna inča/5,0 litara, ali daleko od toga da se neko žalio. Motor Boss 302, po kome je ovo specijalno izdanje Mustanga i dobilo ime, je razvijao 290 „konja“ na visokih 9.000 obrtaja.

Naravno, da bi se automobili pojavili na stazama, prvo je potrebno napraviti dovoljan broj drumskih primeraka radi homologacije. Mustang Boss 302 i Cougar Eliminator su bili deo ponude samo 1969. i 1970. godine, a oba primerka koje je Den pronašao su iz poslednje godine. Tada je fabriku napustilo 7.014 jedinica sa znakom Forda i svega 469 primeraka sa značkom bratskog brenda Mercury.


Den ne ulazi previše u detalje kako je pronašao oba primerka i to na istoj lokaciji. Kaže samo da su se nalazili u indijanskom rezervatu pored grada Lending unutar Vajominga i da su dugo bili parkirani na otvorenom. Većinski deo Vajominga inače ima veoma blagu i suvu klimu, što je svakako pomoglo u tome da limarija pokazuje samo površinsku koroziju i veća ulaganja, barem na račun školjke, neće biti potrebna.

Mehanika je ipak druga priča. Boss 302 su često kupovali amaterski trkači i retko kada se može pronaći u originalnom stanju bez da mu neko prethodno nije „izvadio dušu“.

Den ipak ne oseća nezadovoljstvo i napominje da je ispunio svoj san, a za parom vozila je tragao više od deset godina. Boss 302 i nije teško pronaći u oglasima, ali Cougar Eliminator svakako jeste. Sada kreće dugogodišnji proces restauracije i ne sumnjamo da će urađeni posao dati fantastične rezultate.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Kako su Ameri u to vreme napravili motor koji se vrteo na 9.000 obrtaja ?
Zar za to doba nije bilo dosta neobično za njih ?

Branko

Pa i nisu!😁
The Ford 302 H.O. is a high-performance „small block“ 302 cu in (4.9 L) V8 engine manufactured by Ford Motor Company. The original version of this engine was used in the 1969 and 1970 Boss 302 Mustangs and Cougar Eliminators and was constructed by attaching heads designed for the planned 351 Cleveland (which debuted the following year) to a Ford small block.
Output
Power output
290 hp (216 kW) @ 5200 – 5800 rpm
Specific power
59.2 hp (44.1 kW)/Liter
Torque output
290 lb⋅ft (393 N⋅m) @ 4300 rpm

Yankee

Moja greska. Drumski modeli su bili civilizovaniji, trkacki su isli do 8-9000 RPM. Secam se jednog testa sa Parnelli Jones, on je bio Mustangov vozac u Trans Am seriji u to vreme, bas je o tome pricao.

Yankee

Mustang Boss 302 … Cougar Eliminator … Ford Probe 😉

Branko

Ford Probe?! Znam samo za EU varijantu koja i nije bila nešto… mislim 2,5 V6. Imao ga jedan prijatelj davno. Je bio neki pravi muscle za USA?

Yankee

Probe je zapravo originalno planiran kao 4. generacija Mustanga. Mustang 3. generacije je poceo sa prodajom jako lose, uglavnom zbog naftne krize iz ranih 1980-ih godina i Ford je smatrao da je zivot Mustanga sa zadnjom vucom i V8 gotovo. I onda su u saradnji sa Mazdom napravili novog „Mustanga“ tj. Probe, mislim da je taj auto imao sve Mazdino (delio platformu sa cini mi se Mazdom MX-6) sa izuzetkom V6 motora. Na kraju se desilo suprotno – gorivo je opet postalo jeftino, a popularnost Mustanga sa zadnjom vucom i V8 eksplodirala. I Ford odluci da zadrzi takvog Mustanga, a… Pročitaj više »

BB

Nisam iz Amerike, ali se sjećam ovog modela, onako iz novina…

M M

Zanimljivije bi bilo da je dotični „srećnik“ slikao nekog indijanca…. Ako još ima nekog živog posle istrebljenja

Izmenjeno 7 meseci pre od strane M M
Matija

Performanse motora mi nisu ni malo ubedljive:

– zapremina 5,0 litara
– snaga 290 KS
– pri 9000 o/min. (?)
___________________________________________
Samo 58 KS po litru zapremine?!
I to se zove „motor za trke“?

Yankee

Slican Fordov motor je pobedio LeMans. 😉