1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Tristać u novom ruhu
Tristać u novom ruhu
20

Tristać u novom ruhu

43.52K
20
Podelite sa prijateljima:

S obzirom da smo zajedno sa Laslom Nađ-Pergeom de facto pokrenuli novu rubriku, u kojoj objavljujemo savremeno viđenje dizajna nekih kultnih modela s ovih prostora, posle narodnih automobila došao je na red i automobil koji je u svoje vreme smatran jugoslovenskim Mercedesom.

Ko je pažljivo pročitao prethodni članak, zna da mislimo na čuvenu Zastavu (iliti Fiat) 1300/1500 koji je u svoje vreme kada se pojavio pre više od šezdeset godina bio jako napredan i luksuzan automobil. Zbog svog naziva je u narodu prozvan „Tristać“.

Ovaj model se u svojim kasnijim verzijama odlikovao diskovima na sva četiri točka, što znači da je po tom pitanju bio napredniji od mnogih američkih modela tog vremena koji su standardno imali doboše.

Što se tiče istorijata ovog modela, nećemo više pisati jer je za nedelju koja prva dođe, tradicionalno, naš Jenki pripremio prigodan tekst, a ko će bolje opisati povest nekog automobila ako ne on.

Laslo je kreirao limuzinu sa relativno povišenim krovom, što je suprotno današnjim trendovima. Tu su i „dupli“ farovi po uzoru na prethodnika, a LED lajsna postavljena ispod haube ističe moderniji stil. Koncept ne bi bio koncept da nema felne karakteristične za prototipove koje vrlo verovatno ne bismo ni videli u serijskoj proizvodnji. 

Zadnji kraj je izbačen sa visokom zadnjom svetlosnom grupom i u potpunosti podražava originalni „Tristać“, a sa bočne strane se proteže linija koja takođe daje omaž starom modelu. Maska ima dizajn usmeren na 21. vek, dok prednji deo u celini nas pomalo podseća na originalni Nissan Skyline.

Ne bismo više da dužimo, želimo da čujemo i mišljenje naših čitalaca.

Da podsetimo, Laslov rad možete pratiti, pored AutoRepublike, i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

AutoRepublika

(43517)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dizajn mi je dobar, ali ne vidim puno sličnosti sa Tristaćem… zadnji dio možda malo više podsjeća jer ii a onaj krov „koji ke duži od kabine), ali prednji bi trebalo sa je hauba malo isturena naprijed i da ima masku malo dublju, da bi se vidjela ta povezanost sa Tristaćem.

Renault Terminator🇷🇺Z

Valjda se Laslo neće naljutiti…na mene su najveći utisak ostavili Jugo i Stojadin.

Nađ Perge Laslo

Neću ;I

Renault Terminator🇷🇺Z

🍻

Matija

Na zalost, ovaj dizajn ne mogu da prihvatim kao reinkarnaciju Tristaca.

Matori

Zašto ne, mada ima opadajuću liniju krova.
Meni samo smetaju na svim radovima LED štafte svuda, kao i svetleći amblem na fići.
Znam da je moderno, ali mi se ne dopada.
Inače Fijat tipo na prednjem kraju je, kada se pojavio, kod mene probudio neku asocijaciju na tristaća.

Bungi

Laslo je kod izgleda krova i C stuba odustao od orginalnog dizajna.Prednju ručicu vrata je spustio niže ispod bočne lajsne a onu na zadnjim vratima je odlučio da negdje sakrije iza zadnjeg stakla.Nepotrebno, neklasično rješenje iz Alfe 156, Seata Leona,…Da bi ovo bila reinkarnacija orginala, krov mora biti plutajući, ravan.Dakle , izveden otprilike, kao kod novog Minija.

Matija

FIAT 1300, BMW 2002, NSU Princ, i mozda jos poneki, bili su inspirisani dizajnom Chevrolet Corvair. Dole je slika modela iz 1961 godine. Trebalo bi uzeti u obzir eleganciju i estetiku originala i modernizovati je.

comment image

Zvezdan Božinović

Od svih Laslovih dosadašnjih prikaza, ovaj mi je naj simpa 🙂

Radomir

Koliko trosi ovaj tristac posto je nekadasnji trosio dosta.

s mile

Meni se rubrika sviđa, tako da samo pucajte.

Kreacije su odlične

Bravo

'Talijan

Meni se bas svidja ovaj dizajn… Lepo bi bilo da „oživi“, ali sa ozbiljnim SUS motorom ili jakom „elektrikom“ (tipa 250ks, 400 nm, domet 800-1000km). Koliko stari auti mogu biti inspiracija mastovitom dizajneru…

Nenad

Nisam ekspert kao mnogi čitaoci ovde, ali bio ovaj model ili ne bio “praaava” reinkarnacija originalnog tristaća, kojim sam se vozio kao mali sa svojim strikanom, drage bih volje dao svoj novac za ovakav automobil da se napravi kod nas. I ostale koje je Laslo dizajnirao, definitivno. Rasplakao bih staramajku sa onom novom Laslovom Fićom (čiju je 750-icu vozila od, čini mi se ‘79-te pa sve do 2006 kad se mašina zapalila u vožnji).
Tako da, Laslo, samo nastavi sa dobrim radovima! Pratimo te!

Laslo Nađ Perge

Hvala, emotivno si me dirnuo sa komentarom za Fiću i majku

Bojan J

Baš je rugoba, ali najiskrenije.
Kreacija veštačke inteligencije a ne nekog Lasla.
Izgleda kao i 90% današnjih automobila koji redom liče jedni na druge.
Vrhunac takvog dizajna je Hyundai Tucson koji osim prednjih farova nema ništa svoje. Nabacana gomila svega i svačega – detalja – sa drugih automobila, koji svi zajedno čine nekonzistentnu celinu.

Srkeesha

Bravo majstoreeee, i ovaj fiatov model je pun pogodak u redizajnu. Ima dušu Fiata, malo podseća na model Tipo. Danas bi 1500 cc imao oko 150ks, znači zver

Igor

Ovakav auto bih kupio bez mnogo razmišljanja. Izuzetno lep i moderan dizajn.

Zraka !

ODLICAN, BRAVOO LASLO.prva vozna, prvi kilometri , prvi odlazak na more ( ja bio mali) . Mnogo mnogo uspomena me vezu za taj auto. Hvala sto si se sjetio , vec zaboravljenog auta !

Miodrag

Svaka čast. Lepo urađeno samo nisam primetio zadnji deo. Ali svakako bih voleo da vozim tristaća new generation. Moj ćale je ima 2, prvi 69-te a dugi 80-te. Vozio ga do 91 kad je nesretno prešao na Ladu. Ne mogu da zaboravim onaj rezak zvuk motora kad ulazi u ulicu. A kad idemo na more, to pliva.
Bravo

Miodrag

Bravo čovece konačno i auto iz Srbije da izgleda moderno,🙂