1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Povratak Forda Mustanga na veliku scenu
AR pijaca klasika: Povratak Forda Mustanga na veliku scenu

AR pijaca klasika: Povratak Forda Mustanga na veliku scenu

142
2
Podelite sa prijateljima:

Istorija modela Ford Mustang je toliko bogata da nam se često čini da je omiljeni američki „pony“ automobil beležio samo uspehe i da je njegova budućnost uvek bila blistava. Situacija nije baš tako crno-bela, posebno nije bila u periodu kasnih osamdesetih godina prošlog veka kada je Ford ozbiljno razmišljao da ga eliminiše iz ponude i zameni novim modelom razvijenim u saradnji s japanskim partnerom Mazdom.

To je priča koju ćemo nekom drugom prilikom analizirati u našoj sekciji „Zanimljivost dana“, a na kraju dana, Mustang je preživeo i za njegovu novu generacija je odobrena poveća suma novca u istom periodu.

Dugo očekivana četvrta generacija je debitovala 1994. godine i proizvodiće se desetak godina, uz jedno temeljno osveženje pet godina kasnije. Ovaj Mustang je bio poznat pod kodnom oznakom SN95 i pokazao je da Ford još uvek ima velike planove za njegovu budućnost.

Ruku na srce, dok je automobil svakako delovao novo na račun stila, ispod hrpe metala se krila relativno zastarela mehanika. Takozvana platforma Fox je ponovo korišćena kao i nekadašnji 5,0-litarski motor. SN95 je na kraju požuren u proizvodnju iz prostog razloga što je General Motors lansirao novu generaciju modela Chevrolet Camaro i Pontiac Firebird 1993. godine i više se nije moglo čekati.

Ford će da penzioniše takvu mehaniku dve godine kasnije kada su konačno debitovali moderniji motori „Modular“. Mustang četvrte generacije se pokazao relativnim uspehom i u svojoj debitantskoj godini je privukao 123.198 kupaca, a prodaja celokupne generacije će da iznosi oko 1,6 miliona vozila.

SN95 je danas relativno popularan kao pristupačni klasik, posebno za one konfiguracije visokih performansi kao što su Mach 1, Cobra i Cobra R. Za našu priču je najbitniji ovaj poslednji i bio je deo ponude samo 1993., 1995. i 2000. godine.

Izabrali smo Cobru R iz 1995. godine, a fabriku je napustilo svega 250 jedinica. Cobra R je bio specijalni model napravljen isključivo za potrebe amaterskog i profesionalnog auto-moto sporta. Mogao se pohvali sa dosta modifikacija na račun ogibljenja, kočnica i niže mase.

Takođe ga je pokretao i veći 5,8-litarski atmosferski benzinac sa 300 „konja“, dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Prema fabričkim informacijama, ovaj automobil je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,4 sekundi i da potom dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 242 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 38 hiljada dolara ili 76.555 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Kosta Mesa unutar američke savezne države Kalifornije i nosi broj šasije 237. Sve Cobre R su bile identične i dostupne samo u beloj boji, a ovaj konkretni primerak je do sada prešao tek 7.200 kilometara. Cobra R je zapravo bio oguljen od opreme, s ciljem da se zadrži skromna masa, a vlasnik je u ovaj automobil ugradio takozvani „roll-bar“ i bučnije auspuhe (završetke izduvnih cevi).


Aukcija je donela 47 ponuda, a najviša je iznosila 42.900 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Očekivao sam trostrpeni automatik, kad ono petostepeni ručni menjač 🙂
Još ako je pozadi imao disk kočnice ovo je onda zaista bio sportista.

Yankee

Nikad mi se prvi SN95 nije nesto dopadao, ali posle osvezenja (1999-2004.) mi je fantastican. Imao sam jednog takvog iz 2000. godine kroz srednju skolu, fakultet, sve do pre par godine. Doduse obicni V6, ali je opet bio super za voznju.
Cobra je bila najekstremnije izadnje u toj generaciji, ali mi se uvek najvise dopadao 2003-2004 Mach 1. Za svoje vreme fantastican 4,6-litarski V8 sa 305 ks i mnoge retro linije.

comment image