1. Home
  2. Vesti
  3. Nove Lade će stizati kao preimenovani modeli Dongfenga i Cheryija
Nove Lade će stizati kao preimenovani modeli Dongfenga i Cheryija
19

Nove Lade će stizati kao preimenovani modeli Dongfenga i Cheryija

7.75K
19
Podelite sa prijateljima:

Početak rata u Ukrajini je označio i nagli prekid pravila igre u svetskoj privredi, pa su tako brojne zemlje od ekonomskog, vojnog i političkog uticaja uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Kao posledica toga, značajan broj proizvođača automobila je prestao s poslovanjem na teritoriji najveće zemlje na svetu (da se oslonimo malo i na crni humor, pa da dodamo i da „ista nastavlja da raste“), što je otvorilo prostor za upliv novih aktera.

Nakon što se grupacija Renault povukla na zapad, oživljena je stara ruska marka Moskvič, dok sada čelnici Avtovaza planiraju da i Ladi daju novu energiju, i to na sličan način. Moskviči na svet dolaze kao preimenovani modeli kineskog JAC-a, dok bi nove Lade mogle biti retuširani četvorotočkaši Dongfenga i Cheryija. Jedan od njih će biti u klasi kompaktnih sedana, dok će drugi nastupiti u segmentu modela s povišenim odstojanjem od tla.

Za kraj ove, ili početak naredne godine je planirano da rski proizvođač krene s pripremama za montažu novih modela kineskog pedigrea, preneo je ruski medij Autobroker Club, pozivajući se na anonimne izvore. Oni objašnjavaju da će se rusifikacija kineskih automobila odvijati u fabrici Avtovaza izgrađenoj u Iževsku. Ta postrojenja su trenutno disfunkcionalna, ali tako neće ostati zadugo jer bi prvi primerci karoserije za Lade Largus treblo da budu zavareni u novembru.

Na navedene vesti nikakvim saopštenjem nije reagovala služba Avtovaza zadužena za komunikaciju s javnošću, pa zvaničnih podataka ni nemamo za preneti.

Istovremeno, automobilski gigant već ima neke aktivne ugovore koji su potpisani s Dongfengom. Krajem avgusta je obnarodovano da će mašinski sektor kineske kompanije biti angažovana na pomoći Avtovazu u segmentu konstrukcije novih modela koji bi bili plasirani pod logotipom Lade, a ne Dongfenga.

Mogućnost saradnje s markom Chery je postala izvesnija u julu. Ispostavilo se tada da uprava kineskog brenda pregovara s Avtovazom o lokalizaciji proizvodnje u fabrici automobila izgrađenoj u Sankt Petersburgu (a koja sada posluje pod imenom Lada St. Petersburg). Tamo se sada izrađuju krosoveri po imenu Tiggo 7 Pro i Tiggo 8.

Dodatno, Lada već nudi jednog „Kineza“. Silazi s traka maločas pomenute fabrike i u pitanju je Lada X-Cross 5, odnosno FAW Bestune T77. Avtovaz obećava da će isporuke ovog vozila ka izložbeno-prodajnim salonima krenuti pre nego što započne da se odmotava sledeća godina.

AutoRepublika

(7750)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Daj sta das!“ Ova informacija pokazuje da, za razliku od Kineza, ruska auto industrija u poslednji 30 godina nista nije naucila i pored prisustva brojnih stranih proizvodjaca. Rusi izvoze naftu, zlato, dijamante i zitarice a taj novac trpaju u strane banke i nemilice ga trose na licni luksuz! Nije im palo na pamet da kupuju znanje i tehnologiju i tako izgradjuju svoju zemlju?!

S mile

Da, meni je ta „uspavanost“ domace auto industrije bas cudna.
Kinezi primaju EU ptoizvodjace, ali razvijaju i domacu industrriju.

Za to vreme Rusi nista ne rade na domacoj industriji.

Nadam se da je industrija komponenti bar razvijena, ni ovi iz EU nisu donosili delove, valjda su made in Russia..

BB

U Rusiji ke bilo sijaset fabrika automobila svih vrsta, ali nisu bile u njenom vlasništvu. Kada su zapadnjaci otišli, prodali su fabrike Rusiji za simboličnu cifru i sad se u tim fabrikama rade drugi automobili pod kineskom licencom ali RUSKIM vlasništvom. Dakle zeknsad imaju svoje favrike, a na početku 20022 ih nisu imali… Zgodna ta uspvanost. Zzzzzz

Renault Terminator🇷🇺Z

Nije to baš tako kao što ti kažu na Njemčkim medijima..Nafta je tek na 5 ili 6 mjestu po pitanju Ruskog izvoza.
I kako mogu da trpaju novac u zapadne banke kada im na zapadu sve to oduzimaju!?

Jest,nemaju Rusi pojma kako da razviju svoju zemlju…najrazvijenija zemlja u Evropi,sa najmanjom inflacijom,sa najmanje nezaposlenosti i siromašnih.
Rusima u ovom trenutku fali preko 400.000 radnika u svim granama industrije,samo ih nedostatak radne snage usporava da budu ekonomski još jači i ništa više.
Evo ti rast BDP u Rusiji i ostaku džungle u prvom kvartalu ove godine.
comment image

Matija

U ovom momentu ne mogu da verujem ruskim izvorima. Tacnije, ne verujem nikome. Procenat rasta je jedna stvar a absolutna vrednost BDP je ono stvarno. Do pocetka rata ruski bogatasi nisu imali nikakvih problema da svoj novac lageruju u evropskim bankama. Isto vazi za kupovinu imobilija i skupocenih jahti. Od pocetka rata za Ruse nastaju problemi. Jos jednom ponavljam: nije bitno da li je nafta prva ili peta na listi izvoza vec sta se radi sa tim novcem!

Renault Terminator🇷🇺Z

Izvor ti je Njemački.
Do početka denacifikacije Ruski bogataši nisu imali problema..sad imaju jer im je sve oteto,od novca do imovine,ne žali ih Ruski narod mnogo…
Novac se sigurno ulaže u dalji razvoj zemlje gdje je očigledno da autoindustrija nije prioritet.

Bungi

Slažem se da su Rusi pomalo pasivni po mnogim stvarima.Imaju mnogo srpskih mušica u svom mentalnom sklopu.Ipak, sve pomenute probleme uzrokovane sankcijama se u hodu, uspješno prevazilaze.Ne može se izolovati tako velika zemlja.Pogotovo, kad to pokušava 1/4 planete.Najveću cijenu ovog sukoba će platiti EU.

Matija

OK, sankcije. I to moze da se zaobidje, preko Kine, Indije, itd. Ali sta se dogadjalo pre sankcija? Sta rade sa tolikim novcem? Gde je taj originalni ruski auto?

BB

Pa do početka SVO Moskviča nije bilo, sada ima. Lsda je bila u vlasništvu Renaulta, sada je Ruska. Mercedesi, BMW-i, VW itd su se sklapali na teritoriji Rusije ali nisu bili Ruski, sada te fabrike proizvode neke koneske modele…

Dakle prije SVO Rusija i nije imala svoju auto industriju, iako je bila na njenoj teritoriji nije bila njena. A sada Rusija ima svoju autoindustriju na svojoj teritoriji, i proizvodi po licenci iz Kine a već je bilo najava da razvijaju svoje modele koji nisu oslonjeni na Kineze.

Dakle trend je pozitivan…

Matija

Majku mu, kakvi su to privredni podvizi! 🙂 Strane firme napustile svoju proizvodnju a Rusi uskocili i preuzeli! Ali to nije sve: posto stranci nisu ostavili svoje modele, sada uskacu Kinezi sa svojima! Opet pitanje: gde su ti Rusi, bre?!

MRN

Bojim se da si u pravu.

Zastava

Nema šta Rusi da uče, kada mnogi veliki svetski proizvođači automobila se uzdaju na saradnju sa drugim proizvođačima, dizajnerima i inžinjerima širom sveta, delovima koji se proizvode širom sveta itd. Čak smo i mi dio tog lanca.

Matija

Auto se pravi tako sto proizvodjac prvo definise svoj projektni zadak, u prevodu definise sta zeli da napravi. Proizvodjac je taj koji proizvodi karoseriju i motor. Sve ostalo moze da liferuje prateca industrija. Nikako da vidim rusku ideju, posle Nive kao da su raspustili razvojni tim?! Ili su ih poslali u Sibir da se neuobraze? 🙂

YugoFlorida

Za početak ni ovo nije loše, ipak se novi samostalni automobili ne mogu razviti preko noći. A i ovaj potez, iako će novi modeli biti samo Kinezi s drugim znakom, je ipak značajan jer se na taj način čuvaju radna mesta. Verujem da ćemo u budućnosti, kroz određeni niz godina videti potpuno nove, od nule razvijene, ruske automobile.

Robi

Ja bas sebe ne mogu nesto da zamislim u autu koji su RuZi napravili sa kineskom tehnikom. Da dam neke ogromne pare za nesto sto nije krstena marka,nikad nisu bili-niti ce biti niti zelim da to testiram na svom dzepu.Otkako su im se npr. mejdorsi-proizvodjaci ulja povukli (Mobil,Texaco Shell…itd) nisu u stanju da srede svoje redove,sem to malo Lukoila,uvoze korejski ZiC i kineski Sinopec. A ogromni izvoznik nafte pa tu nesto nije normalno…nema aditiva od Afton,Infineuma,Chevron,Basf i sad mrka kapa, saradjuju nesto sa Belorusijom da zapocnu i dalje razviju svoje aditive,samo mi nije jasno sta su cekali do sada…ne ide… Pročitaj više »

Đura se gura

Pa menjaju se pravila.Rusija je ogromna zemlja a ovaj rat ce da traje a vozila su potrebna za policiju,inspekcije…Bolje da im kinezi prodaju platforme i tehniku nego da sami razvijaju.Kinezi su danas broj jedan u ekspeditivnosti,potrebnom vremenu da se nesto sagradi i pokrene jer imaju svoje banke i znanje a iljude.Rusi ce kao i uvek da se snađu a sta ce mi da radimo?Kod nas je najeftiniji auto dacija skoro 15000e pod izgovorom elekricnih vozila raste cena obicnih.Ajde bili su čipovi pa provodnici i sta sad?I nama treba narodni auto od 10000e koji bi narod sigurno kupovao pa bio on… Pročitaj više »

Robi

👍…ja kazem isto to za nas,onaj Punto Classic na plin 1.2 je bio za nasu regiju zakon. Ma koliko ga pljuvali,sve bilo kako treba i prosecan covek je imao u Srbiji auto koji je NOV!

Stadoje

Trebali smo kao Poljska, da sklapamo Astre Classic. Generaciju stariji model, ali proveren i sve uhodano! Sad da proizvodimo Astru H Classic za 12.000€ bio bi evropski BINGO!

Mile

Jebes automobile u modi su“RAKETE“