1. Home
  2. Vesti
  3. Retka situacija u Americi – FCA prodao više vozila od Forda
Retka situacija u Americi – FCA prodao više vozila od Forda
0

Retka situacija u Americi – FCA prodao više vozila od Forda

424
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo se dogodilo po prvi put u poslednjih jedanaest poslovnih godina.

Naime, poslednji put kada su prodajni rezultati kompanije Fiat Chrysler Automobiles nadmašili one koje je zabeležio Ford, bio je januar 2007. godine. Tokom septembra, italo-američka grupacija je zabeležila isporuke 199.819 primeraka, ostvarivši pritom rast od oko 15%, naspram Fordove realizacije koja se zaustavila na 197.404 prodatih vozila.

Treći član detroitske Velike trojke, General Motors ne objavljuje podatke o mesečnoj realizaciji ali iskustvo govori da svaka marka beleži pad prodaje u trećem kvartalu godine.

Stručnjaci koji analiziraju zbivanja na tržištu navode da je Fordova odluka o gašenju svih putničkih automobila, izuzimajući model Mustang, u najvećoj meri pogodila prodajne rezultate. „Ovakva događanja su posve logična, Ford napušta proizvodnju putničkih automobila,“ kaže Mišel Krebs, automobilski analitičan zaposlen u Cox Automotive.

Ipak, Ford je bio brz u reakciji i obrazloženjima i na taj način je doprineo da se ovom podatku ne pridaje previliki značaj. S tim u vezi, oglasio se potpredsednik Forda, nadležan za marketing, prodaju i usluge kompanije na američkom tržištu, Mark LaNev. „Ne takmičimo se sa FCA grupacijom. Bilo je meseci kada smo nadmašili General Motors pa se nismo busali u grudi zbog toga… ovo smo svesno uradili.“

Rast prodaje kompanije FCA predvode marke Jeep i Ram, čija je prodaja u septembru porasla za 14%, prevashodno zbog jake tražnje za modelima Cherokee i Compass. U prva tri kvartala ove godine, prodaja Jeepa je skočila za 20%, dok je Ram zadržao lanjska dostignuća, uprkos rastu prodaje od 9%, koji je zabeležio poslednjeg meseca leta.

Sa druge strane, ukupna prodaja Forda za prva tri kvartala ove godine je niža za 2,4%, dok je prodaja FCA grupe u plusu za 6%. Divizija Plavog ovala koja se bavi putničkim automobilima zabeležila je rekordan pad prodaje u septembru od 25,7%, dok su vozila iz SUV i pikap segmenta ostvarila pad od 2,7 i 9%, redom.

Jedini modeli marke Ford koji su zabeležili rastu jesu: F serija, Transit, Expedition i Lincoln Navigator.

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments