1. Home
  2. Life
  3. Scania testira prototip kamiona na solarni pogon
Scania testira prototip kamiona na solarni pogon

Scania testira prototip kamiona na solarni pogon

128
6
Podelite sa prijateljima:

Švedski proizvođač teških vozila Scania AB u četvrtak je predstavio projekat kamiona na solarni pogon, gde je prikolica opremljena solarnim ćelijama pričvršćena za hibridno električno vozilo.

Gotov prototip je predat dugogodišnjem Scanijinom prevozniku i partneru Ernst Expressu, koji će ga testirati na švedskim putevima.

Inicijativa je nastala pre više od tri godine. Projekat je ozbiljno počeo u januaru 2021. nakon početne šestomesečne predstudije krajem 2019. i početkom 2020. i prijema sredstava od švedske državne agencije za inovacije Vinnova. Univerzitet u Upsali je bio zadužen za razvoj solarnih ćelija.

Menadžer projekta Erik Falkgrim rekao je da, iako se ukupan zadatak može činiti jednostavnim, zahteva mnogo nove sistemizacije i razvoja hardvera i softvera.

„Hibridni plug-in kamion/tegljač sa svim „običnim sistemima“ (100 kWh kapaciteta za skladištenje energije) je povezan sa prikolicom sa dodatnim baterijama, koje imaju mogućnost skladištenja 200 kWh i deluju kao „power bank“ (ekesterna baterija) za kamion, i oni su povezani sa solarnim panelima koji pune power bank“, objasnio je on.

Falkgrim kaže da je ovaj projekat uglavnom istraživački poduhvat koji ima za cilj da proceni izvodljivost koncepta, ali je optimista u pogledu dugoročnih izgleda.

„Podaci koje već imamo govore da solarni paneli značajno doprinose energiji koja se dobija za kamion, i to je jedan deo ukupne slagalice kada je u pitanju transport bez ugljenika“, kaže on.

Projekat, koji podržava švedska energetska kompanija Dalakraft, mogao bi imati koristi i za energetsku industriju. „Ako proširite ideju, mogli biste da imate hiljade vozila povezanih na mrežu, tako da bi to moglo imati implikacije za kupovinu i prodaju električne energije u i iz mreže“, rekao je Falkgrim.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Ako proširite ideju, mogli biste da imate hiljade vozila povezanih na mrežu, tako da bi to moglo imati implikacije za kupovinu i prodaju električne energije u i iz mreže“ – ovaj pametnjakovic je najverovatnije neki politicar!

Bungi

Jedno prosto pitanje:Mogu li te baterije od 100kWh u kamionu i one dopunske u prikolici od 200kW, napunjene od solarnh baterija , izdržati 1000 km dometa pod maksimalnim opterećenjem vozila sa robom od 40 T.???Koliko treba vremena panelima da napune baterije u potpunosti, 5 minuta, 5 časova, 5 dana.???Jasno je svima da takav teretnjak ne postoji u ovoj galaksiji.

Renault Terminator🇷🇺Z

Sa ovim kamionom sve špedicije bi propale😁

BB

Pa rekoše da je hibridni Plug In kamion… Zašto sve što je povezano sa nekom strujom mora unaprijed biti loše? Upravo komercijalni sektor gdje non stop se koristi vozilo ima smisla istraživati nove pogone. Ovdje nije rečeno da će ići samo na struju, doduše članak je malo nejasno napisan pa se sluti kao da je full električni a fino piše da je hibridni. Cilj je smanjiti potrošnju dizel goriva a to je svakoj firmi bitno, a energiju može da prikuplja na nekoliko načina: Kočenjem, sunčanjem, priključkom na mrežu… E sad treba vidjeti koji su minusi, dodatna težina, kompleksnost konstrukcije, cijena.… Pročitaj više »

Matija

Da se vratimo u realnost – ovde je Tesla Semi cija baterija ima kapacitet od tacno jednog megavata, to je 1.000 kWh! Kamion sleper je ukupno tezak 37 tona, od toga je samo baterija (10×700 kg = 7 tona). Tesla daje radijus od oko 800 km, naravno, u idealnim uslovima. Vreme punjenja? Ko zna.
comment image

BB

Pa realnost bi trebala biti na početku članka Plug In hibridni kamion koji bi, sudeći po veličini baterije imao 2 t baterija, solarne panele i ne bi trebao ići samo na struju već bi struja trebala služiti da se smanji potrošnja goriva (mada je članak napisao tako da se forsira zelena agenda, k’o da ga je pisala „kokainska“ Analena Berbok). Minus bih tražio u malo povelikim baterijama, dugom roku implementacije (zalijepi panele na običnu hladnjaču…) i to što ga testiraju po Švedskoj… Pa što nije po Španiji, tamo bi bolje išao na sunce 😀 Ali plus je napraviti tako nešto… Pročitaj više »