1. Home
  2. Zelene strane
  3. 85% dizel flote Nemačke na milimetar od zabrane, Hamburg već u proceduri
85% dizel flote Nemačke na milimetar od zabrane, Hamburg već u proceduri
1

85% dizel flote Nemačke na milimetar od zabrane, Hamburg već u proceduri

496
1
Podelite sa prijateljima:

Samo dan nakon što je Evropska komisija podnela tužbu najvišoj sudskoj instanci u Evropi, protiv Nemačke, zbog ponovljenog propusta da zaštiti kvalitet vazduha u svojim gradovima, objavljeni su detalji presude nemačkog suda, koja će pod dodatni pritisak staviti Volkswagen i ostale proizvođače kako bi instalirali dodatni hardver na dizel vozila starijih generacija koji uzrokuju najveći deo zagađenja.

Istraživački centar Evercore ISI predviđa da će ovaj zahvat koštati automobilsku industriju vrtoglavih 14,5 milijardi evra.

Nemačka je otvorila vrata zabrani dizel vozila u februaru, omogućavajući donetom sudskom presudom, organizacijama za zaštitu prirode da pokrenu sudske procese protiv gradova koji ne poštuju evropsku regulativu u pogledu nužnog minimuma kvaliteta vazduha u gradovima, o čemu se možete detaljno informisati na našim stranicama, korišćenjem opcije “Pretrage”.

Desetine nemačkih gradova, među kojima su Minhen, Štutgart i Hamburg, imaju značajno lošiji kvalitet vazduha od zahtevanog EU regulativom, prevashodno zahvaljujući zloglasnim azotnim oksidima.

Tek nakon jučeršnje objave integralnog teksta sudskog rešenja, postalo je jasno svima da neće postojati nikakvi prelazni periodi u pogledu stupanja na snagu zabrane dizela.

“Ova ograničenja, po svom intenzitetu, ne prevazilaze ostale restrikcije koje nameću ostali saobraćajni propisi, sa kojima su vozači morali da se usaglase, odnosno da ih prihvate,” navodi se u sudskom rešenju.

Evropski proizvođači automobila su investirali do sada ogromne iznose u razvoj dizel motora, koji emituju manje ugljen dioskida od benzinskih pandana, ali zato dizel isparenja uzrokuju emisije drugih štetni(ji)h supstanci. Sudska odluka bi mogla da ima mnogo šire implikacije na celokupnu automobilsku industriju.

Zabrane u postojbini najvećih svetskih proizvođača automobila, predstavljaju ozbiljan udarac celom industrijskom sektoru, kao i veliki poraz i sramotu za kancelarku Angelu Merkel, koja je predmet čestih kritika zbog bliskosti sa domaćim proizvođačima.

Ova presuda je katastrofa za nemačku vladu koja se svim silama trudi da zaštiti pohlepu za profitom domaćih proizvođača, ostavljajući na taj način na cedilu deset miliona vlasnika dizel vozila,” kaže Jirgen Reš, direktor nemačke lobističke organizacije za zaštitu prirode DUH.

Momentalne zabrane vožnje na glavnim saobraćajnicama bile bi potpuno legalne, i ukoliko budu donete, mogle bi da iz saobraćaja, u tim zonama, isključe bukvalno sva dizel vozila koja ne ispunjavaju Euro 6 emisione standarde, navodi se dalje u sudskom rešenju.

Od ukupno 15 miliona dizel vozila na nemačkim putevima, samo je 2,7 miliona onih koja ispunjavaju emisione standarde koji su postali obavezni 2014. godine (Euro 6).

Za šira gradska područja, koja predstavljaju glavne raskrsnice ključnih saobraćajnih pravaca u državi, sud je preporučio postepenu instalaciju zabrana, počev od automobila koji ispunjavaju tek Euro 4 standarde, a koji su bili na snazi sve do 2009. godine.

Nemačka organizacija VDA, koja predstavlja lobistu automobilske industrije, apeluje na gradove da u vidu imaju “osećaj za srazmeru”, odnosno apeluje na njihov razum, prilikom donošenja odluka o zabrani, napominjući pritom da će u narednom periodu doći do smanjenja prisustva azotnih oksida u vazduhu, kako u floti automobila bude uvećavano učešće onih koji ispunjavaju Euro 6 standarde, ili kako se bude uvečavao broj modifikovanih Euro 5 automobila.

Ono o čemu treba da se razmisli, je upravo procena eventualne neophodnosti reakcije gradske vlasti, odnosno procena da li će se kvalitet vazduha poboljšati i bez zabrana,” izneo je svoj stav predsednik VDA, Bernard Mats.

Drugi po veličini nemački grad koji ima lošiji od dozvoljenog kvalitet vazduha, Hamburg je u sredu izjavio da je započeo pravnu proceduru uvođenja zabrana za dizele. Očekuje se da lokalna vlast donese odnosne odluke koje bi na snagu stupile do kraja meseca.

 

(496)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Veselo …