1. Home
  2. Vesti
  3. Duševni naslednik Forda F-150 Lightninga još uvek živi
Duševni naslednik Forda F-150 Lightninga još uvek živi
0

Duševni naslednik Forda F-150 Lightninga još uvek živi

203
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena, značka Lightning na modelu F-150 nam govori da je reč o pikap kamionetu na struju, ali situacija nije uvek bila takva. Ako ste odrasli tokom devedesetih godina prošlog veka ili pak početkom ovog veka, sigurno biste prepoznali Lightning kao kamionet visokih performansi napravljen za ulično trkanje.

Originalno je debitovao 1993. godine i ideja je bila veoma prosta, a ona se zasnivala na najmanjoj dostupnoj školjki sa najvećim motorom.

Lightning se tako nudio samo sa kabinom sa dvoje vrata, kratkim sandukom (tovarnim prostorom) i pogonom na zadnje točkove. Postojale su dve generacije, od čega je poslednja nestala iz proizvodnje nakon 2003. godine kada se Ford odlučio koncentrisati na terenska izdanja kao što su Tremor i Raptor. Američki gigant će kasnije iskoristiti ime Lightning na električnom modelu, što se zapravo odlično uklapa u celu priču, pošto u prevodu sa engleskog jezika znači „munja“.

Ali „preko bare“ i dalje postoji postoji veliki broj onih tradicionalnih kupaca koji bi i dalje svoj primerak Lightninga sa povećim benzinskim motorom. Ford ne nudi više takav model, ali je upravo ponudio poseban paket opreme prema kojem svaki vlasnik modela zvanog F-150, može da napravi sopstveni Lightning.

Takav paket se zove FP700 i nudi veliki broj modifikacija na F-150-u koji je napustio fabriku sa 5,0-litarskim benzincem sa osam cilindara. Ovaj motor razvija 400 konjskih snaga u fabričkom izdanju, ali FP700 dodaje kompresor zahvaljujući kojem snaga skače na 700 „grla“ i maksimalnih 800 Nm obrtnog momenta.

Pošto se F-150 nudi samo sa desetostepenim automatskim menjačem, tako je on i jedina opcija na FP700. Paket takođe dodaje i modifikacije na račun ogibljenja, 22-inčne felne i posebne grafike. Kao što smo spomenuli, ovaj paket se može ugraditi u bilo koju konfiguraciju pikapa s oznakom F-150 sa 5,0-litarskim motorom, ali najbolje funkcioniše na onoj koju možete videte na priloženim fotografijama. Ona se odnosi na istu priču kao i originalni Lightning, a to su kabina sa dvoje vrata, kratak sanduk i pogon na zadnje točkove.


Zahvaljujući aluminijumskoj karoseriji, ovaj kamionet zapravo i nije težak koliko bi se očekivalo od jednog komercijalnog vozila. Masa iznosi tek nešto više od dve tone, a samim tim i ubrzanje od nule do 100 km/h za 4,1 sekundu jeste svakako impresivno. To znači da je jednako brz kao neke druge legende u ovoj kategoriji, kao što su Ford F-150 Raptor R i Ram 1500 TRX.

Paket FP700 i nije toliko skup kada pogledamo šta pruža. Košta 12.350 američkih dolara i može se ugraditi u svakom Fordovom servisu, a kupac sa njim dobija i fabričku garanciju u trajanju od tri godine ili 57.600 kilometara (zavisno šta prvo istekne).

Primerak kao što je onaj sa priloženim fotografija košta 62.545 američkih dolara kada se u obzir uzme vozilo, paket i njegova ugradnja. U ponudi je već sada, i kao takav se može naručiti preko svakog ovlašćenog servisnog centra Forda lociranog u SAD i Kanadi.

AutoRepublika

(203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments