1. Home
  2. Vesti
  3. Osvežena Kia Sorento zadržava dizel
Osvežena Kia Sorento zadržava dizel
2

Osvežena Kia Sorento zadržava dizel

394
2
Podelite sa prijateljima:

Restilizovani krosover iz daleke Azije, model Kia Sorento je u potpunosti demistifikovan tokom prošlog meseca, a premijera uživo je organizovana u matičnoj Južnoj Koreji. Tada su uglavnom sve pojedinosti i predstavljene, ali se jedna nova stvar nameće, posebno nakon promocije nove generacije blizanačkog modela (u mehaničkom smislu) Hyundaija Santa Fea.

Naime, dok će Santa Fe pokretati samo benzinski motori, dotle će se u paleti Kijinog Sorenta nalaziti i turbodizeli.

Kako bilo, ovo je atipičan slučaj u kom izostanak promene bude veća vest nego eventualna novina. Naposletku, gama pogonskih sklopova namenjenih korejskom tržištu ostaje ista. Sadrži turbodizel s 2,2 litra zapremine i  194 konjske snage, 2,5-litarski turbobenzinac sa 281 konjskom snagom, kao i hibridni sistem s 1,6-litarskim turbobenzinskim četvorocilindrašem od 180 „konjića“, kao i električnim motorom koji dodaje 60 „grla“.

Automobili bez električne asistencije sarađuju s osmostepenim automatskim robotizovanim menjačem s dvostrukom spojnicom, dok hibrid poseduje klasičan šestobrzinski automatik. Pogonski točkovi mogu biti svi, ili pak samo oni napred, i to važi za sve modifikacije. Na ostalim tržištima se može razlikovati set raspoloživih pogonskih sklopova.

Glavne promene su se ticale njuške i enterijera. Sorento je dobio novu prednjicu s uspravnim farovima koji slede duh promovisan s krosoverom po imenu Kia Telluride. Rešetka hladnjaka postade šira, kljun haube je produžen, dok se pojavio i novi prednji odbojnik.

Stražnjica se nije menjala toliko radikalno, pa su uspravne sekcije signalnih grupa povezane posebnom trakom, a promenjen je oblik branika u tom delu vozila. Dizajn točkova je takođe revidiran, a novi naplaci dolaze s prečnikom između 17 i 20 cola.

Evolucija enterijera Sorenta je sledila smernice koje su zadate od strane nedavno predstavljenih modela drugih proizvođača. Tako je tu jedinstven dualni ekran koji je zakivljen i bez natkrivke. Svaki od dva pojedinačna ekrana integrisana u celinu, poseduje dijagonalu od 12,3 inča. Ranije je instrumentacija prikazivana na monitoru te dijagonale, dok je najveća dimenzija displeja za informativno-zabavni sistem bila 10,25 inča. Projekcioni ekran dijagonale 10 cola je kao i pre, rezervisan samo za skupe verzije.

Konfiguracija čitavog prednjeg panela i otvora za ventilaciju, protok vazduha je ponovo osmišljena, sve kako bi mogli biti smešteni novi ekrani. Nova jedinica za kontrolu rada klima uređaja ima dugmad osetljivu na dodir i rotacione tastere.

Multimedijalni sistem sledeće generacije se zove ccNC, može da prepozna različite vozače po osobenom otisku prsta, poseduje funkciju bežičnog ažuriranja softvera, a takođe podržava „digitalni ključ“: možete da otključate automobil i pokrenete motor sa svog telefona.

Pojavila su se komfornija sedišta napred, dok se od opcionala ističe unutrašnji retrovizor s integrisanim ekranom na kom se emituje zapis registrovan od strane kamere montirane na zadnjem delu azijskog krosovera, a tu su i dodatna dva uređaja (napred i nazad), koji snimaju zapise na kartici tipa SD. Pride, uz ceo kompleks elektronske asistencije, tu je pomoć za stabilizaciju vozila koja anulira uticaj snažnih vazdušnih strujanja.

Do sada je bilo ovako kao na levo postavljenoj slici, postalo je ono s desne strane

Početak prodaje osavremenjene Kije Sorento bi u Južnoj Koreji trebalo da započne ovih dana. Cene će dodatno i vidno narasti, pa ako je tamo pre restilizacije krosover stajao više od 22,5 hiljada američkih dolara, onda će nakon umivanja, inicijalna cena biti 26 hiljada zelembaća. Uskoro će se krenuti i s izvozom, a ove cene koje je Kia navela, nameću pitanje kako se došlo do toga da u Srbiji ovaj krosover već duže od deset godina bude skuplji od 55 hiljada evra.

AutoRepublika

(394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Tzv. fejsliftingom ponovo je obradjen prednji deo a karoserija pri tome nije pretrpela nikakve izmene. Poslednja slika u izvestaju daje poredjenje starog i novog lika Sorenta. Kratko i jasno: stara varijanta prednjeg dela dopada mi se vise nego nova. Bila je potrebna samo mala restilizacija kojom bi se konture maske i farova malo zategle i ucinile dinamicnijim. Pored toga, resetka maske trebalo bi da bude jednostavnija a ne tako grubo „strikana“ kao stara. Novi dizajn prednjeg dela deluje hladno i bezlicno – ovakve forme vidjaju se sve cesce na novim modelima raznih proizvodjaca.

Laki

Očajan je „front“ ovog vozila.