1. Home
  2. Vesti
  3. BMW pokrenuo ekološku ofanzivu i serijsku proizvodnju novog baterijskog krosovera
BMW pokrenuo ekološku ofanzivu i serijsku proizvodnju novog baterijskog krosovera
1

BMW pokrenuo ekološku ofanzivu i serijsku proizvodnju novog baterijskog krosovera

185
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija BMW AG je započela s masovnom proizvodnjom najsvežijih električnih automobila istovremeno koristeći priliku da se istakne kao društvo koje vodi računa o ekološkom aspektu privređivanja, u nadi da će se na taj način dodvoriti, kako kupcima, tako i regulatornim telima koja insistiraju sve više, na zelenom pristupu u razvoju, proizvodnji i eksploataciji vozila.

Proizvođač iz Minhena je pre dva dana startovao s montažnim procesom serijske verzije baterijskog krosovera iX u Dingolfingu, fabrici izgrađenoj pored Minhena a koja se snabdeva strujom proizvedenom radom hidrocentrale s obližnje reke. Kada se pojavi u maloprodaji očekuje se da će mu uvodna cena biti na nivou od oko 75 hiljada evra. Uz tu, ali i ostale karakteristike, BMW smatra da će se njihov proizvod među kupcima dobro pozicionirati i da će moći da u ovom luksuznom baterijskom segmentu, parira rivalima iz Tesle i Daimlera.

Fabrički kompleks u Dingolfingu je pravi primer održivosti, s obzirom na činjenicu da zeleni portfolio uključuje sve, od „energetsi efikasne instalacije do planiranja pakovanja, preko transportne logistike i reciklaže, pa sve do tema kakve su biodiverzitet i upravljanje vodama,“ piše u saopštenju koje je potpisala kompanija.

BMW želi da pokaže akcionarima da ne kaska za konkurencijom u trci da razviju paletu masovno proizvođenih električnih automobila. Dok su akcije kompanije dobile na vrednosti oko 25% ove godine, i dalje su za dvadesetak procenata niže vrednosti od one koju su beležile tokom vrhunca u 2015. godini.

Rezanje nivoa emisija kod BMW-a

Izvršni direktor pomenute bavarske kompanije Oliver Cipse je uveren da će sva počinjena ulaganja u elektrifikaciju i koncept održive, ekološki podobne proizvodnje, dovesti i do rasta vrednosti akcija. BMW ima u planu redukciju štetnih isparenja po vozilu, do 80% i to do 2030. godine, što bi trebalo da bude dovoljno da se izbegnu kazne koje Evropska unija propisuje u slučaju nepoštovanja striktnih emisionih limita.

U nedavnom objavljenom izveštaju o održivosti, koji je pripremio BMW, piše da proces proizvodnje donosi negativan uticaj na prirodu učestvuje u ukupnom odrazu poslovanja firme na okolinu od samo 1%. Ostatak štete koji čini delovanje BMW-a na planetu, tiče se isparenja i izduvnih gasova koji nastaju radom četvorotočkaša i dvotočkaša s logotipom ove cenjene marke.

Istini za volju, za razliku od mnogih drugih proizvođača, BMW je javno opredeljen da nastavi s proizvodnjom motora s unutrašnjim sagorevanjem, sve dok postoji značajan tržišni potencijal za njih, ali istovremeno rukovodstvo društva veruje da će udeo električnih vozila u ukupnoj prodaji, do 2030. godine biti negde na polovini.

AutoRepublika

(185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Kada se pojavi u maloprodaji očekuje se da će mu uvodna cena biti na nivou od oko 75 hiljada evra.“

Da li sam ja lud ili me je vreme prosto pregazilo …