1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za najjeftiniji novi automobil na američkom tržištu
Kraj za najjeftiniji novi automobil na američkom tržištu
1

Kraj za najjeftiniji novi automobil na američkom tržištu

1.42K
1
Podelite sa prijateljima:

Činjenica je da na američkom tržištu više nema jeftinih automobila. Čak i oni najjeftiniji će vas koštati dosta novca, posebno što se prodaju daleko iznad ranije određene cene od strane fabrike. Zakon potražnje i ponude, što bi se reklo, a barem na papiru postoji samo pet modela sa fabričkom cenom nižom od dvadeset hiljada dolara.

To su Kia Rio, Forte i Soul, Nissan Versa i Mitsubishi Mirage. Onaj poslednji model je u ostatku sveta poznat pod imenom Space Star, a njegova početna cena „preko bare“ iznosi 16.500 dolara. Za navedenu sumu novca kupac dobija heč sa petoro vrata, 1,2-litarskim atmosferskim benzincem sa 78 „konja“ i menjačem tipa CVT.

Taman onoliko koliko je čoveku zaista potrebno, ali naravno, živimo u vremenima kada svi hoćemo veće, bolje, moćnije, skuplje i samim tim, Mirage se ne uklapa u takvu priču. Mediji su imali pohvale da je održavanje „besplatno“, to jest uračunato u kupovnu vrednost, tokom prve dve godine i da je potrošnja na autoputu tek 5,5 litre na pređenih stro kilometara.

S druge strane, Mirageu je potrebno više od jedanaest sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h i pritom je bučan, neudoban i katastrofalan na račun bezbednosti. Prodaja ovog mališana je protekle godine iznosila tek 15.816 jedinica, a pala je za čak 44% tokom prvih šest meseci ove godine. Ruku na srce, trebalo bi reći da ni samom Mitusbishiju ne cvetaju ruže pošto je japanski gigant pronašao tek 85.810 kupaca protekle godine na američkom tržištu.

Kolege sa sajta Automotive News su primetile da je Mitsubishi prestao da reklamira Mirage na svom sajtu za 2024. godinu. Tamo možemo pronaći detalje samo o modelima Outlander, Outland Sport i G4, a ovaj poslednji je zapravo limuzinsko izdanje Miragea iako se prodaje pod drugim imenom.

Kontaktirali su jednog od predstavnika japanskog giganta po imenu Džeremi Barns i upitali da li to znači da Mirage neće biti deo ponude nakon ove godine, a ovaj im je odgovorio da je „i dalje bitan deo Mitusbishija i da će dalje igrati veliku ulogu“.


Sa druge strane, kompanija planira da ponudi samo hibride, plug-in hibride i električne automobile nakon 2025. godine i Mirage se nikako ne uklapa u takvu priču. Verujemo da će ipak biti neko ko će pustiti suzu za njim, kao onaj bračni par iz savezne države Minesote koji je sa „najgorim novim četvorotočkašem“ uspeo da pređe 660 hiljada kilometara.

Na žalost ovog japanskog proizvođača vozila, niko drugi neće ni primetiti da ga više nema u izložbeno-prodajnim salonima…

AutoRepublika

(1416)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Test u arhivi (vozila ga moja malenkost valjda prosle godine) koga zaista interesuje jer je i dalje u ponudi na evropskom trzistu…