1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Kawasaki Motors slavi 70. rođendan
Kawasaki Motors slavi 70. rođendan
0

Kawasaki Motors slavi 70. rođendan

142
0
Podelite sa prijateljima:

Kawasaki Motors će tokom 2023. godine obeležiti sedamdesetu godišnjicu otkako je krenuo s proizvodnjom motocikala. Ujedno, ovo je prvi japanski konstruktor koji je tokom 1974. godine izgadio fabriku na tlu Sjedinjenih Američkih Država.

Zeleni tim će u septembru zvanično obeležiti jubilej. Dakle, sve je krenulo 1953. godine kada je Kawasaki Machine Works započeo sa sklapanjem motora za motocikle, neposredno nakon završetka Drugog svetskog rata. Ako se zadesite u Americi ili u Japanu, znajte da će Kawasaki biti domaćin specijalnih slavljeničkih izložbi u obe zemlje počevši od narednog meseca.

U Americi će izložba biti održana u Kawasakijevom centru USA Heritage Hall na ranču Futhil koji se nalazi u saveznoj državi Kaliforniji. Za one koji bi da učestvuju, a bliskiji im je Japan, izložba će biti održana u Kobeu, odnosno u Kawasaki Good Times Worldu.

Američko tržište je glavno za marku Kawasaki, barem što se tiče izvoznih stremljenja Japanaca, pa će se prva izložba najvećim delom i odnositi na istoriju Kawasakijevih motocikala na toj teritoriji. Sve je započelo te 1953. godine kada je lansiran jednocilindarski motor s indeksom KE-1 (slika iznad). Vremena su bila izazovna, pa prodaja nije dostigla nivo kom se kompanija nadala. Tako je bilo barem u početku.

Rukovodstvo japanske marke je napokon 1966. godine odlučilo da krene s nečim novim u Japanu. Pod budnim okom Jojija Hamavakija, Kawasaki je osnovao zavisno preduzeće i dao mu naziv American Kawasaki Motors. Firma je na platnom spisku imala svega deset duša, a koje su omogućile da se krene s radom. Zauzvrat, Hamavaki tada postade prvi predsednik firme American Kawasaki.

Prepoznajući činjenice vezane za osobenosti američkog tržišta, Hamavakijevo delovanje je bilo koncentrisano na politiku takozvanog „lokalizma“, što je dovelo do razvoja modela motocikla fokusiranih na SAD, uključujući sledeće dvotočkaše: A1 Samurai 250 (naslovna fotografija), H1 500 (slika iznad), Mach III i, naravno, kultni Z1 900 (ilustracija ispod).

Japanci su već do 1974. godine izgradili proizvodnu fabriku u Linkolnu, gradu u američkoj saveznoj državi po imenu Nebraska, a koja i dan-danas postoji. Ušla je u istoriju kao prva fabrika za proizvodnju bilo koje vrste vozila (motocikl ili automobil) koju je ustoličio japanski proizvođač na tlu Sjedinjenih Američkih Država. Fabrika danas proizvodi Kawasakijeve morske motocikle, takozvani proizvod Jet Ski, kao i motocikle s prikolicom. Ipak, to je neverovatno važan deo i Kawasakijeve i američke istorije motociklizma.

Pošto motocikli postoje već duže od jednog veka, dobro znamo da mnogi proizvođači istih nikada i ne stignu da proslave sedamdesetu godišnjicu od osnivanja. Mnoge optimistične novoosnovane kompanije su imale svu veru u svet, isprobale, a zatim su, nažalost, otišle u stečaj.

Kako bilo, upravi japanske kompanije želimo svaku sreću i da nastave s razvojem sopstvene tehnologiji i nadalje u 21. vek. Jedan od novih projekata se tiče i razvoja električnih i vodoničnih dvotočkaša. Svakako će biti interesantno to propratiti.

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments