1. Home
  2. Prezentacije
  3. Opet premijera Hyundaija Santa Fea
Opet premijera Hyundaija Santa Fea
6

Opet premijera Hyundaija Santa Fea

1.45K
6
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je prvo napravio premijeru ovog krosovera pre nekih mesec dana, kada je sredinom jula objavio prve fotografije istog, da bi sada SUV pete geneacije bio predstavljen u Južnoj Koreji. Dobili smo i tehničke specifikacije, a i ostale zanimljive informacije.

Idemo! Hyundai Santa Fe, prva klapa – drugi put!

Vizuelno posmatrano, Santa Fe je postao osetno masivniji i brutalniji u odnosu na prethodnika. Veći točkovi ovde takođe igraju veliku ulogu. Ugrađuju se jedinice u rasponu od 18 do 21 inča, dok je to kod odlazećeg krosovera moglo biti od 17 do 20 cola.

Pa opet, gabariti novajlije nisu narasli značajno. Novi krosover po dužini prevazilazi postojić model za svega 45 milimetara (sada je 4.830 mm), dok širina nije izmenjena i iznosi (1.900 mm). Na visinu „starog“ je dodato 35 mm, pa novica sada meri 1.720 mm.

Međutim, razmak između prednje i zadnje osovine jeste značajno impozantniji. Tu je plus od 50 milimetara (do 2.815 mm) a nastao je usled skraćenja prednjeg prepusta, iako je zadržana arhitektura s poprečno (transferzalno) postavljenim motorom. Pride, karoserija je više kockasta, pa je na taj način dobijen dodatni prostor u enterijeru.

Razmak između prvog i drugog reda sedenja je uvećan za 35 mm, odnosno za 20 mm kod hibridnih modifikacija. Opcioni treći red je postao više gostoprimljiv. To znači da je 15 mm više na raspolaganju kolenima putnika, dok je i 69 dodatnih mm za one s povećim glavama. Nagib naslona je uvećan dodatno, pa sada iznosi 10 stepeni. Konstruktor tvrdi da će se na ovoj galeriji sada smeštati lica koja su niža od 180 centimetara.

Poradili smo i na temu prtljažnika, tvrdi tvorac. Otvor petih vrata je maksimalno proširen, pa iznosi 1.275 milimetara spram 1.130 mm kod prethodnog krosovera. Shodno tome, glavna stop svetla su potpuno realocirana na sama vrata, iako su dodatne sekcije smeštene na branik. Zaprimna prljažnika je objavljena jedino za verziju petoseda i ona iznosi 725, umesto nekadašnjih 634 litara.

Na stubovima koji su locirani iza zadnjih vrata, oprezno su ugrađene sklopive ručice za otvaranje vrata i za njih se može držati prilikom penjanja u želji da se dohvati krovni prtljag. Ovi segmeenti poseduju mogućnost odvoda kišnice. Ukratko, inženjeri su se baš potrudili i vredno su radili ne bi li omogućili da Santa Fe bude što komforniji, čak i u okolnostima u kojima mu je krov maksimalno opterećen tovarom.

Konstrukcija enterijera je već poznata iz drugih modela koji su uključeni u asortiman marke Hyundai. To znači da je implementiran jedinstveni i zakrivljeni panel koji objedinjuje dva ekrana (svaki 12,3 inča po dijagonali), geometrijski dizajn i centralni panel za kontrolu klima uređaja sa zasebnim tasterima, uključujući i rotacione. Tu je i ekran dijagonale 6,6 inča.

Na prednjem panelu se nalaze dve pregrade za rukavice, a u gornjem je platforma za dezinfekciju ličnih stvari (pametni telefon ili novčanik) što se postiže projekcijom ultraljubičastih zraka. Za kontrolu prenosa zadužen je poseban selektor na stubu upravljača, a na centralnom tunelu nalaze se dve platforme za bežično punjenje pametnih telefona. Među opcijama je panoramski krov s dva odvojena dela.

Pet je opcija dostupno u izboru trima enterijera. Top verzija se zove Calligraphy, sedišta su tu presvučena kožom tipa nappa. Mogu se naručiti i luksuzna sedišta za svakog putnika s rasklapajućim odmorištem za noge ili zasebne fotelje (kapetanska sedišta). Naravno, mislimo na drugi red. Ta sedišta su elektropokretana i poseduju odmorište za ruke. Santa Fe može pružati do deset vazdušnih jastuka, adaptivni tempomat i ceo set elektronskih pomagala.

Asortiman pogonskih sklopova je otkriven – i (iznenađujuće) u njemu nema nijednog dizela. Iako Južna Koreja još neće na silu okretati leđa dizelu, ovo se desilo. Santa Fe neće imati ni šestocilindrične motore u ponudi: sada će stizati samo sa četiri cilindra.

Atmosferski s indeksom 2.5 GDI (194 KS i 246 Nm) ostao je kao deo početne ponude, i sada je uparen s osmostepenim hidromehaničkim „automatikom“. Tu je i turbo motor 2.5 T-GDI (281 KS i 422 Nm) u kombinaciji sa osmostepenim preselektivnim „robotizovanim“ menjačem, ali će biti instaliran samo na automobilima za Koreju i Severnu Ameriku.

Hibridni Santa Fe bi sada trebalo da se uspostavi kao globalni model. Prodavaće se u Koreji, Americi i u Evropi. Pogonski sklop nije fundamentalno izmenjen pa uključujue turbo jedinicu s oznakom 1.6 T-GDI (180 KS), šestostepeni automatski menjač i electrični motor. Ukupna moć ovako skockanog pogonskog sklopa iznosi 235 konjskih snaga.

Dopunjivi hibrid je spreman posebno za Evropljane i u njemu je implementiran turbo blok 1.6, ali snižene moći, to jest sa 160 konjskih snaga. Ugrađena je i velika trakciona baterija (pojedinosti ćemo saznati u još jednoj – ko zna kojoj po redu „premijeri“). Pogonski točkovi mogu biti svi ili samo oni napred.

Zamišljena je i terenska verzija pod nazivom Hyundai Santa Fe XRT, ali je do sada prikazana samo na jednom renderu. Od karakteristika se ističu „zubate“ gume (takozvane kramponke), krovni nosač sa rezervnom gumom, merdevine na krmi i niz drugih specifičnih naprava.

Ali takav krosover će biti prikazan uživo tek nešto kasnije. Za sada, novi Hyundai Santa Fe se može kupiti samo u rodnoj Koreji, gde će prodaja početi pre kraja avgusta. Debi u Americi i Evropi održaće se tek u prvoj polovini 2024. godine. Očekujemo ponovo medijsku navalu. Kada je džaba – i sirće je slatko 🙂

AutoRepublika

(1452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Skidam im kapu za ogromne razlike u dizajnu iz generacije u generaciju.

Mi u EU imamo vecinu brendova koji prolaze kroz fine, skoro neprimetne redizajne. Izmedju generacija puno slicnosti.

Sa druge strane Kia & Huy… ogromne promene u dizajnu. I poprilicne promene na bolje u skoro svakom pogledu.

Ovaj dizajn je cist, kockast, ali svakako nov, prepoznatljiv.

Bravo Kia&Huy….

MRN

Kad je već gratis, da malo dopunimo sadržajem koji vole oni što ih je“zgazilo vreme“ 😊 „Potpuno novi SANTA FE je dobro opremljen mnoštvom pomoćnih i bezbednosnih funkcija koje smanjuju angažovanje korisnika i pružaju udobno, samopouzdano iskustvo vožnje, bilo da se jednostavno putuje na posao ili je u toku vikend avantura. Asistent za izbegavanje prednjeg sudara 2 (Forward Collision-Avoidance Assist 2) može da pruži upozorenje i koči u slučaju nužde ako vozilo ispred naglo uspori ili ako otkrije rizik od sudara spreda. Asistent za održavanje u traci 2 (Lane Following Assist 2) koristi kameru postavljenu na vetrobransko staklo kako bi… Pročitaj više »

Rikošet

Na sve to dodaj i da će uprkos svemu nabrojanom, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, biti i značajno povoljniji od evropskih premium modela, koji ove sisteme pojedinačno uglavnom masno naplaćuju ili ih paketno guraju ka skupljim nivoima opreme…

Matija

Ponovicu ono sto sam vec rekao pri prvoj prezentaciji u AR:

1. Veoma dobar dizajn koji predstavlja neuobicajeno veliki skok u odnosu na predhodnu generaciju!

2. Na prednjem delu predlazem dve stvari:
– ukloniti horizontalnu svetlosnu liniju;
– vratiti „vec poznati „tigrov nos“.

3. Na zadnjem delu treba korigovati takodje dve stvari:
– kompletnu donju povrsinu karoserije, koja ima zaobljenu formu bureta, i zameniti je vertikalnim
povrsinama i linijama u stilu prednjeg dela;
– korigovati poziciju zadnjih lampi, tj. podici ih uvis.

Dole je moj predlog za prednji deo:

comment image

Milan

Tigrov nos je karakteristika Kie

Matija

U pravu si, hvala! Posto su rodjaci mogu da razmene „gene“. 🙂