1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Cadillac CT5 Blackwing preti BMW-u M5 i Mercedesu E63 AMG
Novi Cadillac CT5 Blackwing preti BMW-u M5 i Mercedesu E63 AMG
0

Novi Cadillac CT5 Blackwing preti BMW-u M5 i Mercedesu E63 AMG

510
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prošle godine Cadillac je debitovao s modelom CT5 koji je predstavljen kao zamena za čuveni CTS. Cadillac je već u samom startu  najavio da će njegov model nadmašiti nemačku konkurenciju po performansama, a da će pritom ponuditi nižu cenu. Ni sama publika nije bila sigurna kojoj kategoriji ovaj automobil pripada, pa je on bio nešto veći od kompaktnih automobila kao što su BMW Serije 3 i Mercedesova C klasa, a opet manji od, za broj većih modela istih proizvođača.

Početna cena od tek nešto više od 37.000 američkih dolara ga svrštava u prvu grupu, ali Cadillac sada želi da napadne i značajno skuplje primerke kao što su M5 i E63 AMG. Za tu priliku stiže nova verzija nazvana Blackwing po istoimenom agregatu koji, pritom budeći konfuziju neće pokretati CT5 Blackwing.

Ovaj sportista je trenutno u procesu razvoja i trebalo bi da debituje do kraja godine, zavisno od toka epidemije virusa korone. U izložbeno-prodajne salone bi mogao da stigne početkom naredne godine. Njegovo srce čini 6,2-litarski V8 agregat koji će uz pomoć kompresora razvijati preko 650 „konja“. Snaga će se prenositi na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog ili desetostepenog automatskog menjača.

Nepoznato je zašto se Cadillac nije odlučio za agregat koji se zaista zove Blackwing (4,2-litarski turbo s 550 konjskih snaga), ali ovo nije jedina zbunjujuća odluka američko giganta. Primera radi, današnji CT5-V je prethodno bio poznat kao CTS Vsport dok je prethodni CTS-V upravo model iz ove priče – Blackwing.

U ponudi bi se kasnije trebalo naći i verzija s pogonom na sva četiri točka. Dok se mnogi pitaju da li će ovaj model biti odličan u krivinama kao nemačka konkurencija, posebno ako znamo ne baš pozitivnu istoriju „Jenkija“ po ovom pitanju, rani testovi jeftinijeg modela CT5-V s 360 konjskih snaga su bili izuzetno pozitivni.

Isti tretman će dobiti i manji model CT4 Blackwing, ali u njegovom slučaju V6 motor od 400 „grla“ iz prethodnika ATS se verovatno neće menjati.

Bilo kako bilo, čeka nas vrelo leto i uporedni testovi između velikana. Cadillac je zapalio svet kada je stigla druga generacija modela CTS-V i na čuvenoj stazi Nirburgring nadmašila M5 i E63 AMG, pa ostaje da vidimo da li će i Blackwing uspeti u toj svojoj nameri.

AutoRepublika

(510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments