1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Đuđaro slavi 85. rođendan
Đuđaro slavi 85. rođendan

Đuđaro slavi 85. rođendan

455
2
Podelite sa prijateljima:

Italijanski dizajner automobila Đorđeto Đuđaro oblikovao je više od dve stotine modela automobila, od kojih je preko šezdeset miliona primeraka proizvedeno širom sveta. Đuđaro, koji je rođen 7. avgusta 1938. godine, poznat je po svom širokom kreativnom dometu koji obuhvata sve segmente automobilske industrije. Na primer, Volkswagen Golf, mini automobil Fiat Panda ili supersportista Lotus Esprit proizašli su iz njegove table za crtanje.

Đuđaro je jedini preživeli predstavnik „velike trojke italijanskog dizajna“, u kojoj su pored njega bili Nučio Bertone i Serđo Pininfarina. Automobilski stručnjaci ga smatraju pionirom modernog italijanskog automobilskog dizajna, a decembra 1999. proglašen je automobilskim dizajnerom veka na gala svečanosti u Los Anđelesu, SAD. Tri godine kasnije primljen je u Kuću slavnih automobila.

Rodom iz Garesije u Italiji, prvobitno je želeo da bude slikar, baš kao i njegov otac Mario. Međutim, Đorđeto je voleo tehničko crtanje u školi, a sa 17 godina je već počeo da stvara u novostvorenom dizajnerskom centru italijanske automobilske kompanije Fiat.

Godine 1960. već je radio za poznatog italijanskog proizvođača karoserija Bertonea, gde je ostao pet godina, zatim dve godine radio je za kompaniju Ghia, gde je učestvovao u projektovanju automobila De Tomaso Mangusta i Oldsmobile Tornado.

Zajedno sa kolegom Aldom Mantovanijem, Đuđaro je 1968. osnovao sopstveni dizajnerski studio, Italdesign, gde je proveo 47 godina. U ranim danima Italdesigna, sarađivao je sa Škodom iz Mlade Boleslave, za koju je dizajnirao naslednika modela 1000 MB. Međutim, ni Škoda 720 sa motorom napred i pogonom na zadnje točkove, kao ni kasnija Škoda 760 sa motorom napred i pogonom na prednje točkove, razvijena u saradnji sa GDR, nisu dospele u serijsku proizvodnju.

Bezvremenski, ugaoni oblici karakteristični su za Italdesign od samog početka. Njegovi najpoznatiji automobili uključuju Volkswagen Golf prve generacije. Nenametljiv automobil konzervativnog dizajna sa širokim zadnjim stubom ugledao je svetlost dana 1974. godine i ubrzo postao bestseler. I Golfa je zamalo zadesila sudbina gorepomenutih Škoda.

„Tokom razvoja, rukovodstvo kompanije se promenilo i novom predsedniku se nije dopao moj Golf“, otkrio je Đuđaro u intervjuu 2003. godine.

Italijanski majstor dizajna uspeo je i sa malim modelima Fiata. Kupcima se dopao genijalno jednostavan Fiat Panda (1980), njegov veći brat Fiat Uno (1983) i Unoov naslednik, model Punto (1993).

Super sportski automobili Lotus Esprit (1972) i Maserati 3200 GT (1998) ili sedani Volkswagen Passat (1973), Saab 9000 (1984) ili Seat Toledo (1991) takođe potiču iz Đuđarovog skicera.

Pored automobila, Italdesign je dizajnirao i nameštaj, kamere, satove i enterijere aviona. Đuđaro je 2010. godine prodao 90 odsto udela u Italdesignu koncernu Volkswagen, a pet godina kasnije napustio je ovaj studio i sa sinom Fabricijem osnovao novi dizajnerski studio GFG Style, koji je, na primer, predstavio futurističku luksuznu limuzinu dužine pet metara pod nazivom Sibylla .

Đuđaro je oženjen od 1963. Sa suprugom Marijom Terezom ima ćerku Loru i pomenutog sina Fabricija.

AutoRepublika

(455)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Italdizan, Bertone, Pininfarina su dizanerske kuće.Pored njih bi spomenuo Zagato i Ghia.Italijan prelijepo nacrta a u izradi sfušeri, čast rijetkim izuzecima.Švabo uglavnom kvalitetno napravi ali to ne izgleda baš najljepše.Ako zaposli Hrvata kao šefa dizajna, to može da bude i najružniji auto na svijetu.Plači Sangjong, tvoj Rodius više nema titulu najgadnijeg.

Matija

Ono sto je veoma karakteristicno za rad Djudjara jeste da se on nikada nije gubio u ekstravagantnim ekzibicijama – svi njegovi modeli bili su realni i vrlo bliski serijskoj proizvodnji! Njegov dizajn se odlikuje jednostavnim formama – glatke povrsine i jasno definisane, gotovo prave linije. Moje najdublje poistovanje ovom geniju dizajna!