1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan i Dongfeng predstavili krosover Venucia V-Online
Nissan i Dongfeng predstavili krosover Venucia V-Online
0

Nissan i Dongfeng predstavili krosover Venucia V-Online

245
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je marka Venucia, svojevremeno kreirana od strana japanskog Nissana i kineskog Dongfenga, uspela do oformi celu gamu modela za veoma kratko vreme, to izgleda da nije impresioniralo kineske kupce. Prodajni rezultati su veoma brzo izgubili na pozitivnoj dinamici, pa je tako tokom komercijalno najuspešnije 2017. godine isporučeno 145 hiljada primeraka četvorotočkaša ove marke, da bi se rezultat u prvoj polovini tekuće godine sveo na svega 30 hiljada jedinica.

Vlasnici marke su već počeli s pregrupisanjem, pa je u decembru 2020. godine Venucia izgubila status zasebne divizije i vratila se pod okrilje zajedničkog poduhvata Dongfeng Nissan. Novo rukovodstvo je postavljeno u julu i ono sada polaže značajne nade u tržišni uspeh SUV-a srednje veličine. Predstavljena je Venucia V-Online.

Debitovali model predstavlja mlađeg brata krosovera Venucia Star SUV, a koji se pred publikom poklonio pre oko dve godine. Oba vozila su postavljena na modularnoj arhitekturi VSA. Ona je osmišljena konkretno za potrebe proizvodnje vozila marke Venucia, i logično je da sadrži i neke komponente koje su u upotrebi u alijansi koja okuplja Renault-Nissan-Mitsubishi, odnosno izvedena je u istom korporativnom duhu.

Novajliju će biti moguće dobiti s dvobojnom karoserijom i s nekoliko različitih tipova krovnih nosača.

Predstavljeni SUV V-Online je tek malo kompaktniji od modela Star, pa se novopridošli model s povišenom pozicijom sedenja, po gabaritima smestio između rođačkih modela Nissan Qashqai i X-Trail.

Teško je ne primetiti da je silueta noviteta prilično zdepasta, a razlog tome se krije u gabaritima. SUV iz Kine je dug 4.562 milimetara, širok je 1.917 mm, dok je visinska kota na 1.625 mm. Međuosovinski razmak je identičan onom na aktuelnom X-Trailu, pa iznosi 2.700 mm. Top verzija nosi naplatke koji u prečniku mere 19 cola.

Ako se za stariji krosover Venucia Star može reći da poseduje enterijer s velikim i uspravno postavljenim tabletom multimedijalnog sistema, novi SUV V-Online je pokušao da promoviše različit, ali jedanko često izabran koncept od strane konstruktora.

Desetoinčni ekrani namenjeni osnovnim pokazivačima i postavkama informativno-zabavnog sistema su postavljani pod jedinstvenim staklom, odnosno kao deo jedinstvene celine. Iz kabine su skoro u potpunosti iseljene analogne komande, pa su tako i svi „tasteri“ na obruču upravljača postali osetljivi na dodir, a ne na pritisak.

Sam multimedijalni sistem V-Link je nazvan u skladu s imenom konkretnog modela vozila u koji je ugrađen i putnicima nudi sveobuhvatne mogućnosti povezivanja i to čak i bežičnim putem. Sportska sedišta inkorporiraju naslone za glave, čak i u drugom redu sedišta.

Od opreme predviđene za novajliju se ističu kožna sedišta, panoramski krov (doduše bez mogućnosti otvaranja), kao i adaptivni tempomat s funkcijom pomoći pri održavanju saobraćajne trake.

Venucia V-Online nudi 1,5-litarski turbobenzinski motor koji razvija 190 konjskih snaga. Do prednjih točkova snaga dolazi preko sedmostepenog robotizovanog menjača s dvostrukom spojnicom. Konstruktor se diči time što je na zadnjoj osovini multilink, i ponosno najavljuje skoro lansiranje i električne varijante ovog krosovera.

Benzinsko izvođenje kineskog SUV-a će pred domaće kupce krajem godine. Međutim, ne postoje nikakve indicije da je marka Venucia, u smislu eventualne ponude, zainteresovana za bilo koje druge teritorije.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments