1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota RAV4 (2019.)
Toyota RAV4 (2019.)
1

Toyota RAV4 (2019.)

5.25K
1
Podelite sa prijateljima:

Pionir današnjeg automobilskog trenda

Zavisno do toga koga pitate, Toyota RAV4 je pionir današnjeg trenda sa visokom popularnošću krosover vozila.

Iako dugo godina nije bio najpopularniji, RAV4 je prošle godine uspeo da ispiše istoriju za Toyotu na američkom tržištu kada je posle 20 godina skinuo Camry sa vrha i postao najprodavaniji model kompanije na ovom kontinentu. Pred nama je sada potpuno nova generacija koja je nedavno debitovala na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku.

Kratka istorija

RAV4 je originalno debitovao 1994. godine u vreme revolucije kada su se promenili mnogi standardi u auto industriji. Preko noći veliki terenci su postali izuzetno popularni, a to se posebno odnosi na američko tržište. Međutim, Toyotina istraživanja su pokazala da su kupci najviše zainteresovani za prostor dok gotovo i ne silaze sa asfalta. Iz tog razloga RAV4 je doneo školjku terenca, ali platformu Corolle, čime je pružao najbolje karakteristike iz oba sveta. Nasuprot verovanju, ovaj krosover nije postao hit od prvog dana.

Na svom najbitnijem američkom tržištu prodaja je eksplodirala tek pre nekoliko godine, a u 2017. godini je prodato rekordnih 407.594 primerka. Sa druge strane, evropski kupci su bili nešto više probirljivi, pa tako sa 71.047 prodatih vozila ovaj krosover je zaostajao daleko za liderima. RAV4 je 2009. godine debitovao i u Kini gde je prošle godine prodato 128.545 vozila, što je takođe najbolji rezultat u kratkoj istoriji.

Dizajn

Prva stvar koju možemo primetiti u vezi RAV4 za 2019. godinu je koliko je on zaista veliki u dimenzijama. Toliko da je danas skoro jednakih dimenzija kao model Highlander, koji je tokom predstavljanja 2001. godine bio pozicioniran u većoj klasi. Toyotini dizajneri su ovaj put odlučili da malo više rizikuju pa su nestale aerodinamičnije linije i zamenjene su sa kockastim. Sa većom maskom hladnjaka i agresivnijim farovima RAV4 definitivno deluje modernije u poređenju sa modelom koji zamenjuje, a mnogi vide sličnosti sa jednim drugim modelom kompanije, Tacoma krosoverom.

Jedan od detalja koje je Toyota definitivno morala da promeni je pozicija retrovizora. Oni su se pre nalazili na A stubu, čime su zaklanjali vidljivost, a sada se nalaze na vratima. Zadnji deo takođe donosi veći kockasti stil za koga se čini da je Volkswagen Tiguan bio inspiracija. Japanski proizvođač vozila je ponudio i neke luksuznije detalje, pa su tako LED farovi standardni, dok je zadnje LED osvetlenje standardno na svim modelima osim osnovnog.

RAV4 sada ima i nekoliko sportskih trimova u ponudi, kao što su XSE i Adventure. XSE donosi 19-inčne felne, dvobojnu karoseriju (gde je krov u crnoj boji) i više opreme, dok je Adventure terenski orijentisan i stiže sa modifikovanim ogibljenjem za teže vozačke uslove.

Enterijer

Toyota kaže da je enterijer unapređen da napadne i mnoge premijum proizvođače, ali to se nikako ne može primetiti na prvi pogled. Dizajn je i dalje jednostavan i pregledan, sa povećim sedmo-inčnim monitorom na koji vlasnik može da poveže svoj mobilni telefon preko Apple CarPlay.

Međutim, Japanci još uvek nemaju ugovor sa Google pa tako Android Auto nije u opciji. Komande se mogu kontrolisati putem glasa preko Alexa i bežičnim internetom, a na listi opcija su i navigacioni sistem i satelitski radio. Oni koji su imali prilike da vide novi RAV4 uživo kažu da su materijali nežniji na dodir i da je završna izrada vrhunska i bez greške. Toyota nudi i mnogo sigurnosne opreme kao standard i očekuje da će njen predstavnik dobiti maksimalne ocene u testovima sudara.

Mehanika

Za 2019. godinu RAV4 je pomeren na TNGA (Toyota New Global Architecture) platformu, što znači da ona više nije deljena sa Corollom već sa većim modelima kao što su Camry i Avalon. Međutim, i pored toga RAV4 je ustvari nešto kraći u poređenju sa modelom koji zamenjuje, iako je međuosovinsko rastojanje duže.

Toyota je potvrdila samo jedan motor za američko tržište i to 2,5-litarski benzinac. Nepoznato je kolika će njegova snaga biti, ali ćemo spomenuti da u Camryju razvija 203 ks. Takođe novi je osmostepeni automatik, koji menja dosadašnji sa šest brzina.

U ponudi će biti i hibrid, a pretpostavlja se da je takođe reč o onom iz Camryja sa 176 ks. Toyota nema u planu varijantu sa V6 motorom, ali nećemo biti iznenađeni ako turbo verzija bude dodata u bliskoj budućnosti. Pogon na prednje točkove je standardan uz opcioni pogon na sva četiri točka, čime je RAV4 postao prvi takav TNGA proizvod.

Zaključak

Toyota je uradila ono šta radi najbolje, a to je unapređenje već uspešnog proizvoda. Na papiru RAV4 nije lider gotov ni u jednoj kategoriji, pa tako nije moderan kao Ford Escape, prostran kao Nissan Rogue, nabijen opremom kao Honda CR-V, a nema ni pogon na sva četiri točka kao Subaru Forester.

Ali, na kraju dana RAV4 je solidno dizajniran, pristupačan i najbitnije od svega, kao i većina Toyota, nema nekih većih mana. A to je dovoljno za lidersko mesto.

Zoran Tomasović 

 

(5247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
hercegovac

Napokon pristojan enterijer koji u kombinaciji sa kvalitetom koji generalno pruža Toyota predstavlja odličan izbor za kupovinu. Svaka cast Toyota!