1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stiže nova Dacia Spring: U stilu novog Dustera
Stiže nova Dacia Spring: U stilu novog Dustera
13

Stiže nova Dacia Spring: U stilu novog Dustera

3.87K
13
Podelite sa prijateljima:

U Evropi je kineska Dacia Spring debitovala 2021. godine, zasnovana na platformi CMF-A, čiji je prvi model bio Renault Kwid, 2015. godine. Ovaj model je imao probleme na testovima sudara i na svakom od njih je pao. Renault nije uspeo da značajno poboljša nivo pasivne bezbednosti tokom godina.

Dacia Spring je, zauzvrat, učestvovala na testovima Euro NCAP 2021. godine i dobila samo jednu zvezdicu u konačnoj oceni, ali niska cena je naterala mnoge Evropljane da zažmure na nizak nivo bezbednosti ovog modela. Godine 2023. Dacia Spring je, prema analitičkoj agenciji JATO Dynamics, ušla u prvih deset najprodavanijih električnih vozila u Evropi: prodato je 59.186 jedinica što je 22% više u poređenju sa prodajom u godini pre. U svojoj klasi subkompaktnih gradskih električnih vozila, Dacia Spring je bila druga posle Fiata 500e, koji je prodat u 62.244 jedinice (-3%).

U dugačkom saopštenju za štampu posvećenom ažuriranom Springu, nema ni reči o poboljšanju pasivne bezbednosti, ali novi bezbednosni standardi GSR2 (Global Safety Rule 2) primorali su Renault Grupu da značajno poboljša opremu električnog hečbeka opremom za aktivnu bezbednost, a pisasmo i o tome da je trojac Sandero/Logan/Jogger na isti način unapređen.

Automatsko kočenje u slučaju nužde (AEB) sada ne prepoznaje samo automobile, već i pešake, bicikliste i motocikliste. Pored toga, oprema uključuje sistem za prepoznavanje znakova pored puta, praćenje umora vozača, sistem zadržavanja trake, asistenta za parkiranje, tempomat i dugme za hitni poziv. Biće zanimljivo saznati koliko će zvezdica Dacia Spring sada postići na testovima Euro NCAP.

Što se tiče dizajna, ažurirana Dacia Spring pedantno kopira treću generaciju Dacije Dustera, i spolja i iznutra. Oprema za osvetljenje je potpuno nova, prerađeni su žigovi bokova, krila, haube i prtljažnika, suštinski su ostala ista samo vrata, ali su dimenzije automobila ostale praktično nepromenjene, dužina je ostala na 3,7 m.

Krovne šine su nestale, jer ih je malo ko koristio. Dizajn plana grada na branicima, poput automobila na fotografijama, privilegija je najvišeg paketa Extreme.

Unutrašnjost je, na prvi pogled, potpuno nova, ali oblik sedišta se nije promenio, prednja su i dalje neprijatna za visoke ljude. Ali prednji panel je zaista nov, uglast, u duhu treće generacije Dustera. Volan je podesiv po visini.

Ekran instrumenta od 7 inča ima modernu, nenatrpanu grafiku. Multimedijalni ekran od 10 inča je sada napravljen u obliku tableta i pomerio se nagore, dok su centralni vazdušni kanali, naprotiv, pomereni nadole, ispod njih se nalazi komanda klima uređaja i dva USB-C konektora. Međutim, multimedijalni ekran i USB portovi, kao i šarena obloga, dostupni su samo u završnom nivou Extreme. Osnovni Essential nema čak ni klimu.

Selektor režima rada pogona je napravljen u obliku fleš diska na postolju između prednjih sedišta (ranije je postojala rotirajuća podloška); ispred njega postoji praznina koja se može popuniti zamenljivim uslužnim modulima – na primer, držačima za čaše ili držačem za pametni telefon sa bežičnim punjenjem.

Ukupan kapacitet niša i džepova za male stvari u kabini je 33 litra. Zapremina glavnog prtljažnika nakon restilizacije povećana je sa 270 na 308 litara (sa preklopljenim naslonima zadnjih sedišta – 1.004 litra), a napred se nalazi dodatni prtljažnik od 35 litara, gde je zgodno odložiti kabl za punjenje. Uprkos svim inovacijama, Dacia Spring i dalje teži manje od tone, odnosno 984 kg u Extremeu.

Skoro da nema promena u pogledu tehnologije: Spring je i dalje opremljen jednim elektromotorom na prednjoj osovini snage 45 ili 65 KS. Pored standardnog režima vožnje D, sada postoji i režim B, u kojem elektromotor radi sa maksimalnom regenerativnom snagom tokom kočenja i kretanja.

Korisni kapacitet baterije je 26,8 kWh (pun kapacitet – 27,4 kWh), njena potpuna napunjenost je dovoljna za maksimalno 220 km dometa u ciklusu WLTP. Maksimalna snaga punjenja je 30 kW, a dopuna sa 20 na 80% traje 45 minuta. Sada postoji puna kućna utičnica od 220V, 16A, koja se može koristiti za napajanje kućnih aparata.

Cene za ažuriranu Dačiju Spring još nisu objavljene, ali se očekuje da će bazni hečbek koštati manje od 20.000 evra. Dacia Spring će takođe imati verziju sa desnim volanom po prvi put za Ujedinjeno Kraljevstvo gde će isporuke novog proizvoda početi u oktobru.

Nezvanično se priča da će biti dostupna i u našoj zemlji.

AutoRepublika

(3869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nije li puno 20.000 za ovakav EV ?

popovicvl

Pa, matematika kaže sledeće u mom slučaju (imam garažu):
Dacia Spring 20.000 eura, utošak struje u jeftinoj tarifi 25 eura mesečno, 5 godina (150.000 km)=21500 eura.
Dacija Sandero 15.000 eura, gorivo za 150.000 km = 15.500 eura, ulje, filteri = 1000 eura, ukupno 31.500 eura.
Gruba računica.

MRN

Baš je gruba računica. Kao sekirom 😊 Kao da taj Sandero u proseku troši 6,6 litara. Ne verujem. A neće ti se sa tom računicom za SUS verzijom složiti ni bilo koji vlasnik ECO-G Dačije. Koliko košta struja za 150.000 km ( „u kući“ ), to pojma nemam (na javnim punjačima može i 75-80 din/kWh), ali, ne verujem ni da bi taj EV prešao 150.000 bez troška i kvara (i da bi svaki pokrila garancija), a imaš i neko redovno održavanje. Ako za običan Sandero redovan servis košta i po 250-300, misliš da je za EV redova servis „nula“? Malo… Pročitaj više »

Srđan

A za 5 godina kad ga budeš prodavao:
Sandero 5.000 evra;
Spring 0 evra.
Pri tome da ne računamo dopunu struje na komercijalnim punjačima, kao i utrošak života čekajući da se na istim napuni.

BB

Puno… Treba dati 60k za ID7 to je jeftino, a i lako se parkira u gradu… 😉

MRN

Kada sam napisao što sam napisao, mislio sam da li je to možda puno u svetlu činjenice po kojoj se ceni to (nazovimo ga „Dačija“) vozilo prodaje u Kini.

BB

Jesi li vidio kako se osjećaju ovi kad im advokat izvrne mišljenje ? 😉

Matija

Pristojan autic za manje od 20 hiljada evra. SUV dizajn odgovara njegovim proporcijama: kratak a visok. Dimenzije: 3.734 x 1.579 x 1.516 mm. Samo jedna zvezdica na NCAP testu – to je ocena kombinovana iz velikog broja faktora. S obzirom da se radi o gradskom automobilu, gde se vozi malim brzinama, mislim da ce zastita biti dovoljna. Na videosnimku vidi se da je zastitna struktura kabine pri sudarima spreda ostala bez znacajnih deformacija, bocni udarci na protiv mogu da zabrinu!

https://youtu.be/fdKQJasxjoI

Matija

Vecerasnji komentar o novoj Daciji Spring, koji je lansiran u engleskom „Autoexpressu“, kaze sledece:

„It’s even possible that our estimated £16k starting price for the Spring is on the high side.“

Zex

Dal znate da je još uvek na Dongfeng 1 platformi i da je isti auto u Kini 8000$
Pozdrav

S mile

To sam hteo da znam. Opet duplo skuplje zbog EU trzista

Matija

Koji auto se proizvodi na ovoj istoj platformi?

Kitittelj

Mene malo podseca na Renault 4, onako sa strane posmatrano.