1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen koncept Opel Experimental
Predstavljen koncept Opel Experimental
0

Predstavljen koncept Opel Experimental

116
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo je softverski razvijen konceptni automobil što će reći da je jednostavno ime nadenuto s ciljem da se publici natukne u kom pravcu će se razvijati stil marke Opel. Ali, koncept ima i konkretniju namenu. Pred nama je prototip budućeg serijskog modela pod istorijskim imenom Opel Manta.

Nema zvanične potvrde na tu temu, ali ako se prisetimo, pre dve godine objavljenog crteža obaćavajućeg modela Manta-e, onda su sve sumnje raspršene, u pitanju je isti projekt.

Opel Experimental ne postoji samo na kompjuterskom čvrtom disku, već je izrađen i kao maketa u veličini stvarnog vozila i kao takav će biti prikazan na Salonu automobila u Minhenu (IAA) a koji će se održati u septembru. Stiže u obliku električnog proterenskog kupea, i prema savremenim merilima, pripada segmentu C.

Ali sam Opel još uvek nije pružio nikakve karakteristike niti tehničke specifikacije. Jedino što se zna je da će pružati pogon na sva četiri kraja karoserije. Zahvaljujući tome, glavni fokus će biti na dizajnu.

Opel dizajnerski centar kojim rukovodi Mark Adams je poradio na izgledu i sada vidimo dalju razradu aktuelnog stila nazvanog „Bold And Pure“ („upečatljivo i čisto“). Dizajnerski potpis Opelovog Vizora je dopunjen svetlećom površinom u čijem sedištu se nalazi novi logo (takođe s pozadinskom rasvetom). Organi vida sistema autopilota su senzori, kamere i lidar, sve što je praktično integrisano u stakleni panel.

Koncept je lišen trima koji bi bio oslonjen na hrom, a umesto njega su tu kontrastni umeci i elementi LED-a. Bočne kamere za nadzor nad zbivanjima iza vozila nisu instalirane u kućišta retovizora, već su u zadnjim stubovima. Stakleni krov je objedinjen sa vetrobranskim staklom, dok je difuzor, spleter i umeci u točkovima s felnama od 23 inča izrađeni od ekološki podobnih lanenih vlakana, a ne od ugljeničnih vlakana.

Ali, enterijer za sada postoji samo u obliku trodimenzionalnog modela, iako obećavaju da će ga završiti do izložbe i predstaviti ga na pravi način. Nema tradicionalnih ekrana unutra, sve sami projekcioni monitori, a kada se prebaci  režim autopilota, obruč upavljača se uvlači u čeoni panel. Nema osovine upravljača, sve ide žičanim putem. Tkanina koja je upotrebljena u unutrašnjosti je integrisana s naprednom rasvetom.

Očigledno je da će isti format opstati i u serijskom modelu po imenu Opel Manta, a koji bi trebalo da se pojavi na tržištu tek 2025. godine.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments