1. Home
  2. Vesti
  3. Audi A3 i A4 na kineskoj platformi?
Audi A3 i A4 na kineskoj platformi?
1

Audi A3 i A4 na kineskoj platformi?

2.28K
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač automobila iz Ingolštata više ne može da prati kinesko tržište kada su u pitanju električni automobili i već mesecima je morao da se odrekne tržišnog udela u korist Tesle i kineske konkurencije.

Razlog: Audijevi električni automobili, zasnovani na modularnom sistemu MEB, nisu dobro povezani za lokalne kupce, pune se presporo i imaju premalo snage. Pored kritika MEB-a, nova platforma PPE sama po sebi nije dovoljna za kinesko tržište, a odlaže se i platforma SSP. Sada je Audi obezbedio pomoć kineskog partnera, čak i ako dogovor još nije zvaničan. Nedavno smo pisali o tim najavama.

Kako bi podstakao proizvodnju električnih automobila što je brže moguće, Audi se sprema da reorganizuje svoje poslovanje u Kini nakon meseci proveravanja. Kako je Handelsblatt saznao iz pregovaračkih krugova, Audi i partner u zajedničkom ulaganju SAIC pristali su da koriste električnu platformu SAIC-a.

Električne limuzine Audi A3 i Audi A4 trebalo bi da se proizvode na njoj od 2024. godine. „Bilo bi to prvi put da je VW grupa dobila srce električnog automobila od svojih kineskih partnera“, navodi se u saopštenju.

Do 2027/2028, Audi i SAIC žele da zajedno razviju platformu za buduće električne automobile. Osnova SAIC-a će biti dizajnirana za modele srednjeg ranga, sa drugim kineskim partnerom FAW-om koji će realizovati Audijeva električna vozila u gornjem opsegu. U isto vreme, FAW treba da „nastavi postojeći portfolio modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem“. Konačni ugovori bi tada mogli da budu potpisani na jesen. „Brzina je izuzetno važan faktor“, kažu u korporativnim krugovima.

Prema izveštaju Automotive Newsa, ovo je električna platforma koju Kinezi koriste pod oznakom IM Motor za sedan L7 i SUV LS7. Ova SAIC-ova platforma, zauzvrat, deli osnovne elemente sa platformom Nebula koju je izgradio SAIC-ov brend MG. Razvojni partner je britanska kompanija Williams Engineering.

Podkonstrukcija nudi verzije sa jednim ili dva motora, tako da ima pogon na zadnje ili na sve točkove. Opseg performansi bi trebalo da se kreće od dobrih 200 do 800 KS. Pored toga, arhitektura je dizajnirana za rad na 400 ili 800 volti. Prema izveštajima, moguće je i međuosovinsko rastojanje od 2.690 do 3.100 milimetara. U IM L7, Kinezi kombinuju baterije kapaciteta 93 i 118 kWh.

Kineska platforma bi kasnije bila zamisliva za serijske verzije konceptnih automobila Activesphere, Urbansphere, Skysphere i Grandsphere.

AutoRepublika

(2279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kakva sramota za Audi! Njihov reklamni moto vec godinama glasi: „prednost kroz tehniku!“. Zivo me interesuje kako ce novi sef Audija, her dr.ing. Gernot Dolner, da se snadje u tom haosu? Ono sto je najgore, nece imati vremena za razmisljanje! Otvara se pitanje: da li ce Audi uspeti da pred publikom sacuva svoj dosadasnji premium status? Da li ce EU kupac, narocito nemacki, pristati da skupo plati auto u kome nema vise „made in Germany“?