1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. 10 modela automobila sa najvećim padom vrednosti
10 modela automobila sa najvećim padom vrednosti

10 modela automobila sa najvećim padom vrednosti

37.11K
4
Podelite sa prijateljima:

Odmah na početku da naglasimo da se radi o američkom istraživanju, ali u svakom slučaju je veoma interesantno dobiti uvid u neke stvari.

U automobilskoj industriji su stvoreni čak i mitovi u vezi sa vrednošću nekih automobila, koja doživljava (često nelogično) mali pad. S druge strane, cene nekih drugih modela se „strmoglavljuju“. Ova lista predstavlja 10 „najneisplativijih“ modela, bazirano na petogodišnjem vlasništvu. Podatke je skupila kompanija Kelley Blue Book.

Mada prosek zadržavanja prvobitne vrednosti vozila, nakon pet godina iznosi 35,1 odsto, dotičnih 10 modela ne „dobacuju“ do tog procenta. Naime, gube između 73 i 78 odsto vrednosti nakon pet godina.

Kao što svi znamo, vozila čija vrednost brzo pada uopšte ne moraju da budu loša, naprotiv, a i postoje velike varijacije u odnosu na region i tržište.

S obzirom na aktuelan trend, koji podrazumeva prebacivanje velikog broja kupaca sa tradicionalnih automobila na SUV/krosovere, nije iznenađenje što su devet od deset modela na listi putnički automobili, i to uglavnom skupi.

S druge strane, to znači da za relativno nisku cenu može da se uživa u sjajnim vozilima.

10. Volkswagen CC

Osnovna cena: 35.340 dolara. Nakon pet godina, gubi se 26.706 dolara od prvobitne vrednosti, što znači da automobil zadržava 27% cene. U međuvremenu, na tržište je stigao naslednik, Arteon.

9. Mercedes-Benz S klase

Osnovna cena: 90.895 dolara. Pad nakon pet godina iznosi 67.254 dolara. Zadržana vrednost: 26 odsto. Ovo je najskuplji automobil među „luzerima“. Mada za mnoge sinonim za automobil što se kvaliteta tiče, Mercedesova krstarica gubi dosta na vrednosti nakon pet godina.

8. Kia Sedona (Kia Carnival)

Osnovna cena: 27.850 dolara. Gubitak nakon pet godina: 20.793 dolara. Zadržana vrednost: 25 odsto. Očigledno je da je segment monovolumena na izdisaju, i to na globalnom planu.

7. Cadillac CTS

Osnovna cena: 46.555 dolara. Gubitak nakon pet godina: 35.522 dolara. Zadržana vrednost: 24 odsto. Cadillacova limuzina srednje veličine je sjajan automobil, ali je sa poslednjoj restilizacijom postao prilično skup, tako da je pad cene kao polovnjaka postao izraženiji.

6. Fiat 500L

Evo i našeg starog poznanika. Osnovna cena: 21.990 dolara. Gubitak nakon pet godina: 16.761 dolar. Zadržana vrednost: 24 odsto. Fiat 500L nije tipičan automobil za američko tržište. Model „preko velike bare“ je ogonjen 1,4-litarskim turbo motorom sa 160 konja, a standardno dolazi za šestostepenim automatikom.

5. BMW serije 7

Osnovna cena: 84.095 dolara. Gubitak nakon pet godina: 65.165 dolara. Zadržana vrednost: 23 odsto. Bavarska perjanica je i najveći gubitnik među BMW-ovim modelima, mada će uskoro poziciju perjanice da prepusti X7 SUV-u.

4. Lincoln MKZ

Osnovna cena: 36.095 dolara. Gubitak nakon pet godina: 27.746 dolara. Zadržana vrednost: 23 odsto. Očigledno je das su luksuzne limuzine najveći gubitnici. Njihova vrednost opada srazmerno porastu popularnosti SUV/krosover segmenta.

3. Cadillac ATS

Osnovna cena: 35.590 dolara. Gubitak nakon pet godina: 27.333 dolara. Zadržana vrednost: 23 odsto. Manja Cadillacova limuzina je u istom segmentu u kojem je i BMW serije 3. Mada izuzetno zanimljiv i dobar automobil, vrednost mu značajno pada.

2. Fiat 500

Osnovna cena: 15.990 dolara. Gubitak nakon pet godina: 12.364 dolara. Zadržana vrednost: 23 odsto. Nije sedan, ali mu cena izuzetno pada. Međutim, on u startu košta daleko manje od luksuznih limuzina, pa to nekako manje „boli“.

  1. Nissan Leaf

Osnovna cena: 30.875 dolara. Gubitak nakon pet godina: 27.170 dolara. Zadržana vrednost: 22 odsto. Električni automobili generalno imaju tendenciju da u proseku ostvaruju veći pad cene u odnosu na konvencionalne automobile. Međutim, ono što im ide u prilog su velike subvencije. Nissan Leaf je inače bestseler u EV kategoriji.

 

(37110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nenad

Ako nadjete ficu 5godina staru za 3500evra idem odmah 2komada da kupim

Igor

Dajte mi prva tri po tim cenama

moron

„Osnovna cena: 21.990 dolara. Gubitak nakon pet godina: 16.761 dolar. Zadržana vrednost: 24 odsto“

Amerika … Ko zna … Pogledajte oglase u Srbiji… Ili, oglase za 7,769 „petogodišnjaka“ 500L iz 2014. na https://www.autoscout24.com.
Nigde ne postoji neki za „24%“, ma kako bio star.

PanicMechanic

А у Србији 10 година стар аутомобил кошта као да је нов…