1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Lotus Esprit koji je pripadao Kolinu Čepmenu
Prodaje se Lotus Esprit koji je pripadao Kolinu Čepmenu

Prodaje se Lotus Esprit koji je pripadao Kolinu Čepmenu

292
0
Podelite sa prijateljima:

Kolin Čepmen se danas smatra jednim od najvećih genijalaca u automobilskoj industriji. Njegova tehnička rešenja su igrala veliku ulogu u razvoju auto-moto sporta, posebno u periodu kasnih sedamdesetih godina prošlog veka u Formula 1 šampionatu. Takvi uspesi su preneti i na drumske modele, a jedan od najpoznatijih proizvoda je bio model Esprit. Jedan s(p)retnik će sada dobiti priliku da poseduje primerak koji je lično pripadao Čepmenu.


Reč je o primerku iz 1981. godine, koji je proizveden u februaru spomenute godine, ali nije bio registrovan sve do avgusta. Čepmen ga je koristio za svakodnevnu vožnju sve do svoje smrti, koja je nastupila oko godinu dana kasnije, a na kratko ga je provozala i čuvena britanska premijerka Margaret Tačer.

To se desilo na kratko, i to na napuštenoj pisti aerodroma. Ona je kasnije izjavila da Esprit „zabavan za vožnju“. Za razliku od serijskog Esprita, model za Čepmena je proizveden sa modifikovanim ogibljenjem za bolje karakteristike na temu udobnosti, ali i sa klima uređajem i Panasonic audio sistemom. Automobil pokreće 2,2-litarski turbo motor s 210 konjskih snaga.

 

Nakon Čepmenove prerane smrti, automobil je promenio pet privatnih vlasnika, a na kilometar satu trenutno stoji cifra od 11.000 milja (17.600 km). Kako prenosi magazin Top Gear, tražena cena je 80.000 britanskih funti.

AutoRepublika

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments