1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Pluta kao Cadillac, ujeda kao BMW“
AR pijaca klasika: „Pluta kao Cadillac, ujeda kao BMW“

AR pijaca klasika: „Pluta kao Cadillac, ujeda kao BMW“

743
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli ovu izreku koju možete da pročitate u naslovu, i koja se često koristi u američkim filmovima kako bi prikazala automobil koji kombinuje eleganciju evropske škole s američkom snagom. Ali da li ste se ikada zapitali koji je četvorotočkaš bio prvi s takvim opisom? Tačan odgovor je Buick Riviera, a jedan od primeraka iz 1965. godine je upravo prodat za sumu od 121 hiljadu dolara na sajtu „Bring a Trailer“.

Model Riviera je imao izuzetno dugačku karijeru u trajanju od osam generacija, od 1963. pa sve do 1999. godine.

Najpoženija je bila ona prva koja se proizvodila od 1963. do 1965. godine i koja je stigla kao odgovor na neuočekivan uspeh Forda Thunderbirda. Rival je pet godina ranije osnovao kategoriju koja se zvala „personal luxury“ ili „lični luksuz“, a odlikovale su ga velike dimenzije koje bi „pucale od luksuza“, ali opet i istovremena težnja da bude dovoljno sportski.

Uspeh Thunderbirda je zatekao General Motors na spavanju, ali neće trebati puno vremena pre nego što debituju rivali kao što su Chevrolet Caprice, Pontiac Grand Prix, Oldsmobile Toronado i Buick Riviera. Dok je Toronado bio onaj koji je privukao dosta pažnje svojom naprednom tehnologijom, po mnogima je Riviera u najboljoj meri spojila prelepi stil, evropsko viđenje luksuza i američku snagu.

Za stil se postarao čuveni Bil Mičel i reč je sigurno o najlepšem Buicku u istoriji. Skiveni farovi, kombinacija dveta, kože i hroma u enterijeru i poveća maska hladnjaka, su samo neki detalji zbog kojih se svako okretao kada bi video Rivieru na ulici.

Primerak iz naše priče je iz 1965. godine, kada je debitovalo i posebno izdanje nazvano GS (Gran Sport). Pokretao ga je V8 motor zapremine 425 kubnih inča (7,0 litara) sa 360 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača.

Prema fabričkim informacijama, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo osam sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 184 km/h. Pored moćnijeg motora, paket opreme GS je dodao i kožna sedišta, klimu, prozore na dugme, četiri karburatora i još mnogo toga.

Kada je ovaj četvorotočkaš napustio izložbeno-prodajni salon, koštao je 6.372 dolara (oko 55.488 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), pa postignuta cena oličena u cifri od 121 hiljada najmanjih zelenih novčanica svakako nije iznenađenje.

U samom oglasu se priča jako malo o njegovoj istoriji, osim navođenja podatka da je originalno prodat u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, dok se pre nedavne kupovine nalazio na Floridi. Restauracija nikada nije rađena, ali detaljno osvežavanje svakako jeste, pa Riviera deluje besprekorno iako na satu trenutno stoji relativno visoka brojka od 91 hiljada milja (oko 145.600 kilometara).


Kao što smo spomenuli, proizvodnja će trajati sve do kraja 20. veka, i u tom periodu, Riviera će proći kroz dosta izmena po pitanju dimenzija, stila i zapremine motora. Ali, sam podatak da je primerak iz ove priče primio čak 60 ponuda pre nego što je pronašao vlasnika, najviše govori p tome kakvo stvarno mišljenje ima javno mnenje o njemu.

Zoran Tomasović

(743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Divota je gledati ovaj američki luksuz. Mene posebno zanima GM platforma koja je se pojavila 80-ih godina sa prednjim pogonom na kojoj je bila postavljena i Riviera. Kako ogromni V8 nije mogao da stane poprečno u liniji sa ogromnim automatikom, montirani su jedan iznad drugog a prenos snage sa motora na mjenjač se vršio debelim lancem sa nekoliko redova.

Yankee

Oldsmobile Toronado je u ovoj klasi imao prednju vucu jos 1966. godine. Masa 2.039 kg, motor 455 cid (7,5 litara) sa 400 ks … i sve na prednje tockove.

Vidjam jedan cesto u gradu, vidi se da ga tip vozi svakodnevno jer pokazuje godine.

comment image