1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Citroen s modelom C3 nije zavredeo nijednu zvezdicu na NCAP-u
Citroen s modelom C3 nije zavredeo nijednu zvezdicu na NCAP-u

Citroen s modelom C3 nije zavredeo nijednu zvezdicu na NCAP-u

3.34K
14
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač automobila koji posluje unutar glomazne grupacije Stellantis, marka Citroen proizvodi i prodaje omanji heč po imenu C3 svuda po svetu. I dok je verzija sićušnog vozila koja se prodaje na Starom kontinentu od 2017. godine, na testu bezbednosti prve, a kasnije i restilizovane modifikacije, prošla relativno solidno s četiri zvezdice, dotle je varijanta koja se prodaje Brazilcima, a najverovatnije i Indijcima totalno razočarala. Ovde ide mala rezerva, imajući u vidu da konstruktor nije potvrdio identičnost vozila na ta dva tržišta, ali nema ni puno mesta za sumnju da su replike u pitanju.

Dakle, proizvođač je pre koji dan suočen s očajnim rezultatima koje je tamošnji C3 postigao na Latin NCAP-u (ogranku organizacije koji posluje i u Evropi), s obzirom na to da je postignut skor od nula zvezdica.

Testirano vozilo se sklapa u Brazilu, dakako po receptu iz Francuske, je ocenjeno sa 12,21 poena u sekciji zaštite odraslih putnika, 5,93 poena u kategoriji zaštite dece, a 23,38 bodova u oblasti protekcije pešaka i ostalih ranjivih učesnika u saobraćaju. Petnaest bodova je rezultat u oblasti implementacije elektronskih sistema bezbednosti.

Rezultat i ne čudi toliko kada se ističe da lokalni Citroen C3 poseduje sistem za elektronsku kontrolu stabilnosti (ESP), dva vazdušna jastuka, pojaseve sa zatezačima, kopče tipa Isofix i lampicu za upozorenje za nevezivanje pojaseva. Ovo zvuči kao da opisujemo vozilo s kraja prošlog veka, zar ne?

Kako bilo, nadamo se da će ovaj, a i drugi, posebno renomirani proizvođači automobila prestati da dele ljude na „međunarodnu zajednicu“ i ostalu ogromnu, zaista ogromnu većinu, i da će u svim državama prodavati najbolje opremljena vozila. Jasno, mislimo samo na opremu iz kompleksa sistema bezbednosti.

AutoRepublika

(3340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Najbolja zastita je…, preventivna, pazljiva voznja! Ni 50 vazdusnih jastuka i „tona“ elektronske opreme ne mogu sacuvati zivote ukoliko je vozac precenio svoje i kapacitete vozila! Koliko vazdusnih jastuka imaju polutruli krsevi od 20 i vise godina koji se naveliko kotrljaju po nasim putevima i da li ovi uopste funkcionisu? Ko se oslanja na njih i druge „sigurnosne“ sisteme lose mu se pise…

Bole

Aposlutno saglasan!!!
Bogatija sigurnosna oprema kod nas znaci samo da dripac za volanom ima veci osjecaj nedodirljivosti.

MRN

Pa, naravno, to je pravi način razmišljanja … A sledstveno tome, vozeći baznu Toyotu Yaris ( koja standardno ima sve sisteme asistencije), ja se i se osećam kao najveći dripac, kao nedodirljivi kriminalac 😊😊😊 Odnosno, kada opet u salonu BMW-a (kao pre oko 15-20 dana ) budem video izložen X7 M60 xDrive od preko 160 hiljada evra, kome na spisku opcionala ne budu i svi oni sistemu asistencije koje ima onaj „moj“ Yaris ( od 16.190 ), mogu bez i najmanjeg rizika greške biti siguran da će njegov kupac biti neka osoba sa izuzetno razvijenim osećajem empatije. Naravno, ne znači… Pročitaj više »

MRN

Peki, naravno da je vozač apsolutno najbitnija karika u bezbednosti saobraćaja. Ali, ako je oprezan vozač dovoljan za potrebnu bezbednost, i ako taj vozač nikada neće da omane, hajde onda da iz svih kola „počupamo“ sve elemente aktivne i pasivne bezbednosti. Šta će nam to? Samo čovek je bitan. Ne treba nam ni ABS, ni ESP, bilo kakav jastuk ili slično. Jer, šanse nema ni da se desi da neki vozač i u pola bela dana zaspe za volanom. To se nikada ne dešava, zar ne? E, vidiš, baš to se pre oko dve nedelje desilo jednom rodjaku moje supruge.… Pročitaj više »

Balkanboj

Apropo vožnje i spavanja za volanom, been there, seen that. Kao putnik sam imao tu „sreću“ da budem u automobilu gde je vozač zaspao na možda 10 – 15 sekundi… gde sam i ja dremao na zadnjem sedištu. Grozan je osećaj kad odjednom vidiš kako automobil kreće desno i ispred je padina i šuma a ti ne upravljaš. Drmnuo sam vozača po ramenu dovoljno da se cimne levo i naletimo na bankinu (zaštitnu ogradu) koja je bila ispred krivine. Ta ograda nas je spasila iako smo naleteli kao na rampu i malo izleteli u vis, te se zarotirali za 180°… Pročitaj više »

MRN

Eh, koliko je mrtvih glava palo zbog vozača koji je zaspao… Meni je profi vozač vozio iz Užica za Beograd. Krenuli u podne. Zaspao je u Konjevićima, na izlasku iz Čačka. Prešli smo u levu traku i ravno na šleper iz kontra snera, „cementara Našice“ ili tako nešto. Sreća pa vozač kamiona nije spavao i pokušao je da nas izbegbe. Uspeo da izbegne čeoni udar. Mi smo ga udarili u zadnje desne točkove poluprikolice. Smrt je bila blizu. Srećom, Bog nas je pogledao. I ja danas treba da polemišem da li su sistemi asistencije celishodni ili je i samo oprezan… Pročitaj više »

Peki

Od viska ne boli glava, slazem se bolje da ima nego da nema, ali sve je uzalud ukoliko se s neprimerno visokom brzinom zakucas u kamion! Ali sirotinja nema izbora, daj auto da se kotrlja bice kako bude. .

MRN

Život je samo jedan … Čovek nije mačka sa devet života.
Neko će i o tome da misli kada bude sebi birao sledeće (novo ili polovno) vozilo.

BB

Reci to u Donbasu….
Licemjerstvo je ogromno u svijetu. Svi bi ekologiju ako uzmu pare. I te zvjezdice su za silne pare a ne iz altruizma… Svi ističu „altruizam“ ali samo na pare misle 😜

Po meni je pravo pitanje da se uporede i cijene C3 u Brazilu i Evropi a ne samo zvjezdice. A onda nek svi biraju šta hoće ili neće, k’o Đoković vakcinu, a ne prisilno 😉

Balkanboj

Moguće da je i Citroën usvojio politiku Renault/Dacia korporacije pa za određena tržišta koristi čelik slabije čvrstoće?

Ne bih se iznenadio. Takva tržišta ne traže ne znam kakve sigurnosne sisteme, točkovi i motor sa 4 sedišta – puna kapa.

BB

U Brazilu ima trik sa čelikom… Imaju jake uvozne barijere (prelevmane ili carine) na uvozni čelik, štite domaću proizvodnju. Možsa iz tog razloga…

Dragan

Koliko vidim na slici, A stub nije mrdnuo ni za milimetar. Jači čelik bi samo pogoršao inerciju, onda džabe sve.

J4ZZ3R

Ja se slažem sa kolegom MRNom… Bezbednosnih sistema nikad dosta i zaista nikad ne bih kupio nov automobil bez automatskog kočenja i prepoznavanja biciklista i pešaka tj upizorenja na napuštanje trake i akitvno vraćanje u istu. Takođe adaptivni tempomat je u funkciji bezbednosti, asistencija upravljanja automobilom u sredini trake itd.. Svaka čast za Toyotou, Hondu, Mazdu, koji čak i u osnovnim paketima pružaju gotovo kompletan bezbednosni paket….sramota je da ostali proizvođači masno naplaćuju za osnovne sisteme bezbednosti Ja vozim bicikl i nosim kacigu, do sada mi hvala Bogu nikada nije zatrebala (sem što mi pravi hlad poput kačketa), što ne… Pročitaj više »

Laki

Vozač je dužan sve učiniti da se nesreća uopšte ne desi!Sve sisteme sigurnosti podržavam i to za sve ljude bez ikakve bolesne selekcije tržišta. Cijenim da adaptivni tempomat sa aktivnim kočenjem + detekcija napuštanja trake mogu i već su spasili mnogo života.