1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porsche 911 ko?
Zanimljivost dana: Porsche 911 ko?

Zanimljivost dana: Porsche 911 ko?

840
23
Podelite sa prijateljima:

Model Chevrolet Corvair je bio revolucionarni automobil po mnogim karakteristikama. Predstavljen je 1960. godine kad odgovor na najezdu uvoznih automobila iz Evrope i Azije, koji su se pokazali izuzetno popularnim tokom recesije u Sjedinjenim Američkim Državama dve godine ranije, a to se pretežno odnosi na Volkswagenovu Bubu.

Konstruktor Corvaira je želeo da nadmaši baš popularni nemački automobil bez da pritom ukrade prodaju od većih i profitabilnijih automobila, pa je precrtao mnoge detalje baš sa Bube.

Primera radi, motor i menjač su bili postavljeni pozadi, čime je automobil imao potpuno ravan pod, ali to je bio tek početak inovacija. Spomenućemo da se mogao pohvaliti motorom u formi boksera sa šest cilindara, što je bilo pune tri godine pre Porschea 911. Corvair je takođe postao prvi serijski automobil s ugrađenim turbobenzincem, i to izvorno u fabrici 1962. godine.

Corvairov sistem sa motorom „na“ pogonskim točkovima je imao nekoliko vrlina i mana. Sa 64% težine na zadnjim točkovima, vožnja je bila idealna u svim vremenskim uslovima, posebno zimskim. Međutim, zbog lošeg rešenja zadnjeg ogibljenja i velike težine koju je morao da nosi, zadnji kraj je bio Corvairova „Ahilova peta“.

Prilikom ulaska u krivinu i to većom brzinom, zadnji kraj bi svojim težinom ugrozio prijanjanje prednjih točkova koji u ekstremnijim uslovima često nisu imali dodir sa podlogom. U tim slučajevima, izletanje sa puta je bilo neminovno.

Chevroletovi inženjeri su znali za takav problem i planirali su da ga reše pre nego što se sam automobil pojavio u prodaji, ali je on kasnije ignorisan da bi se uštedelo na troškovima. Rani primerci Corvaira, proizvedeni od 1960. do 1963. godine, su učestvovali u mnogobrojnim sudarima i Chevrolet će kasnije morati da organizuje skupocene kampanje opoziva.

Ipak, tokom deset godina proizvodnje, fabriku je napustilo oko 1,8 miliona vozila, čime se definitivno smatra komercijalnim uspehom, ali istovremeno je „zatvorio“ američke proizvođače da nastave sa inovacijama.

Za našu priču je najbitnija ona druga generacija i u izložbeno-prodajnim salonima smo je viđali od 1965. do 1969. godine. Reč je o jednom od najlepših četvorotočkaša iz Detroita tokom ovog perioda, koji je jedino spomenuti skandal prethodnika sprečio da ostvari veći komercijalni uspeh.

Jedan od razloga zašto se Chevrolet opredelio za turbo tehnologiju nekoliko godina ranije je ležao u podatku da je postojala potreba za Corvairom viših performansi, ali prostor u pozadini nije omogućavao agregat veći od šest cilindara.

Međutim, ono što Chevrolet nije želeo da napravi, samostalni tjuneri svakako jesu. Jedan od njih je bio čovek po imenu Don Jenko i posedovao je izuzetno popularni izložbeno-prodajni salon Chevroleta u američkoj saveznoj državi Pensilveniji. Jenko je u slobodno vreme tjunirao modele američkog brenda i takmičio se u amaterskom auto-moto sportu, a kada je stekao ime za sebe, nije bila retkost da potencijalne mušterije pređu celu Ameriku da bi im on  tjunirao ljubimca.

Jenkovova omiljena forma sporta se zvala Sports Car Club of America (SCCA) i kao što ime kaže, u nadmetanju su učestvovali uglavnom sportski četvorotočkaši. Uspeo je da osvoji titule tokom dve sezone sa modelom Corvette, pre nego što se Kerol Šelbi pojavio sa izdanjem Shelby GT350R popularnog Forda Mustanga. Chevrolet Camaro još uvek nije postojao u to vreme, a Jenku pada na pamet da tjunira manji Corvair, i da na taj način iskoristi njegovu skromnu masu.

Corvair je ipak imao dosta pozitivnih karakteristika, uključujući onu da je imao nezavisno ogibljenje direktno iz fabrike, uz već opisan odličan raspored mase. Sve što je bilo potrebno je da kompakt dobije povećanje snage i da bude proizvedeno stotinu primeraka radi homologacije.

Jenko je izabrao kupe i sa svojim timom je uspeo da kompletira tih sto jedinica do decembra 1965. godine. Novitet je dobio ime Yenko Stinger i u velikoj meri je pratio formulu spomenutog Mustanga Shelbyija. Pre svega, iz vozila je izbačeno sve što je dodavalo na masi. Tako, Stinger nije imao zadnja sedišta, a mnogi delovi školjke su napravljeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Kočnice su pozajmljene sa većeg Cadillaca, a ozbiljne prepravke je pretrpelo i ogibljenje. Ali najveće modifikacije su urađene na 2,7-litarskom motoru. U fabričkom izdanju je razvijao 140 konjskih snaga, ali će Jenko ponuditi izdanja sa 160, 190, 220 i 240 „grla“.

Svi osim ovogo poslednjeg su takođe bili legalni i za uličnu upotrebu, što znači da je Stinger bio automobil koji vlasnik može da vozi do kancelarije od ponedeljka do petka i onda na stazu vikendom. Doživljaj je kompletiran dizajnerskim promenama, kao što su bela boja sa trkačkim trakama, novim branicima i posebnim felnama. Jenko će takođe ponuditi sve modifikacije kao zaseban artikal preko svog salona.

Kao što smo spomenuli, fabriku će napustiti 100 jedinica, od čega je 30 jedinica bilo namenjeno isključivo za stazu. Debitantska sezona nije bila baš najuspešnija pošto je vozač Džeri Tompson slavio samo na jednoj trci i završio tek na petoj poziciji u generalnom plasmanu, ali je uspeo da osvoji titulu 1967. godine.

Ta sezona će se pokazati poslednjom za Stinger, pošto je debitovao novi Camaro, a Chevrolet je ujedno najavio gašenje Corvaira do 1969. godine. Jenko će da preradi još petnaest jedinica nakon te odluke, a svi su fabriku napustili sa četvorostepenim manuelenim menjačem.

Jenko će kasnije da stekne veliko ime tjunirajući modele kao što su Camaro, Nova i Chevelle, a Stinger je polako pao u zaborav. S vremena na vreme možemo da ih vidimo u oglasima i obično promene vlasnike za sume ispod 100 hiljada američkih dolara, ali jedan od njih je prodat i za 250 hiljada „zelembaća“.

Zoran Tomasović

(840)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Chevrolet Corvair bio je jako lep auto – dugacak, sirok i nizak, sa onom cuvenom hromiranom lajsnom koja je isla po celom obimu karoserije i cinila ga jos izduzenijim. Tu lajsnu su kopirali mnogi evropski proizvodjaci, takodje sa velikim uspehom! Dizajn je bio tajna uspeha ovog modela, on ga je odrzao u proizvodnji toliko dugo i pored njegovih ociglednih tehnickih nedostataka. Njegov glavni nedostatak bio je motor pozadi. Obrazlozenje odluke za ovaj koncept, da je to bio pokusaj da se kopira uspeh VW Bube, jeste jos jedan dokaz gluposti americkih menadzera! Ocigledno se americkom auto industrijom bave knjigovodje a ne… Pročitaj više »

Laki

👍👍

Yankee

Kao sto sam ranije pisao, nije se samo neko u Chevroletu setio „ajde da prepisemo Bubu“ vec su radili istrazivanja da saznaju sta je uspeh Bube. Jer na americkom trzistu je bilo gomila drugih auta koji su bili veci, mocniji, udobniji, bezbedniji, bolje opremljeni, itd za gotovo istu cenu – ali na kraju dana su Amerikanci i dalje kupovali veliki broj Buba. I onda su istrazivanja pokazala da su sve te karakteristike nebitne kupcima Bube vec da je kupuju bas zbog toga sto je drugacija. Naravno, kad ti pola miliona kupaca kaze „ja sam kupio taj auto iz tog razloga“… Pročitaj više »

Matija

Posteno receno, dobio si plus od mene! 🙂 Corvair je jako lep auto, meni se puno svidjao, to je „tajna“ njegovog uspeha. „I onda su istrazivanja pokazala da su sve te karakteristike nebitne kupcima Bube vec da je kupuju bas zbog toga sto je drugacija.“ Corvair je takodje bio drugaciji od ostalih americkih limuzina: izgledao je lagan, transparentan, optimisticki i lep, lep! Samo jos da su mu premestili motor napred, ziveo bi do danas. GM bi napravio dobar marketing potez kada bi ga ponovo oziveo. Krajem 50-tih, kada sam kao klinac tek poceo da shvatam sta je auto, Buba je… Pročitaj više »

Bungi

Kad si već spomenuo premiještanje boksera naprijed, čudi me kako u Evropi NSU kod svog Ro80, nakon 1-2 godine debakla sa wankelovim motorom, nije zatražio od Poršea isporuku njihovog 2.0 motora koji je mogao da stane pod haubu njihovog sedana.?Mislim da bi spasio Ro80 i NSU.?? Što se tiče nove bube, mislim da je njen povratak sa pogonom naprijed, na platformi Golfa 4 katastrofalan promašaj.Lično mislim, kad je VW preuzeo Porše, trebao je ponuditi bubu na modifikovanoj platformi 911.Napred golfov Mekferson, pozadi golfov multilink za 4×4 pogon.Motor pozadi 1.0 dvoklipni bokser sa turbom, prepolovljeni iz Kajmana.Lukovi točkova smanjeni sa 19… Pročitaj više »

Matija

Ro 80 sa bokser motorom umesto Wankela – dobra ideja! Tako bi se spasio njegov dizajn sa niskom haubom! Samo kratko: tvoj recept za prepravku karoserije i sasije Porschea 911 je previse skup a sve to samo da bi motor bio opet pozadi, sa svim onim nedostacima?! Beetle nije bio „katastrofalan promasaj“, na protiv, prodavao se pristojno ali opet nedovoljno da bi donosio planirani profit. U istoj kuci imao je konkurenta koji je bio suvise jak – Golf! Yankee bi rekao da su ova dva modela, Beetle i Golf, krali kupce jedan drugom – i sasvim je u pravu! Onaj… Pročitaj više »

Bungi

Sasvim razumijem kad jedan inžinjer na osnovu svog ogromneog iskustva kaže da je motor na pogrešnoj strani.Ipak, 99% kupaca koji o konstrukciji automobila ne znaju ama baš ništa, to nimalo ne zanima.Oni su naučili da buba i njen rođak 911 imaju motor pozadi i to bokser.Kakva je to buba koja nema motor pozadi🤔To je nešto što se podrazumijeva samo po sebi.

Matija

Nova e-Buba mogla bi da ima pogon pozadi. Obrazlozenje: e-motor je veoma kompaktan, nalazi se poprecno u osi zadnje osovine tako da njegova centrifugalna sila nema tako dramatican uticaj kao klasican motor pozadi.

Porsche resava problem vrlo skupom tehnikom i elektronikom! I opet ne moze sasvim da ga resi! Ljudi koji kupuju Porsche kupuju svesno sa njim i taj kompromis!

Yankee

Chevrolet je originalno zeleo i trecu generaciju Corvaira. Postoje slike prototipiva na internetu. Trebao je da se pojavi na trzistu 1970. godine.
Ali su istrazivanja pokazala da je ta kategorija vozila prakticno mrtva i da ce samo nastaviti da pada. Ovo se desilo tamo negde 1966-1967. godine. Odluka je u to vreme bila pravedna jer kao sto rekoh, nestali su i Falcon i Rambler dok je Valiant zadrzao ime, ali je bio potpuno drugi automobil.

Ovo je taj Corvair Mk3.

comment image

Matija

Kategorija vozila kao sto je Corvair je nestala – istovremeno Japanci prodaju Toyote ko ludi?!

Treca generacija – opet sa motorom pozadi. Tu neko nije normalan! Prve dve generacije obustavljene su zbog nestabilnosti vozila a GM bi da nastavi dalje sa tim konceptom?!

Yankee

Neeee, Toyotina eksplozija na americkom trzistu je zapocela daleko nakon Corvaira, nikako u njegovo vreme Ako gledas prodaju Toyote u Americi, Toyota je recimo 1965. godine kontrolisala tek 0,1% americkog trzista. Do 1970. godine je 0,9%. Tokom 1970-ih godina je bilo oko 3%. Tek tokom 1980-ih je dostigla oko 8% i posle toga postepeno rasla. Takodje nije istina da su prve 2 generacije Corvaira imale problem sa nestabilnoscu. Samo 1960-1963 Corvair je imao taj problem – pocev od 1964. godine je dobio znacajne modifikacije na ogibljenju tako da problema nije bilo. Dalje, nije GM eliminisao samo Corvair vec i drugi… Pročitaj više »

Matija

„Sto nam govori da pozicija motora nije razlog njegove eliminacije.“ Zakljucak na osnovu povrsnog posmatranja u masi. Nije tehnika za knjigovodje. 🙂

Chevy II je bas lep auto! Deluje klasicno i dosta masivnije od Corvaira, koji izgledao bas elegantno i sportski. Bas steta sto je nestao!

Neverovatno je da je americko trziste odjednom eliminisalo celu jednu klasu vozila?! Ili je to bila nepromisljena i panicna reakcija menadzera? U Evropi je tako nesto nezamislivo, sve klase ekzistiraju istovremeno i to sa dosta stabilnim ucescem.

Yankee

To je zakljucak na osnovu poznavanja trzista, nacina zivota i generalno situacije u Americi u to vreme. Takodje nije istina da je „odjednom eliminisana cela klasa vozila“. Nista se nije desilo odjednom vec postepeno. Da pojasnim… Ameriku je 1958. godine zahvatila prva recesija od 2. svetskog rata i potraznja za manjim, jeftinijim automobilima je eksplodirala. AMC Rambler je stigao do 3. mesta po prodaji, sto je ranije bilo necuveno za jedan kompaktni automobil. I svi su odjednom poceli da prave manje automobile. Ne samo Big 3 (GM, Ford, Chrysler) vec i oni proizvodjaci kojima je tako nesto bilo daleko ispod… Pročitaj više »

Matija

„Do 1965. godine ekonomija se oporavila da te mere da proizvodjaci vise nisu mogli da prodaju male automobile cak ni sa visokim popustima “ Ovo je pravi argument, hvala! Ovako nesto je u Evropi nezamislivo, sve klase ekzistiraju istovremeno i kontinuirano, tu i tamo sa malim oscilacijama. Licno se nikada ne bih uhvatio za veci auto ako stvarno nemam opravdanu potrebu.

Yankee

Da dodam i ovo – kada je pala odluka da se eliminise Corvair, Chevrolet je taman predstavio novu generaciju modela Nova (sa slike) i on je preuzeo poziciju najmanjeg i najjeftinijeg Chevroleta (na njegovoj bazi je takodje debitovao Camaro). Bio je dosta veci od Corvaira, ne znam dimenzije ovako napamet, ali sam video oba uzivo i razlika u dimenzijama je drasticna. Prodaovao se jako uspesno. Znaci nisu Amerikanci u to vreme bili toliko zatvoreni za jeftine aute vec uglavnom na male aute. Doduse, takav trend je opstao samo do naftne krize iz 1970-ih godina – posle toga je doslo do… Pročitaj više »

Matija

OK, prihvatam.
Samo vise ne pricaj o motoru pozadi. 🙂

Yankee

Znaci da ne pisem zanimljivost o ovom prototipu? 😉

comment image

Bungi

Mustang dvosjed sa centralnim motorom.?? E to bi bio tek auto.

Matija

Nemoj da pises u pozitivnom smislu, to je tehnicka stranputica.

Sta ti je, bre, ovo?! Mustang sa centralnim motorom???
Tehnicki je moguce, izbace se zadnja sedista i ubaci motor.
Ostaje pitanje sta cemo sa onim dugackim praznim nosem napred?
Bilo je skoro u Internetu da je neko u Teslu S ugradio V8 motor!!! 🙂
Zeleni zapenili od besa! 🙂

Matija

Decembar 2021 godine – u to vreme jos uvek nisam bio posetilac AR. Svejedno, ta vest me je slatko nasmejala jer sam tih dana vodio zestok dijalog sa redaktorom jednog nemackog weba. Zapeo covek da prica kako e-pogon pruza sasvim nove mogucnosti za dizajn, uz to da u jednom e-automobilu nema mesta za gorivni motor. Ja mu lepo i strucno objasnim sta je moguce a on ponovo negira. Kada odjednom dodje vest o V8 u Tesli! Odmah mu posaljem link, od tada nema vise pridike o dizajnu e-automobila.

s mile

Odličan dizajn

M M

Kakva skalamerija…..
Samo pogledajte klinasti kaiš na ventilatoru i alternatoru. Uvrnut
A kabina istesana od nekog osmobila, samo zadnji kraj „pređeljan“ i skraćen.
Ovo je upravo vizija Amer stručnjaka, kako bi izgledao neki ozbiljniji mali sportski auto.
Mnogo uspešnije modele prave ljudi po malim garažama, čak i u Srbiji.