1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Scirocco R32 koji Volkswagen nikada nije izradio
AR pijaca klasika: Scirocco R32 koji Volkswagen nikada nije izradio

AR pijaca klasika: Scirocco R32 koji Volkswagen nikada nije izradio

254
3
Podelite sa prijateljima:

Oživljavanje modela Volkswagen Scirocco od pre petnaestak godina se nije ispostavilo kao preterano uspešan potez za nemačkog proizvođača tokom godina proizvodnje i prodaje istog. Iako je opstao na trakama deset godina, nikada nije stekao onaj kultni status ili ostvario komercijalni uspeh prethodnika.

Čak ni u jeku popularnosti prodaja nije prelazila brojku od 40 hiljada jedinica na godišnjem nivou, što svakako nije velika cifra za brend veličine koja krasi Volkswagen.

Vrhunac ponude ovog automobila je činilo izdanje nazvano R, sa 2,0-litarskim turbobenzincem i 276 konjskih snaga, što je pružalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 5,5 sekundi i maksimalnu brzinu kretanja od 250 km/h.

Za razliku od Golfa „petice“ sa kojim je delio platformu i većinu mehanike, Scirocco nikada nije imao fabričko izdanje R32. Ali jedna tjunerska kuća iz Kanade se potrudila da napravi model koji Volkswagen nikada nije želeo. Reč je o firmi HPA Motorsports, ali se nije zaustavila samo na fabričkom motoru.

Dodat je turbo punjač i mnoštvo drugih mehaničkih modifikacija za ukupno 565 konjskih snaga i maksimalnih 756 Nm obrtnog momenta. Automobil je takođe dobio i Golfov šestostepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka. Ugrađene su i veće kočnice, a dizajnerske izmene se zasnivaju na 19-inčnim felnama i posebnim branicima konstruisanim od strane kompanije Reiger.

HPA Motorsports je planirao da napravi deset jedinica, ali je na kraju kompletirao jedan jedini primerak. Od tada je prešao tek šest hiljada kilometara i trenutno se nalazi u gradu San Dijego unutar američke savezne države Kalifornije.

Ono što mu daje posebnu draž jeste podatak da je zapravo jedan od retkih Sciroccoa „preko bare“. Naime, Volkswagen nikada nije prodavao Scirocco treće generacije na američkom tržištu, ali je HPA Motorsports pronašao rupu u zakonu u saveznoj državi Teksas.

Njihov zakon kaže da ako neki automobil dobije mehaniku sa drugog, on automatski i postaje taj model, barem na temu potkrepljujuće dokumentacije. U ovom slučaju, pošto je celokupna mehanika izvađena iz Golfa R32, tako je i ovaj Scirocco postao Golf R32 na papiru, i samim tim je legalan za vožnju na ulicama Teksasa.

Doduše, zakoni u Sjedinjenim Američkim Državama variraju od lokacije do lokacije (od jedne do druge federalne jedinice), što znači da možda nije zakonom dozvoljen za vožnju na javnim saobraćajnicama u svih 50 saveznih država, ali u mnogima svakako jeste.


Aukcija je donela 37 ponuda, a najviša je iznosila 63 hiljade američkih dolara.

Zoran Tomasović

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Istorija nove, tj. poslednje generacije modela Scirocco je mnogo turbulentnija nego sto se o tome javno zna! Njegov problem bio je dizajn: prvu varijantu napravio je Murat Gunak, poznati dizajner koji je tada tek nastupio u VWu. Njegov prvi dizajn Golfa bio je radikalno drugaciji od predhodnih – predhodne generacije su izgledale sve masivnije i teze a Murat je napravio Golf opticki lagan i dinamican. Prvi Golf 5 imao je ovakvu hromiranu masku, koja je godinu kasnije uklonjena: Muratov Scirocco imao je napred ugaonu masku koja je trebalo da asocira na masku prvog Sciroccoa. Ukratko, zbog dizajna Golfa i Sciroccoa… Pročitaj više »

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
Bungi

Gunakov Pežo 206 je, po mom ličnom mišljenju, jedan od najlepših pežoa ikad proizvedenih.Murat je tačno znao kuda želi da usmjeri VW dizajn, dok samo rukovodstvo iz Volksburga to ne zna ni dan danas.Suhoparni dizajn kopi-paste iz generecije u generaciju, povezan sa konstantnim padom kvaliteta, polako ali sigurno im dolazi glave.

Matija

Slazem se! Murat je bio dobar dizajner, njegova galerija obuhvata sasvim razlicite kategorije automobila:

https://de.wikipedia.org/wiki/Murat_G%C3%BCnak

Dizajn VWa ima za cilj absolutnu neutralnost – to je njihov put ka uspesnoj prodaji, tehnicki i estetski solidna konfekcija. Ispunjenje ovog cilja nije ni malo lak zadatak – to pokazuje neuspeh Golfa 8 i kompletne familije e-vozila pod zajednickom oznakom ID.