1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci sada mogu samostalno da toče gorivo
Amerikanci sada mogu samostalno da toče gorivo
9

Amerikanci sada mogu samostalno da toče gorivo

706
9
Podelite sa prijateljima:

Sećam se jedne priče iz domaćih medija, nije bitno kojih, gde je bila priča u stilu „Kim Kardašijan nije diva, pošto sama toči gorivo na benzinskoj pumpi“. Svako ko je barem jednom posetio Sjedinjene Američke Države nije video ništa čudno o takvoj situaciji, pošto zapravo u većini saveznih država benzinske pumpe uopšte nemaju opciju da vam neko drugi sipa goriva već to morate da uradite sami.

Situacija nije uvek bila takva i tokom prvih nekoliko decenija postojanja pumpe su zapravo nudile takozvanu kompletnu uslugu (full service).

To znači da ukoliko bi osoba došla na benzinsku pumpu, vozač ne bi izlazio iz automobila, a radnici bi sipali gorivo, proverili pritisak u gumama i nivo ulja u motoru, oprali prozore i još mnogo toga. Vremenom je takav trend nestao u 48 od 50 saveznih država, ali je još uvek na snazi u Oregonu i Nju Džerziju. To znači da u ove dve savezne države je još uvek protivzakonito samostalno sipati gorivo, već to mogu da urade samo zaposleni. Nju Džerzi ne želi da promeni zakon i navodi da su razlozi bezbednost i da se obezbede radna mesta, ali je Oregon spreman da konačno uđe u moderna vremena.

Naime, kolege sa sajta Oregon Live kažu da su političari spremni da predstave novi zakon koji bi eliminisao onaj iz 1951. godine, kada je ujedno doneto pravilo da je protivzakonito samostalno sipati gorivo. Doduše ne kompletno, pošto bi benzinske pumpe i dalje bile prinuđene da imaju dovoljno radnika za polovinu mesta za točenje goriva za sve one mušterije koje žele da nastave po starom.

Ali svako ko želi da to samostalno uradi, konačno će biti u stanju i da realizuje svoju želju. Ova odluka je stigla nakon dugogodišnjih molbi vlasnika benzinskih pumpi koji kažu da su u opasnosti da odu u stečaj ukoliko ne eliminišu dovoljan broj radnika.

Jedna od „javnih tajni“ je ona da benzinske pumpe zapravo ne „preživljavaju“ od točenja goriva već zapravo od prodaje hrane i pića. Većina takvih lokacija „preko bare“ su slična manjim prodavnicama u Evropi, pa je moguće kupiti gotova i zamrznuta jela, razna pića, pa čak i garderobu. Političari kažu da su slušali i odlučili da promenu zakon koji se i tako smatrao veoma zastarelim.

Naravno, svaka odluka će doneti i dosta kritika, a jedna od njih je ta da će mnogi radnici izgubiti poslove. Političari na to odgovaraju da Oregon trenutno ima veliku nestašicu radne snage i da osobama ne bi trebalo biti problem pronaći drugi posao.

Sledeći korak je da guverner Tina Kotek zvanično potpiše dokumentaciju i novi zakon bi odmah stupio na snagu.
Nju Džerzi je sledeći na delu…

AutoRepublika

(706)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Prijatelj mi je radio na našoj benzinskoj stanici, kao poslovođa. Kritikovao sam ga za to što mu je TNG uvek bio za 1 dinar skuplji, a on mi odgovara..“taj dinar je naslađi“.

Isto mi reče da je zarada od goriva i od prodavnice skoro 1:1…. lepo oni posluju. Pogotovo sa našim „tigrovskim“ cenama…

'79 DeVille

Self-serve, odnosno samostalno točenje goriva je već dugogodišnja praksa u većem delu severne Amerike.

Cuore sportivo

To je detaljno napisano i ti sad ovdje pišeš komentar o tome ccc -.-

moron

Nekada davno, čini mi se, kod nas bilo daleko bolje raditi kao pumpadžija, točilac, nego imati sve škole ovog sveta … Pamtim ta vremena, kao klinac, i one analogne merače količine, pa kada ti ga „baja očita“ (kako god da ga očita), toliko je i „Amin“.

No, odavno je i tu „zadnje vreme došlo“ …

I generalno, najviše volim da sam točimo gorivo u kola.

BB

U ženinom kraju pita učiteljica (moja punica) djecu: A šta ćete biti kad porastete?

Doktor, vozač, itd…
Kad jedan mali: Ka ću biti Toša Telebak…
Lokalni „pumpadžija“ 🤣😂🤣😂

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja isto najviše volim sam da točim gorivo.U Austriji drugačije i ne može nego sam da sipaš.Al u Srbiji ne mogu stići da izletim iz auta da mu kažem „sam ću“ eto ga već kod auta i to me jako nervira.Ne volim da mi bilo ko čačka oko vozila bez mog ličnog odobrenja.
Jako ružna navika naših pumpadžija.Ako te ne zovem da mi sipaš gorivo,ne diraj mi auto i tačka!

BB

Ima jedna anegdota iz mog sela, vezano za gorivo 😀…

Željko (pokoj mu duši) kupio autobus i počeo da radi samostalno… I jedne večeri krene on sa kantom i crojevom do autobusa, a žena ga prene: Kud si ti kren’o sa kantom i crijevom?

Pa da izvučem malo goriva iz autobusa… Reče on, čudeći se uopšte njezinom pitanju…

Pa, budalo jedna, ovo je tvoj autobus… Ti zaboravio?

Puče se Željko po čelu: U jebote, ni na kraj mi pameti…
🤣😂🤣😂

Renault Terminator🇷🇺Z

Šta ti je navika😂…

igi

Meni je ok da postoje i pumpadžije koji će ponuditi da natoče gorivo. To najviše odgovara ženama i starijim osobama, a pretpostavljam i svim početnicima u vožnji.