1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada su Amerikanci upropastili evropsku legendu
AR pijaca klasika: Kada su Amerikanci upropastili evropsku legendu

AR pijaca klasika: Kada su Amerikanci upropastili evropsku legendu

1.45K
3
Podelite sa prijateljima:

Renault 5 je jedna od najvećih legendi evropske automobilske industrije. Kada je debitovao sada već davne 1972. godine, doneo je pravu revoluciju među malim gradskim četvorotočkašima i pokazao da, samo zato što je automobil jeftin, ne znači da mora da bude i dosadan za vožnju.

„Petica“ je bila začetnik onoga šta će rivali pratiti narednih godina, a to je gradski automobil sportskog stila i jednako dobrih voznih karakteristika. Prva generacija će se proizvoditi četrnaest godina i u tom periodu će biti prodato čak 5,5 miliona primeraka.


To ne znači da je ovaj model imao jednak uspeh širom sveta. Za današnju prijacu smo izabrali baš takav automobil i to onaj sa američkog tržišta gde je Renault 5 bio poznat pod pomalo smešnim imenom LeCar. „Car“ naravno znači „automobil“ dok ovo „le“ u francuskom jeziku ima isto značenje kao „the“ u engleskom ili „das“ u nemačkom. Jenkiji će ga ismevati dugo vremena zbog toga, posebno pokušavajući da kažu ono „LeCar“ sa francuskim akcentom.

To možda i ne bi bio problem da je ovaj automobil bio jednako dobar kao i na Starom kontinentu, ali to svakako nije. Amerikanci su imali dosta strožije zakone na račun bezbednosti i izduvnih gasova, pa do momenta kada je „petica“ stigla „preko bare“, bila je za nekoliko stotina kilograma teža i sa smešnim dizajnom prouzrokovanim prevelikim branicima radi spomenutih bezbednosnih mera.

Isti rezultat je bio i na račun mehanike. Samo jedan motor je bio opcija i to 1,4-litarski benzinac koji je opet morao da prođe kroz detaljan proces modifikacija da zadovolji američke zakone na račun izduvnih gasova. Razvijao je 60 konjskih snaga do 1980. godine, a nakon toga su usledili još strožiji zakoni pa je snaga pala na 51 „grlo“.

Uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem, LeCar je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 14,5 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 145 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 5.045 američkih dolara ili 15.400 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

LeCar će biti deo američke ponude od 1976. do 1983. godine. Iako je njegova prodaja u jednom momentu dostigla solidnih 37 hiljada jedinica, posebno nakon što je Renault postigao saradnju sa domaćom firmom AMC i dobio njene izložbeno-prodajne salone, uglavnom je gledao u leđa drugim inostranim rivalima kao što su Honda Civic i Volkswagen Rabbit (Golf). Amerikanci su hvalili udobnost francuskog modela, ali osim toga, stavljaju LeCar u isti rang sa našim Yugom.

Primerak iz današnje priče je iz 1983. godine i jedan je od retkih primeraka još uvek na američkim putevima. Nalazi se u gradu Ventura unutar savezne države Kalifornije i do sada je prešao tek 35.200 kilometara.

LeCar je bio generalno slabije opremljen model gde je pažnja posvećena očuvanju niske cene i umerene potrošnje pa se samim tim ne može pohvaliti nekom opremom. U oglasu se navode 13-inčne felne, prednje disk kočnice, radio za kasete i retrovizor sa suvozačeve strane (da, zaista je bio opcija). Nismo sigurni zašto ga je neko vozio tako malo, ali se zna da je proveo celu karijeru u Kaliforniji, što znači da sigurno nema problema sa korozijom.


Ali baš zbog toga što je ređi „preko bare“ nego neki Ferrari ili Lamborghini, LeCar u ovakvom stanju privlači mnogo pažnje svojom pojavom. Desetodnevna aukcija je donela 40 ponuda od čega je najviša iznosila dvanaest hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(1450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Americki propisi o pasivnoj bezbednosti preko noci su od mnostva evropskih automobila napravili karikature! Razlog – ekstremno masivni branici koji su dizajn automobila unakazili!

Reno 5 nije imao ambicije da se nazove „sportski“, bio je to mladji brat poznatog R4, sa njegovom tehnikom – centralni motor napred. Ono sto je R5 cinilo posebnim, to je njegov dizajn – absolutno cista forma sa perfektim proporcijama, nesto sto se u ovoj klasi, a i drugima, veoma retko vidja! Tek je R5 turbo usmerio imidz ovog modela u pravcu „sportski“. Gasenje R5 u proizvodnom programu je neverovatna i nerazumljiva greska Renoa!

Dragan

Ogromna je razlika između brojeva 4 i 5 u Renoovom slučaju. Samo ću reći da je Petica za razliku od Četvorke imala samonoseću karoseriju.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Dragan
Matija

Tako je, R5 je bio moderan auto.