1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se izuzetno retki Ford Crestline Skyliner
Prodaje se izuzetno retki Ford Crestline Skyliner

Prodaje se izuzetno retki Ford Crestline Skyliner

229
0
Podelite sa prijateljima:

Početkom pedesetih godina prošlog veka, Ford i Chevrolet su vodili veliki prodajni rat na američkom tržištu. Nije bila retkost da namerno srozaju svoje cene u želji da privuku dodatne kupce, a kao rezultat takvih umotvorina, uglavnom su do bankrota dovodili manje konkurentske kompanije koje nisu bile u stanju da prate takve poteze. Ipak, treba odati priznanje na adrese obe kompanije za neke zaista specijalne modele koji verovatno ne bi ni ugledali svetlost dana da nije bilo dostojnih rivala. Tu pre svega mislimo na modele kao što su Chevrolet Corvette i Ford Thunderbird, ali i Chevroletov prvi V8 agregat koji danas ima izuzetan, kultni status.


Fordova ponuda iz 1954. godine se zasnivala na modelima Mainline, Customline i Crestline, da bi zatim svaki model nudio nekoliko opcija po pitanju opreme. Crestline je bio vrhunac ponude i konkurisao je modelima kao što su Chevrolet Bel Air i Plymouth Fury. A onda je nekome u kompaniji palo na pamet da ponudi opciju poznatu kao Skyliner na spomenutom Crestline. Šta ga je tačno razlikovalo od ostalih Fordova?

Pa pre svega, Skyliner je imao stakleni krov, što je bilo nečuveno za taj period. On ipak nije bio popularna opcija kod kupaca i tokom jedine godine u ponudi će biti prodato tek 13.144 primerka. Ključni razlog leži u podatku da pre nego što su klima uređaji postali deo svakodnevnog života Skyliner je emitovao veliku toplotu u kabini a „krasila“ ga je i izuzetno loša bezbednost tokom eventualnog prevrtanja na krov. On će biti deo ponude i 1955. i 1956. godine, ali na modelu Crown Victoria.

 

To nas dovodi do posebnog primerka iz oglasa koji se trenutno prodaje u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji. Pored fantastičnih klasičnih linija, ovaj Skyliner je poseban po još nekoliko detalja. Naime, spomenute godine, Ford je nudio i opciju gde bi ne samo krov bio izrađen od stakla, već i hauba pa se jasno može videti agregat.

Vlasnik spominje da je uradio restauraciju tokom osamdesetih godina i da je koristio mehaniku iz tadašnjeg Mustanga. Dok se „original“ mogao dobiti s linijskim šestakom zapremine 223 kubna inča (3,7 litara) i 115 konjskih snaga, odnosno novim takozvanim „Y-Block“ V8 benzincem zapremine 239 kubnih inča (3,9 litara) i 130 ili 160 „grla“ (zavisno da li je imao dva ili četiri karburatora), Skyliner iz naše priče pokreće značajno moderniji 5,0-litarski „High Output“ s 225 „konja“.

Vlasnik dodaje da je menjač „automatik“, ali ne spominje sa koliko stepena prenosa. Realno je pretpostaviti da je i on preuzet od Mustanga pa je verovatno reč o četverostepenoj automatskoj transmisiji. Automobil je prerađen da pruža još mnogobrojne moderne opcije kao što su klima uređaj, disk kočnice, prozori, sedišta i još svašta nešto pokretano pritiskom na dugme.

Posebna pažnja je posvećena i enterijeru uglavnom u beloj boji i sa novim sedištima, a sa izuzetkom sata za brzinu, malo originalnih delova je preživelo. Štaviše, stil je inspirisan Fordovim modelom Thunderbird iz 1966. godine.

Ovaj Skyliner se pojavio na čuvenoj Mecum aukciji pre dve godine i tada je pronašao novog vlasnika za 82.500 američkih dolara. Ovaj put tražena cena je nešto niža i iznosi 80.000 zelenih novčanica.

Ljubitelji klasike će vam reći da najviše vole automobile baš onakve kakvi su napustili fabriku i da im se retko kada dopadne neki „Frankenštajn“ kao što je ovaj Skyliner. Ipak, on je dovoljno poseban da pronađe kupca kao što je i u prošlosti uradio.


Ford je inače dobio prodajni rat protiv Chevroleta 1954. godine kada je prodao 1.165.942 vozila (prema ipsoručenih 1.143.451 primeraka od strane rivala), ali je najveća divizija General Motorsa odgovorila već naredne godine sa svojim prvim V8 agregatom. Ipak, to je priča za neku drugi put, i to je storija koju ćemo sigurno ispričati.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments