1. Home
  2. Vesti
  3. U Parizu danas stupa na snagu ograničenje (30 km/h), a u Nemačkoj se isto sprema
U Parizu danas stupa na snagu ograničenje (30 km/h), a u Nemačkoj se isto sprema
26

U Parizu danas stupa na snagu ograničenje (30 km/h), a u Nemačkoj se isto sprema

3.32K
26
Podelite sa prijateljima:

Kucnuo je i taj momenat. Francuska prestonica Pariz od danas uvodi strogo ograničenje brzine kretanja vozila od 30 km/h, što će nadalje važiti u većini gradskih kvartova. Istovremeno, sve smo bliži situaciji u kojoj će i druge evropske motropole slediti primer jednog od najlepših gradova sveta.

Što se tiče samog Pariza, može se reći da je ovo samo još jedan korak koji ga uvodi među metropole u kojima je automobil izgubio dominat. Drakonsko ograničenje brzine kretanja neće važiti samo za delove autoputa koji prolaze kroz grad, kao i za najznačajnije saobraćajne arterije. Na svim drugim saobraćajnicama, vozači će morati da se uklope u sveopšte stege. Prevedeno u procente, može se reći da oko 60% pariskih ulica „uživa“ u novim limitima.

AutoRepublika

(3322)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB
hipnotisana gomila

A zagadjenje dok se vozi prvom i drugom?

TheStig

Briselska govna zajedno za govnima iz Pariza i Berlina guraju svoju satansko -kapitalističku okupaciju. Nedavno naletih na podatak da 15 najvećih svjetskih teretnih brodova proizvode CO2 kao svi automobili na svijetu. Toliko o automobilima uzrocnicima zagađenja. Da ne spominjemo avionski saobracaj ili npr neke stvari o kojima niko ne razmišlja kao što su rudarenje Bitcoina i ostalih kriptovaluta koje proizvode nezamislive količine zagađenja.

BB

Samo da avio saobraćaj ne ograniče na 30 km/h… 😂🤣

TheStig

Ne treba se plašiti letenja avionom. Nije još nijednom zabiljezeno da se avion nije vratio na zemlju. 🤣

TheStig

Ne treba se plašiti letenja. Nije još zabiljezeno da se avion koji je poletio nije vratio na zemlju. 🤣

Onaj što ga zgazilo vreme

Biće „jopet“ propast Sveta. Neka bude nije šteta 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Onaj što ga zgazilo vreme

Naravno! To je jedino održivo u budućnosti. Samo ispravka – brze prige su efikasnije od vazdušnog saobraćaja do 600 km.

Renault Terminator

Ja to čekam, da se poveže ta brza pruga od Beograda do Budimpešte.Od Budimpešte do Linza ima brza pruga.Vozovi isto piče tu oko 220km/h.

BB

Pričaju mi kolege iz Subotice da prije nisu pomišljali na put autom do Beograda, jer je bila odlična linija željeznicom. Bila silidno brza (nije kao evropske, ali daleko od današnjih standarda Maratonaca), ali nije toliko do brzine koliko do činjenice da ulazi direktno u grad ( gdje je njima trebalo) izbjegavajući gužve. Kada to renoviraju ponovo, to bi trebalo ponovo biti realna opcija za putovanje…

Smorili vise

Cena? U UK gde sam boravio dve nedelje je zeleznica bila bas skupa za svakodnevnu upotrebu. A Englezi se zalili i na cenu mesecnih/godisnjih, ne secam se vise sta imaju.

moron

Nadam se da neće i kod nas ovo da se jednom desi …

Rikošet

Ne živim u Parizu, nikad nisam bio, ali ću da filozorifam malo. Tema je zgodna, baš, a ima jedan koji živi u Parizu ispraviće me ako pogriješim… Kao prvo mislim da ovo ograničenje nije nikakva novost već samo puko ozakonjivanje stvarnosti i još jedna politička rokada… Naime, onaj ko hoće i mora da vozi automobil voziće ga i sa 30, 20, pa i 10 km/h… Ako sam dobro čitao sve ono što je Peki ranije pisao Francuzi se po Parizu ni do sada nisu vozili brže. Kilometarske kolone, dva tri sata za dvadesetak, tridesetak kilometara i slično… Znači pužu ljudi… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
BB

Tako ja slušam radio Trebinje prije par godina i vele da je skupština grada dobijala pritužbe građana kako su gužve na parkinzima u samom centru (oko Platana) pa su zbog toga kao mjeru za smanjenje gužve na parkinzima donijeli odluku da cijena parkinga bude 3 marke (umjesto jedne kao što je bilo) i da se ograniči vrijeme parkiranja na 2 sata.
Bravo ZweiStein (inače brat od EinStein-a ) 🙂

Onaj što ga zgazilo vreme

Ova odluka je donešena isključivo zbog povećanja bezbednosti saobraćaja, usled uvođenja na kolovoze ulica sredstva mikromobilnosti, kao trotineta i sličnih sredstava, pa i povećanog broja bicikli. Pojedini delovi kolovoza su preorjentisani i rezervisani za saobraćaj ovih sredstava. Uvođejne ovih sredstava na kolovoz zaista nije bezbedno, i sa ovom odlukom, vozila se spuštaju u ravan ovih sredstava. Međutim….. Ulice su pravljene i dimenzionisane za motorna vozila i prema njihovim karakteristikama. Poseban problem ovom odlukom „30“ predstavlja problem sa kapacitetom i protokom gradskih saobraćajnica. To znači nastanak večitog kolapsa i u špicu i van njega. Zašto?? Pa zato što se u teoriji… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Onaj što ga zgazilo vreme
Iznogud

znaci, „tzv. javna rasprava“ nije nista drugo nego mazanje ociju, smanjivanje tenzija, a odluka je donesene vec odavno prije i to od strane onih koji vladaju drzavana, da ih ne spominjem. Naravno, smanjivanje na 30 km/h je sranje na 2. Prvo, ako cete sta uraditi, ne pravite gamad u jednom gradu, sta ce vam megapolis? Nadalje, nije bilo auta dugo, pa je tzv zagadjenje ostalo isto, sto zorno pokazuje da je prica o zagadjivanju od strane auta – laz, farsa i za pobit one koji to sire, po kratkom postupku bez sudjenja i zaljenja. Sljediti primjer Pariza je glupost, ludost,… Pročitaj više »

BB

Pa tako ti je to u demokratskim režimima…
Tu ne znaš ni koga bi psovao ako nešto ne ide (mi jp titu pominjemo…) 🙂

BojanNeki

Ne znam šta je ovde čudno odnosno neshvatljivo je da to nisu uradili ranije.
Neprijatno je kada u mom kraju neki ludak, da ne kažem budala, proleti sa 60 hm/h ili brže po uskim i nepreglednim uličicama a kraj je obeležen sa „zona 30“. U glavi mi se odmah pravi scena kako neko dete gine jer je zakoračilo iza parkiranog automobila.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ti si druže AA (ad akta)

BojanNeki

Teško da smo drugovi.

Onaj što ga zgazilo vreme

Ako točkići na baterije mogu biti automobil, onda možemo ti i ja biti barem sajber virtuelni drugari. Možemo jer je tu ionako sve Fake. Baš ko što je Tesla automobil, baš kao što je Elon Mask filantrop, i baš kao što je Željko Mitrović napravio cipele kojima se može „odati“ po vodi.
s TOBOM JE IONAKO SVE VIRTUELNO

Smorili vise

Hm, sta sprecava budalu da i kada uvedu obavezno svuda 30, ne vozi 60 u zoni 30, ako je i ranije tu bila zona 30, a on vozio 60 ? Da li mislis da ce policija bolje raditi svoj posao ako se svuda uvede obavezno 30? Ja se slazem da treba da postoje zone 30, uske ulice, skole, bolnice itd. ali zamisli 30 u bulevaru sa 3 ili 4 traka recimo na nbg. Trenutna ogranicenja se mogu adaptirati i sprovesti strozu kontrolu, kako same brzine vozila, tako i policije. A sto se tice Pariza, bio sam pre 15god i prljaviji… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Smorili vise
BojanNeki

Nije problem kršiti ograničenje brzine gde je to bezbedno za ostale učesnike u saobraćaju ali tamo gde može da ih ugrozi to radi osoba koju sam već naveo. A tih 60% pariskih ulica je, „šac metodom“ daleko manji procenat nego što je već slučaj u Novom Sadu no opet je bitno praviti frku kao da je to nešto jer kao „Veliki zavode red“. Tražiti teorije zavere baš na svakom ćošku je blago rečeno glupo. „Drakonsko ograničenje brzine kretanja neće važiti samo za delove autoputa koji prolaze kroz grad, kao i za najznačajnije saobraćajne arterije… Prevedeno u procente, može se reći… Pročitaj više »

Yrraf

Meni je ova odluka baš tipični modus operandi naše vlasti. „Demokratski“ donesu odluku ispitivanjem javnog mnjenja??? Znam još jednog koji tako „demokratski“ donosi odluke. Druga sličnost: imaju problem u gradu, oni izaberu da ga ne rešavaju već da ga pogoršaju. Što bi se „dr**o“ sa ulaganjima u infrastrukturu, nove metro linije, javni prevoz i trošio milijarde evra kad možeš da kažeš nema vožnje preko 30. Možeš da s**eš kako si nešto uradio a košta te odluka tačno nula evra. Milina. Još se uhvatiš eko-populističkih gluposti i super si. Još treba da ti se divimo. U vazduh će da ode više… Pročitaj više »