1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota: Autonomna vozila u saobraćaju? Teško u našoj eri!
Toyota: Autonomna vozila u saobraćaju? Teško u našoj eri!
0

Toyota: Autonomna vozila u saobraćaju? Teško u našoj eri!

201
0
Podelite sa prijateljima:

Džon Leonard, šef istraživačkog tima iz oblasti autonomnih vozila u Toyotinom istraživaćkom institutu (Toyota Research Institute), je izrazio sumnju u pogledu želje da samovozeći automobili postanu deo stvarnosti u bliskoj budućnosti.

„Teško da ću doživeti da me automobil, bez ikakve intervencije vozača, preveze od Kembridža do aerodroma Logan, u kompleksnim saobraćajnim uslovima,“ rekao je Leonard novinarima Bloomberga.

Dok mnogi drugi proizvođači automobila ulažu veliki trud kako bi razvili automobil budućnosti, a koji ne bi posedovao obruč upravljača, Toyota želi da iskoristi nove tehnologije kako bi čoveku olakšala upravljanje vozilom, kao jednu od stanica na putu do potpune autonomije četvorotočkaša.

Izvršni direktor Toyote Akio Tojoda, priznao je da automobilska industrija trenutno vodi bitku “za život ili smrt”, u svetu nepoznatog, “gde kompanije iz oblasti informacionih tehnologija postaju veliki tržištni konkurenti, neviđenom brzinom”.

Iako je Toyota generalno govoreći, u velikom zaostatku u odnosu na ostale proizvođače, kada se govori o primeni tehnologije autonomne vožnje, Japanci u prethodnih nekoliko godina ulažu ogromne napore da sustignu konkurenciju.

Istraživački institut Toyote je osnovan 2016. godine, a svoje aktivnosti sprovodi na više lokacija širom Amerike. Istraživači japanske marke na raspolaganju imaju budžet od oko 4 milijardi američkih dolara.

Predmet interesovanja istraživača nije samo tehnologija autonomne vožnje, već i nova saznanja iz oblasti robotike, veštačke inteligencije, prirodnih nauka, kao i korisničkih iskustava. Na listi partnera Toyotinog istraživačkog instituta se nalaze mnogi univerziteti, uključujući i čuveni MIT.

Toyota je do sada uložila pola milijarde dolara u Uber, a takođe je živa o saradnja sa ovom kompanijom.

Još da dodamo da nasuprot pesimizmu koji iskazuju rukovodioci Toyote, ćerka firma Googla, Waymo ima u planu predstavljanje taksi usluge na bazi autonomnih vozila, već za jednu godinu.

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments