1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Lancia Stratos Zero ponovo u akciji (VIDEO)
Lancia Stratos Zero ponovo u akciji (VIDEO)
2

Lancia Stratos Zero ponovo u akciji (VIDEO)

508
2
Podelite sa prijateljima:

Prva asocijacija većine među nama, na ime Lancia Stratos jeste čuveni reli automobil iz sedamdesetih godina prošlog veka koji je dominirao na stazama. Slavio je na osamnaest relija i osvojio tri konstuktorske titule (u to vreme šampionske titule u kategoriji vozača još nisu postojale), čime je svakako jedna od legendi profesionalnog auto-moto sporta.

Ali pre nego što je čuveni trkač nastao, italijanski proizvođač vozila je imao sasvim drugi model Stratos pod punim imenom Stratos Zero.

Debitovao je 1970. godine u konceptnom izdanju za Sajam automobila u Torinu. Za njega se postarala čuvena italijanska dizajnerska kuća Bertone i to konkretno Marcelo Gandini i Nućio Bertone. Futuristički automobil je razvijen sa aerodinamikom u fokusu uma tvroca.

Školjka je napravljena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, a ceo automobil je bio visok svega 84 centrimetra. Pokretao ga je jedan od retkih V4 motora na svetu radne zapremine 1,6 litre sa 113 konjskih snaga. Pozajmljen je iz modela Fulvia i bio je centralno postavljen.


Ovo je inače bio jedan od mnogobrojnih futurističkih modela iz tog perioda koji će kasnije da odrede put superautomobila. Pininfarina je u saradnji sa Ferrarijem predstavila 512S Modulo, čuveni Đorđeto Đuđaro je dizajnirao Porsche Tapiro, a takav stil ćemo kasnije videti i u serijskoj proizvodnji kod modela kao što su Lamborghini Countach i Porsche 308 GTB/GTS.

Stratosova vrata su bila slična onima koja se popularno zovu „Lamboova vrata“ iz razloga što je automobil bio toliko nizak da se ona tradicionalna vrata nisu mogla pravilno otvoriti.

Mnogi konceptni automobili iz tog perioda su poslati pod presu nakon premijere, ali ne i Stratos. Bertone ga je zadržao u svom muzeju i tamo je ostao sve do pre desetak godina kada je italijanska dizajnerska kuća morala da ga proda zbog teške finansijske situacije. Promenio je vlasnika za sumu od 761.600 evra ili 1.125.300 dolara u današnjoj vrednosti novca.

Ovaj koncept provodi većinu vremena u privatnom muzeju, ali se sa vremena na vreme može videti i u javnosti. To se desilo proteklog vikenda kada je očarana publika imala prilike da se sretne sa njim na skupu poznatom EyesOn Design u američkoj saveznoj državi Mičigen.

Ovaj skup se inače održava svake godine na Dan očeva na imanju na kojem je nekada živeo Edsel Ford. Kao jedini sin legendarnog oca Henrija Forda, Edsel je igrao veliku ulogu u dizajnu mnogih popularnih modela kompanije i bio je zaslužan za premijum brendove kao što su Mercury i Lincoln. Trodnevni skup je doneo dosta legendarnih modela koji se smatraju ikonama stila iz celog sveta, a najviše je oduševila Lancija iz ove priče.

Poslušajte samo zvuk tog motora – verujemo da nikada ranije 1,6-litarski agregat sa četiri cilindra nije zvučao bolje.

AutoRepublika

(508)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dizajn studija „Stratos 1“ (1970 godina) bila je uvertira ne samo za Lancu Stratos vec i za Lamborgini Kuntac (1974)! Razvoj ideje o „savrsenom klinu na 4 tocka“ zahtevao je puno vremena dok se nije doslo do realno upotrebljive forme. Marcelo Gandini, tada pripadnik tima Bertone, razvio je ovu ideju od pocetka do kraja. Pininfarinin Ferari Modulo (1970) je, po mom misljenju, absolutna perfekcija ove ideje, steta je sto Ferari nije prihvatio njegov dizajn. Dole je Modulo.

comment image

GroupB

Porsche 308 GTB/GTS…..dobar…dobar