1. Home
  2. Video
  3. AR pijaca klasika: Moskvič-2140 (VIDEO)
AR pijaca klasika: Moskvič-2140 (VIDEO)
4

AR pijaca klasika: Moskvič-2140 (VIDEO)

898
4
Podelite sa prijateljima:

Grad Tambov se nalazi u evropskom delu Ruske Federacije, na oko 480 kilometara jugoistočno od Moskve. Podignut je u ravnici na obalama reke Cna, ali jasno je da nas nije impresionirao geografski položaj ovog mesta sa nepunih trista hiljada stanovnika. Razlog njegovog pojavljivanja na stranicama AutoRepublike se krije u tome što je tamo pronađen primerak, nekada i kod nas veoma popularnog Moskviča-2140, koji je mirovao u garaži duže nego što, kako naše statistike poseta pokazuju, živi prosečan čitalac našeg sajta. Dakle, nakon više od četrdeset godina u tami, Moskvič je video svetlost dana.

Sovjetsko vozilo proizvedeno 1980. godine je prevalilo do današnjeg dana svega 650 kilometara, koliko piše na satu, a javnosti je postalo poznato zahvaljujući objavi urednika kanala na društvenoj mreži Youtube, a koji se predstavlja kao „Retrorembaza“. Sve su ovo podaci koji „otkriće“ svrstavaju u kategoriju priča iz takozvanih „vremenskih kapsula“.

Zaključak o tome da je vozilo iz Tambova se mogao doneti i na osnovu registarskih tablica iz doba sovjetske ere, na kojima se vidi poreklo. Kako ćete moći da pogledate i u dole priloženom video klipu, automobil je očuvan u originalnom stanju, a da bi motor bio pokrenut, bilo je neophodno zameniti, naravno akumulator, ali i svećice i sistem izduvnih cevi. Pride, nužda je bila promeniti i neke komponente koje se montiraju na prednjem trapu.

Blogeri su prilikom snimanja materijala izjavili da je Moskvič ostao u savršenom stanju zahvaljujući jednom nesrećnog slučaju. Naime, vozač je naleteo na neku prepreku i tako bezmalo polomio neke delove na prednjem trapu, pa se Moskvič otkotrljao na jednu stranu. Posle toga je sedan smešten u garažu gde je proveo duži period od četiri decenije.

Moskvič je ipak imao sreće, jer je vlasnik bio dovoljno pažljiv da na karoseriju nanese konzervans, a da ga onda i smesti u suvu prostoriji, tako da mu je, da bi se vratio u fabričko stanje nakon dugog stajanja, bilo potrebno samo hemijsko čišćenje i uredno pranje. Istina, kako rekosmo, i viljuška je uspešno zamenjena, a ugrađen je novi potrošni materijal.

Inače, Moskvič-2140 se proizvodio od 1976. do 1988. godine i pripadao je segmentu niže srednje klase. Pogonio ga je motor radne zapremine 1.478 kubnih centimetara a koji je isporučivao 55 kW uz 116 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Nije posedovao direktno ubrizgavanje goriva već se oslanjao na karburator, dok je za prenos snage do zadnjih točkova bio zadužen ručni četvorostepeni menjač.

Zbog nesrećnih proporcija, ponajpre zbog srazmerno izražene visine vozila, dodatno propraćene veoma skromnom širinom, odlikovala ga je izrazito problematična stabilnost pri vožnji u krivinama i nejaka kočna moć.

U video materijalu se navodi da je automobil spreman za prodaju, ali će cena autentičnog jangtajmera biti poprilično visoka, pa „Retrorembaza“ kaže da je određena cifra od milion ruskih rubalja (nešto preko 14,2 hiljade evra – kako nam kaže Google). Za te novce danas u Rusiji otprilike možete kupiti novu Ladu Grantu s najjačim paketom opreme.

AutoRepublika

(898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao klincu Moskvič mi se baš dopadao.

BB

„koji je mirovao u garaži duže nego što, kako naše statistike poseta pokazuju, živi prosečan čitalac našeg sajta.“
Da nije malo nezgrapna ova rečenica? Ispada da rano umiremo u odnosu na svjetski prosjek… 😜
A, druga stvar, na kakvu je prepreku naišao prvi vlasnik kad je Moskviču odbio trap 😉?

Matija

Moskvic mi je nekada bio nizerazredni i ni malo lep i interesantan auto. Danas kao oldtajmer postao mi je interesantan i to stariji model 407. Razlog: cista nostalgija, podseca me na 60-te godine, pocetak motorizacije, kada smo na beogradskim ulicama mogli da igramo na male golice, dve cigle koje smo sklanjali kada naidje neki auto! 🙂

comment image

Laki

Čista nostalgija tako je junače.