1. Home
  2. Vesti
  3. Ford: Amerika ne može da se nadmeće s Kinom u segmentu EV
Ford: Amerika ne može da se nadmeće s Kinom u segmentu EV
2

Ford: Amerika ne može da se nadmeće s Kinom u segmentu EV

118
2
Podelite sa prijateljima:

Izvršni predsednik kompanije Ford Motor, Bil Ford je izjavio da Sjedinjene Države nisu spremne za nadmetanje s Kinom u oblasti proizvodnje električnih vozila.

„Razvili su se veoma brzo i naširoko. Sada su izvoznici,“ kazao je Ford za redakciju CNN-a u nedeljnom programu, odnosno u emisiji „Fareed Zakaria GPS“. „Nema ih Americi, ali verujemo da će u nekom trenutku stići. Moramo biti spremni i spremamo se za to,“ kazao je Ford.

Američki proizvođač je tokom februara obelodanio da planira ulaganja u vrednosti od 3,5 milijardi dolara kako bi izgradio fabriku baterija u Mičigenu. Ta ideja se oslanjala na korišćenje tehnologije kineske baterijske firme po imenu CATL. To je privuklo pažnju američkog senatora Marka Rubija koji je od Bajdenove administracije zatražio preispitivanje tog ugovora.

Bil Ford koji je praunuk osnivača kompanije Henrija Forda, kazao je u pomenutom programu da je mičigenska fabrika baterija Fordova šansa da kompanijski inženjeri steknu nekakvo iskustvo s ovom tehnologijom kako bi kasnije mogli da je aktivno i samostalno primenjuju.

„Mičigenska fabrika je u celosti u vlasništvu Forda. Tamo će raditi naši radnici i sve što radimo se tiče licenciranja tehnologije. To je to.“ rekao je on.

Fordov izvršni direktor Džim Farli je u maju naveo da su glavni rivali američkoj firmi upravo kineski proizvođači elektromobila i da je njegovom društvu nužan prepoznatljiv brending ili niži troškovi proizvodnje, ako se žele pobediti azijski takmaci.

„Verujem da su nam glavni konkurenti Kinezi, ne General Motors, a ne ni Toyota. Kinezi će biti ti koji drmaju,“ tvrdio je on.

AutoRepublika

(118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Amerika ne može da se nadmeće s Kinom u segmentu EV“ – posteno receno! Dopada mi se sto covek ne gubi vreme u falsifikovanju istine, objavljivanju „rata“ Kinezima i nerealnim planovima kako nadmudriti Kineze – to je sve ono cime se aktuelno bave Nemci, koji ne priznaju poraze! Situacija nemackih proizvodjaca je mnogo gora jer su davno samoinicijativno usli u zamku Kineza, koji mogu svakog momenta da im blokiraju proizvodnju i izazovu totalnu propast!

Matija

Ocigledno je da Kina drzi na uzdi EU i USA! Situacija sa dominacijom Kine je shvacena dramaticno: pre neki dan su Amerikanci posetili Kinu a od juce Nemci. Zivo me interesuje kojim tonom su zapadnjaci razgovarali sa sefom Kine, koji svoje poslova obavlja vizionarski planirano i sprovodi energicno! Kako Nemci definisu aktuelnu situaciju:

– Dosadasnju situaciju u svetskoj privredi i politici, gde su dominirali USA i EU, zovu „SVETSKI RED“.

– Novonastalu situaciju zovu doslovce „SVETSKI NERED“!

Kolonijalisticka i imperijalisticka djubrad ne mogu dostojanstveno da podnesu promene na planeti Zemlji!