1. Home
  2. Vesti
  3. Misteriozni logotip iz Nissanove kuće
Misteriozni logotip iz Nissanove kuće
2

Misteriozni logotip iz Nissanove kuće

138
2
Podelite sa prijateljima:

Marketinški tim japanskog proizvođača automobila Nissana je izašao u javnost s tajanstvenim amblemom, ali ubrzo je stiglo i pojašnjenje. Naime, prikazani logotip se tiče broja koji često koristi i sam Nissan a isto tako i sportska divizija koja posluje unutar velike korporacije, a koja je poznata pod imenom Nismo.

Dakle, Nissan je patentirao ovo idejno rešenje. Kako se vidi na aplikaciji predatoj Svetskom zavodu za zaštitu intelektualne svojine (World Intellectual Property Organization – WIPO), crtež sadrži pet traka koje su donele suštinsku razliku u odnosu na aktuelni amblem Nissana, kao i na sve oblike koje je kroz istoriju taj isti poprimao. Čak iako ne vidimo nikakva slova na amblemu, jasno se može pročitati ime marke, i to primenom sledeće logike.

Naime, broj dva (reprezentovan kroz dve trake) napisan kineskim slovima, kada se izgovori zvuči kao “ni”, dok preostale tri (trake) imaju izgovor kao “san”. Eto ga Nissan! Međutim, tu simbolici nije kraj, jer broj 23 je onaj koji je Nissan često predstavljao delom identiteta u prethodnom stoleću. Nissan se 1986. godine uključio u trku 24 časa Lemana i to je učinio s brojem 23 R86V (koji je, ironije li, završio na 24. mestu).

Isti broj je poneo i GT-R koji je nastupio u japanskom šampionatu Super GT održanom 1998, 2003. i 2008. godine, a i Primera takmičeći se u šampionatu British Touring Car Championship, pa potom 2015. godine i model GT-R LM Nismo. Bilo je tu i drugih Nissana s ovim brojem.

Stoga deluje da je ovaj amblem spreman za trkačka vozila. Ovo je podržano i činjenicom da je Nissanov logotip koji je trenutno na snazi, uveden relativno nedavno, tokom 2020. godine. Pre toga, japanski gigant ga nije menjao celih devetnaest godina pa deluje neverovatno da to učini u ovom trentku. Pride, oduvek je u grbu Japanaca bio ispis Nissana. Tačnije, tako je od 1933. godine.

AutoRepublika

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Mene je pocetak teksta i ovaj simbol na trenutak podsetio na mladost, tj Martin Mystere i neke njegove avanture…simbole…

Matija

Suvise bezlicno i udaljeno od stvarnosti – da bi se shvatio smisao potrebna je duga prica!