1. Home
  2. Vesti
  3. Kako se testiranje BMW-a i3 REx pretvorilo u „Golgotu“
Kako se testiranje BMW-a i3 REx pretvorilo u „Golgotu“
10

Kako se testiranje BMW-a i3 REx pretvorilo u „Golgotu“

4.19K
10
Podelite sa prijateljima:

Jednostavna test vožnja BMW-a i3 REx? Pa, ne baš… jednostavna.

To je na svojoj kožio osetio Forbesov novinar. On ne samo što je imao problem sa BMW-om i3 REx generalno, već je kompletno iskustvo bilo blago rečeno katastrofalno. Ovo što se desilo novinaru, može da se desi naravno i potencijalnom vlasniku, a tiče se upravo onoga što čini najveću prepreku u usvajanju eletričnih automobila.

Šta kaže Forbes? „To je bila najbolja i najgora vožnja. Testirali smo neka električna vozila koja su nam se svidela, a neke smo čak i zavoleli, uprkos ranom iskustvu sa Leafom 2012. Smatramo da ostali koji žele da električne automobile treba da budu kadri da ih kupe, a mi bismo voleli da vidimo raširenu infrastrukturu na nacionalnom nivu, koja podrazumeva funkcionalne stanie za punjenje, tako da se neprimetno napravi tranzicija sa SUS motora na električne u narednih 10 do 20 godina, s tim što motori s unutrašnjim sagorevanjem treba da budu dostupni za one koji ih žele.

Međutim, ovaj električni automobil nam je doneo tugu umesto radosti, neprijatnosti umesto da nam učini život lakšim, kao i gomilu teškoća.“

Šta je zapravo „otišlo po zlu“?

Najpre pozitivne stvari: BMW i3 agilno ubrzava, nudi uglađenu vožnju, a njegov kontroverzan dizajn nije tako loš.

Međutim, Forbes se suočio sa katastrofom. Za početak, nisu mogli da napune bateriju automobila nakon posete dvema stanicama za punjenje. Novinar je objasnio da stanice nisu prihvatale „plastični kodiran ključ“ i3. On je zatim napravio poređenje i objasnio:

„Ispostavilo se da je neophodno konsultovati se sa ChargePoint.com da bi se pronašle stanice u kojima se može puniti i3. To smo i uradili.“

Nažalost, ChargePoint stanica koju je test vozač konačno pronašao, nije radila. Ipak, bio je potreban telefonski poziv da bi se saznalo da postoji realan problem i da nema veze sa operaterom. Međutim, bez brige, BMW i3 REx ima podršku u vidu benzinskog motora za proširenje autonomije. Samim tim, ekipa Forbesa nije ostala na putu, tako da je mogla da nastavi test vožnju.

Avaj, kako su započeli uspon dugačak pedesetak kilometara, i3 nije mogao da dostigne višu brzinu od 65 km/h, jer mali benzinski motor nije predviđen za napajanje automobila u dužem vremenskom periodu. On bolje funkcioniše kao geneator i rešenje za „ne daj bože“ ukoliko ste ostali bez struje na putu do „punionice“.

Na sreću, Forbesovci su našli ChargePoint stanicu i smrzavali se četiri sata dok i3 nije bio spreman za test vožnju.

Ispostavilo se da punjenje nije bilo jedini problem koji su prijavili. Možemo zamisliti stepen frustriranosti nakon svega, jer su se suočili i sa sledećim nevoljama: da biste došli do zadnjih sedišta, morate otvoriti prednja vrata; zadnja stakla se ne spuštaju; vrata nemaju unutrašnje ručke, tako da morate uhvatiti pretinac za odlaganje stvari ili otvoriti prozor da biste ih zatvorili; selektor za startovanje i stavljanje u pogon je loše pozicioniran i deluje jeftino.

Naravno, s obzirom na format i renome Forbesa, BMW je reagovao nakon čitavog „cirkusa“: „Gledajte na Chargepoint karticu kao na Exxonovu ili Shellovu karticu na primer, koje funkcionišu samo na benzinskim stanicama firme. Ukoliko biste otišli na neku drugu stanicu za punjenje električnih automobila, mogli biste da napunite i3, ali biste morali platiti kreditnom ili debitnom karticom, kao prilikom dosipanja goriva u konvencionalan test automobil. Jedina stanica za punjenje koju ne biste mogli da iskoristite je Teslina, jer su njihovi priključci podesni samo za njihove modele. Žao nam je zbog nesporazuma.“

Nekako, imamo osećaj da će „još mnogo vode proteći Dunavom“ pre nego što automobili na baterije (ako se to ikada i desi) zauzmu iole ozbiljniji deo automobilskog tržišta.

Izvor: Forbes

 

(4190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Ako se ne varam točkovi su dimenzija 155/70 R19 napred i 175/60 R19 nazad, što ne omogućava dovoljnu trakciju i to predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik, pogotovo kada je asfalt pokvašen, ili ako se uđe u krivinu malo „jače“.

moron

Mislim da u nekim varijantama uža guma veceg precnika moze da ima slicnu kontaktnu površinu kao šira manjeg obima.

don

Mujo: mali, ali tehnicar.
Fata: ma da je i dipl.ing, mali je!

moron

😊

Moronov drug

Moje mišljenje je da su sasvim dovoljne dimenzije. Naročito na kako kažete pokvašenom asfaltu, gde šire gume lakše dovode do proklizavanja.
Točkovi na automobilima su generalno predimenzionisani za normalnu upotrebu. I pored sve kvalitetnijih materijala za gume, novijih i boljih dezena, trendovi su takvi i većina im se priklanja.

moron

Ja ću ipak najpre da investiram u električni bicikl … za jedno 10-ak godina … pa ću da vidim kako se stvari razvijaju 🙂

Zvezdan Božinović

Vozio sam BMW i3 baš sa tim pneumaticima. Poigrao sam se i kroz nekoliko krivina. Nije tako dosledan u držanju pravca kao recimo neki konvencionalni BMW, ali uliva više poverenja od većine vozila drugih proizvođača.

Mad Max

Električni automobili, klasa vozila koja se zasniva na subvencijama i olakšicama…. Kad njih nestane, piši propalo za baterijska vozila….

D_C

U Svajcarskoj subvenicije ne postoje a olaksice zavise od kantona do kantona i nisu preterano relevantne. Top 5 prodaja vozila u 2019: 1. Skoda Octavia 2. VW Tiguan 3. VW Golf 4. Tesla Model 3 5. Mercedes-Benz GLC-Klasse Top 5 prodaja vozila u periodu januar – novembar 2020: 1.Škoda Octavia 2. VW Tiguan 3.Audi Q3 4. Tesla Model 3 5. VW Golf To sto je Tesla u top 5 mozda ima nesto veze sa cinjenicom da zemlja povrsine malo preko 40.000km2 (Srbija bez Kosova: 77.474km2), od kojih su dobar deo slabo nastanjene planine, ima po statistici iz jula ove godine… Pročitaj više »

Miroslav

Udio novih prodanih vozila sa motorom s unutarnjim sagorijevanjem je u 2020. u Europi 44% i u stalnom je padu. Rast električnih je rapidan, oko 200% svake godine. E sad je na vama da izračunate je li u 2 godine Dunavom proteklo puno vode ili ne. A tko ne zna auto uštekati na struju neka puni dizel ako ga s dizelom uskoro puste u većinu Europskih gradova.