1. Home
  2. Vesti
  3. Amerika: Prosečna prodajna cena automobila dostigla 45.031 dolar
Amerika: Prosečna prodajna cena automobila dostigla 45.031 dolar
1

Amerika: Prosečna prodajna cena automobila dostigla 45.031 dolar

432
1
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pročitate komentare na raznim automobilskim forumima, sigurno ćete uvideti da se jedan trend često razmatra, posebno kada je reč o cenama novih četvorotočkaša. Uglavnom se odnosi na to da „isti“ automobili koštaju daleko manje u Americi, nego što je to slučaj u Evropi. Pri tom ovu reč „isti“ noravno moramo da stavimo pod navodnike pošto se modeli ipak razlikuju po završnoj izradi, opremi, motorima i još po mnogo čemu, a da ne ulazimo još i u pojedinosti u vezi razlika u poreskom sistemu na dva kontinenta.

Poenta ovog pomalo dužeg poglavlja je ono da vozila u Americi možda jesu jeftinija nego na Starom kontinentu, ali daleko od toga da su jeftina.


Kako prenosi čuveni sajt za procenu vrednosti vozila Kelly Blue Book, tokom septembra je prosečna prodajna vrednost novog automobila u Americi iznosila čak 45.031 dolar. Navedena brojka je ona koju su kupci na kraju dana platili, a kada se zna da se na nove modele generalno odobravaju popusti cifra bi bila još veća, da navedeni diskonti nisu uzeti u obzir.

Radi poređenja, u istom periodu tokom 2020. godine kupci su platili 12,1% manje ili prevedeno na apsolutne iznose, vozila su ih u proseku koštala manje za čak 4.872 „zelembaća“. A šta se to promenilo u međuvremenu?

Lako bi bilo reći kako je jedini krivac nestašica kompjuterskih čipova zbog kojih je teško pronaći bilo koji novi automobil u izložbeno-prodajnim salonima. Taj razlog jeste ključni, i popusti nikada nisu bili skromniji, što naravno rezultira i u višim plaćenim cenama. Ali, Kelly Blue Book navodi i da se ukus kupaca izmenio u velikoj meri, pa umesto tradicionalnih limuzina kupuju krosovere, terence i pikap kamionete koji naravno više koštaju.

I ko je onda lider među gigantima sa mušterijama s najdubljim džepom? Nismo iznenađeni što je na vrhu liste Daimler, to jest Mercedes čija je prosečna prodajna cena u septembru iznosila čak 75.369 američkih dolara. Prati ga grupacija BMW sa cenom od 64.094 „zelembaća“ mada ovde moramo reći da u takvu brojku nisu uključeni samo nemački modeli već i oni sa značkom Minija, koji svakako „kvare“ prosek. Bronzanu medalju je zaslužio Volvo s brojkom od 55.416 najmanjih zelenih novčanica.

Na dnu liste se nalazi Mitsubishi (28.978 dolara), a prate ga Subaru (33.911) i pomalo iznenađujuće Mazda (34.144). Ovaj japanski brend je svakako nešto što nismo očekivali da vidimo na tom kraju liste, pošto Mazda već godinama cilja na premijum klasu, pa smo mislili da ćemo izvestiti o daleko boljem rezultatu marke iz Hirošime.

Spomenućeno i to da je septembar bio čak šesti mesec zaredom, u kom se obaraju rekordi, i eksperti smatraju da ništa novo nećemo videti sve do narednog leta. Oni će vam reći da zadržite svog polovnjaka što duže možete jer ovo definitivno nije period kada se kupuju novi četvorotočkaši.

AutoRepublika

(432)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Azijska vozila tamo imaju skroz socijalne cene u odnosu na ostale brendove.