1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kia prevlači ražalovane dizajnere BMW-a nadajući se da će postati lider
Kia prevlači ražalovane dizajnere BMW-a nadajući se da će postati lider
6

Kia prevlači ražalovane dizajnere BMW-a nadajući se da će postati lider

1.20K
6
Podelite sa prijateljima:

Nekadašnji dizajner kompanija BMW, Bentley i Faraday Future, specijalista po imenu Džon Bakingem se opredelio da karijeru nastavi kao deo tima južnokorejske Kije.

Hyundai i Kia su inače poznati po tome što su uspevali da pod svoje barjake dovedu viđene aktere automobilske industrije, a značajan deo njih je u azijski koncern stigao baš iz nemačkog BMW-a. Setimo se samo bivšeg glavešine odeljenja M koje funkcioniše u sastavu kompanije BMW AG, Alberta Birmana i dizajnera Johena Pajesena i Von Kju Kanga, pa i Karima Habiba.

Lista sada postaje bogatija za još jedno ime, nakon što shvatismo da pomenuti Bakingem prelazi u Kiju, a nekada je bio kreativni direktor odeljenja Bavaraca po imenu BMW Designworks USA, uz napomenu da je bio deo tima zaduženog za stilizaciju eksterijera vozila.

Dalje se može reći da je britanski dizajner Bakingem proveo najveći deo svoje profesionalne karijere baš u BMW-u gde je uložio trinaest gdoina. Bio je zadužen za koncept BMW-ove Serije 8 iz 2017. godine, a koji je kasnije, kao što znamo, poslat u masovnu proizvodnju. Bakingem je potom 2018. godine prešao u Bentley Motors, pre nego što je nastavio poslovne putešestvije, prošlogodišnjim odlaskom u kompaniju Faraday Future. Tu je imao čast da učestvuje u završnom razvoju modela FF91, a koji je takođe ubačen u serijsku proizvodnju u martu 2023.

Kia na ovaj način nastavlja s jačanjem svog dizajnerskog potencijala i preuzima ulogu lidera u oblasti mobilnosti sutrašnjice, paralelno razvijajući portfelj električnih vozila. Ranije ove godine, na mesto potpredsednika kompanije i šefa odeljenja dizajna je imenovan Kun Kim, dok je sada dužnost šefa odeljenja za stil spoljašnosti vozila imenovan Džon Bakingem.

Ovaj dizajner će osmisliti i promovisati budući stil eksterijera vozila marke Kia, na koji način će se potruditi da pomogne upravi u težnji da se uspostavi kao jedan od globalnih lidera automobilske industrije. Očekivanja od njega su velika, posebno imajući u vidu iskustvo Bakingema u dizajniranju električnih automobila.

AutoRepublika

(1200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Dok su nekim brendovima dizajn radili Pininfarina i Giugaro imali su neke od najlepših automobila tog perioda.

Ovo sada je propast od dizajna.

Njegova Visost

Bas tako. Čuj, dizajneri bmw-a, da je to smeće neka ikona dizajna pa bi čovjek nešto i reko, ali ovako. Zna se ko su i odakle su najbolji dizajneri

BB

I onda se opet neki zale na BMW, k’o mušica na usran štap… Umjesto na bellezzu…

Njegova Visost

Znaš ti šta? Stanem danas na parking i kad se vraćam a dildo kraj mene (sunce šija), bjez od mene os se zapalit’. Nekakav byd. Sad mi iskoci reklama, isti byd i vidim kako se zove, atto3. Što bi reko Djuro u Nadrealistima, sumnjam na Mahira.
Btw, Musa neki dan slavio 75 godina braka, i pitam ga ja koji mu je period u tih 75 bio najdraži , a veli mi Musa: kad sam 5 godina robijao na golom otoku!! 😜👋😘

Matija

Sasvim je normalno i cak pozeljno da Dizajneri idu od firme do firme kao slobodni umetnici. Radi se o efektu zasicenja – Posle izvesnog broja godina rada za jednu marku kod dizajnera dolazi do zasicenja jednom istom temom i nastupa stagnacija. Prelaskom u Novi firmu otvara se Novi prostor za kreativnost. Bakingem je iskusan dizajner koji se vec dokazao u vise kategorija vozila tako da se od njega moze ocekivati znacajan doprinos dizajnu Kie.

Renault Terminator

Nema tu pomoći,đubar ostaje đubar.