1. Home
  2. Sport
  3. Le Mans
  4. Toyota je poražena na LeMansu zbog… Veverice?
Toyota je poražena na LeMansu zbog… Veverice?
2

Toyota je poražena na LeMansu zbog… Veverice?

1.16K
2
Podelite sa prijateljima:

Proteklog vikenda je vožena trka 24 sata LeMansa i kao što nam je poznato, slavio je Ferrari. Bila je to prva pobeda za italijanskog proizvođača automobila još od 1965. godine, a na drugom mestu se našla Toyota sa minut i 21 sekundom zaostatka. Ne baš velika razlika za takmičenje koje traje čak 24 sata, a dugo vremena će se analizirati šta je sprečilo Toyotu da zabeleži šestu pobedu zaredom na čuvenoj francuskoj stazi. I ako je verovati čelnicima japanskog tima, krivac je niko drugi nego jedna – veverica.

Japanci su se pojavili na LeMansu sa dva tima. Onaj sa brojem sedam je činila vozačka postava Majk Konvej, Kamui Kobajaši i Hoze Lopez, a „osmicu“ su predstavljali Sebastjen Buemi, Brendon Hartli i Rio Hirokava. „Sedmica“ je odustala posle 103 kruga nakon sudara u kojem je učestvovalo nekoliko automobila, ali se „osmica“ pokazala u mnogo boljem svetu.

Često se smenjivala na vodećoj poziciji sa Ferrarijem i Japanci su u jednom momentu imali oko dvanaest sekundi prednosti. Ali baš u momentu kada se „sedmica“ povukla zbog sudara, Toyota se nalazila na pragu da izgubi oba automobila kada je Hirokava prijavio da je temperatura motora naglo skočila.

Ovakvi slučajevi nisu retki na LeMansu gde delovi pneumatika ili plastike, pa čak i blata, često mogu da delimično zatvore masku hladnjaka. Bez protoka vazduha u motor, on naravno može da se pregreje, a inženjeri u tom momentu još uvek nisu znali šta je uzrok.

Japanski vozač je zatim došao u pit stop i celokupni prednji deo vozila ja zamenjen. Kada su inženjeri malo bolje proučili situaciju, uvideli su da je protok vazduha zatvarala poveća mrtva veverica preko koje je Hirokava ranije prešao takmičarskim automobilom.

Nije siguran kada se to desilo i kasnije će reći da je samo u jednom momentu primetio da raste temperatura motora. Toyota se pokušala vratiti i u jednom momentu smanjila prednost Ferrarija, ali je Hirokava ponovo izgubio kontrolu nad vozilom u jednoj krivini na oko tri sata pre kraja, posle čega pobeda italijanskog tima više nije dolazila u pitanje.


Eksperti ne kažu da bi Toyota sigurno pobedila da nije bilo malog glodara, ali je taj incident u velikoj meri unazadio japansku ekipu. Pokazalo se još jednom koliko je staza na LeMansu nepredvidiva i da rezultat često ne zavisi od samih mogućnosti tima. A Japanci ipak ne bi trebalo da budu nezadovoljni, pošto još uvek imaju ubedljivu prednost u generalnom plasmanu ove sezone u kategoriji trka izdržljivosti…

AutoRepublika

(1161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prokleta samoubica veverica.
Urota protiv Japanaca.

s mile

Kamikaza veverica… 😉