1. Home
  2. Vesti
  3. Ovih automobila ima u izobilju u izložbeno-prodajnim salonima
Ovih automobila ima u izobilju u izložbeno-prodajnim salonima
3

Ovih automobila ima u izobilju u izložbeno-prodajnim salonima

1.83K
3
Podelite sa prijateljima:

Jedna od glavnih tema u automobilskom svetu prethodnih nekoliko godina je bila ona na račun nedostatka novih četvorotočkaša. To se posebno odnosi na Sjedinjene Američke Države, gde je prvo epidemija virusa korone jedno vreme u potpunosti stopirala proizvodnju, a onda je usledila i velika nestašica kompjuterskih čipova. Novi i polovni automobili su dostigli rekordne cene tokom navedenog perioda zbog starog pravila odnosa potražnje i ponude, a i dan-danas imamo četvorotočkaše koje je jako teško pronaći u izložbeno-prodajnim salonima i na narudžbe morate da čekate po nekoliko meseci.

Proizvođači će reći da u idealnim uslovima saloni obično imaju dovoljnu zalihu za 90 do 120 dana. To znači da kada bi proizvodnja određenog automobila bila sada stopirana, saloni bi i dalje imali dovoljno jedinica da ih prodaju tokom naredna tri do četiri meseca.

Ali neki proizvođači zapravo nemaju takav problem i to se pre svega odnosi na Stellantis. Kolege sa sajta CarEdge su nedavno napravile analizu kojih vozila najviše ima u salonima i došli do zaključka da neki od njih imaju dovoljnu zalihu i za naredne dve godine.

To se posebno odnosi na model Jeep Renegade i njegova trenutna zaliha je dovoljna za čak 753 dana. Ovaj kompaktni krosover se praktično nije ni izmenio od kada je debitovao pre devet godina, i svakako pokazuje godine, a to se odrazilo i na njegovu popularnost. Prošle godine je prodato tek 27.549 jedinica ili četiri puta manje nego pre svega pet godina.

Renegade nije jedini Jeep na listi, pošto među prvih deset vozila možemo da vidimo i Cherokee, Compass i Gladiator. Ovaj poslednji pikap kamionet je svakako iznenađenje pošto je jedno vreme lista čekanja na njega bila i do nekoliko godina.

Stellantis je popunio osam od prvih deset pozicija, a pored ova četiri Jeepa možemo da vidimo i Ram 2500, 1500 Classic i 3500 i Chrysler Pacifica Hybirid. Pridružili su im se Chevrolet Silverado 4500 i Lincoln Corsair, što znači da su američki proizvođači na „perfektnih deset od deset“. Svakako iznenađuje videti bilo koji Ram ili Silverado na listi pošto je reč o drugom i trećem najprodavanijem vozilu „preko bare“.

Vozila koja provedu najviše vremena u salonima pre nego što budu prodata:
753: Jeep Renegade
443: Chevy Silverado 4500 chassis cab
423: Lincoln Corsair
403: Ram 2500
391: Jeep Cherokee
355: Chrysler Pacifica Hybrid
352: Jeep Compass
328: Ram 1500 Classic
283: Jeep Gladiator
278: Ram 3500

AutoRepublika

(1831)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neslavan rekord za Renegade.

M M

Zna li ko koja se trenutno vozila mogu dobiti kod nas bez dužeg čekanja, a da nisu japer – koreja porekla?
To bi bila prava vest.
Recimo, vozila koj ase mogu dobiti čekanjem do 3 meseca su…….
A koja su trenutno dostupna su….

moron

Ja sam jednom upitao prodavca zar ne bu bilo bolje i za njih da lista dostupnih (slobodnih) salonskih i dolazećih vozila ( koja su već barem u potvrđenom planu proizvodnje ili i proizvedena, a u transportu) bude javno vidljiva na njihovom sajtu, a čovek mi je objasnio da to ne bi bilo bolje i da onaj ko je istinski zainteresovan za kupovinu treba da dodje i raspita se …