1. Home
  2. Life
  3. Hyundai razvija sistem rasvete koji će projektovati svakojake poruke na drum
Hyundai razvija sistem rasvete koji će projektovati svakojake poruke na drum

Hyundai razvija sistem rasvete koji će projektovati svakojake poruke na drum

167
0
Podelite sa prijateljima:

Zavisno društvo koncerna Hyundai, firma Hyundai Mobis, koja je angažovana u oblasti razvoja naprednih tehnoloških rešenja, radi na razvoju pametne rasvete za automobile. Farovi opremljeni takvom tehnologijom će moći da iscrtavaju raznovrsne poruke na putu, na koji način će doprineti jačanju bezbednosti.

Iako Korejci ovu ideju predstavljaju kao originalnu, ona to nije jer smo neke slične najave čuli od Mercedesa još pre par godina. Ipak, zamisao jeste sveža, u tom smislu slična onoj koju podrazumeva sistem e-Corner, a koji omogućuje vozilima da se parkiraju bočnom kretnjom.

Ideja koju danas predstavljamo je čak i više relevantna. Pametni farovi će vozila sutrašnjice učiniti sigurnijim jer će promovisati sistem jasnije uočljivog, upadljivijeg upozorenja. Pored toga, nov sistem bi se mogao posmatrati i kao efektnija verzija projekcionog ekrana, takozvanog head-up displeja.

Najavljeni sistem integriše oko 25 hiljada mikro LED dioda (HD) sa spravicom u vidu ogledala. Tanji su od vlasi ljudske kose, i te diode značajno premašuju najbolje danas poznate uređaje (po broju). Primera radi, Porscheovih farovi HD Matrix uključuju 16.384 diodica tipa LED, u svakom faru.

Sistem Hyundai Mobis se oslanja na senzor kamere na prednjem delu vozila, kao i na sistem GPS. To algoritmu omogućava da oformi relevantne podatke i procese kako bi se prenela važna infomracija, kada na scenu stupaju ogledala u sadejstvu s diodama LED, sve u cilju prikaza željene poruke na cesti.

U cilju opisa sistema Hyundai prikazuje šta daje projekciju ulaznog panela u radnoj zoni. Poruka se ispisuje na oko petnaest metara ispred vozila, a virtuelni panel tada zauzima oko metar i po druma. Ali, taj primer nije jedini, pošto sistem može projektovati i informacije o radovima na drumu i slično (upućivanje na željeno skretanje, izlaz s autoputa, recimo).

Naposletku, jedna od najvažnijih stavki se tiče i bezbednosti pešaka. Projektovani pešački prelaz je klasičan primer, što može biti posebno korisno u vangradskim zonama, tako gde nema ulične rasvete, posebno. Sistem bi mogao prepoznati pešaka koji je nameran da pređe ulicu, zahvaljujući kameri, informišući vozača o tome. On donosi odluku o zaustavljanju i aktivaciji adekvatne fotografije s naslovne slike.

AutoRepublika

(167)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments