1. Home
  2. Vesti
  3. Francuski automobili: Najveći poslovni neuspesi
Francuski automobili: Najveći poslovni neuspesi
3

Francuski automobili: Najveći poslovni neuspesi

4.14K
3
Podelite sa prijateljima:

Neki francuski automobili su bili pravi promašaji. Bilo opravdano ili ne, ove loše brojke o prodaji ponekad su dovele proizvođače u delikatnu finansijsku situaciju. U narednim redovima navešćemo neke od najvećih neuspeha francuske automobilske industrije.

Dešava se da pojedini automobili doživljavaju neočekivani uspeh kada drugi, naprotiv, budu neuspešni uprkos suprotnim očekivanjima. Neprijatan dizajn, sumnjiva pouzdanost, završna obrada ili ergonomija, previsoka cena, oštrija konkurencija… Uzroci ovih kvarova su brojni i nisu uvek opravdani kada se bolje pogleda. Ipak, francuski proizvođači, kao i ostali, doživeli su svoj deo razočaranja u vezi sa nekim svojim modelima, i to u svakom trenutku i u svim segmentima.

Komercijalni neuspesi francuskih automobila nisu novina. Treba se vratiti pre Drugog svetskog rata za identifikaciuju prvog modela kojeg je zadesila nesrećna sudbina. Panhard Dynamic (naslovna fotografija), luksuzni automobil sa motorom bez ventila lansiran 1936. godine, rođen je u pogrešno vreme kada je Narodni front došao na vlast. Njegova proizvodnja će prestati na kraju sukoba 1940. godine.

Citroen Axel, Talbot Tagora i Matra Murena takođe su se loše proveli na tržištu. Čak i u skorije vreme, prvi pravi pokušaj grupe PSA sa električnim modelima 2010. godine sa dvojcem Peugeotom iOn i Citroenom C-Zero takođe se pokazao razočaravajućim.

Francuski proizvođači polomili su zube u svim segmentima, od mini-gradskih automobila do velikih drumskih automobila. Peugeot 1007, Citroen e-Mehari, C3 Pluriel i Renault Wind su neki od malih modela koje tržište izbegava. Svestrani Citroen C4 Cactus i Renault Fluence nisu uspeli da dostignu očekivani nivo proizvodnje, dok su terenci i krosoveri Peugeot 4008, Citroen C4 Aircross i Renault Avantime takođe patili od okrutnog nedostatka poštovanja među kupcima.

Viša srednja klasa je verovatno kategorija koja je pretrpela najveći broj kvarova, posebno zbog Renaulta Vel Satis i Latitude, Citroena SM i C6 ili čak Peugeota ​​604. Ovi automobili su, iz različitih razloga, prodati u diskutabilno velikom broju primeraka.

Tu je i Citroen BX 4TC… Od 200 proizvedenih za homologaciju u grupi B u šampionatu reli automobila kupca je pronašlo samo 86 primeraka. Preostalih 114 je čisto i jednostavno uništeno, što je praksa koju je ševron već koristio za svoj M35 opremljen rotacionim motorom na eksperimentalnoj osnovi.

Ostale modele pogledajte u galeriji francuskog L’Argusa

AutoRepublika

(4143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Kolega imao Vel satisa, 2,2l dizel, prelazio 200km dnevno. Kuća posao. Prezadovoljan, samo ga ubi cena registracije, i što ga niko nije hteo kupi posle.

Renault Terminator

Zet imao VelSatisa 2.0 Turbo 165ks benzinac..odlično ga služio.Taj 2.0 Renaultov motor je neuništiv.

Todor

Vi ste veliki strucnjaci za automobilizam prepisete neki deo iz stranih portala napr. Americkih i onda imate sta da objavite bez sopstvenig misljenja i komentara.