1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se prvi Ford Mustang Shelby GT350R koji je pobedio na profesionalnoj trci
Prodaje se prvi Ford Mustang Shelby GT350R koji je pobedio na profesionalnoj trci
0

Prodaje se prvi Ford Mustang Shelby GT350R koji je pobedio na profesionalnoj trci

344
0
Podelite sa prijateljima:

Pre svega nekoliko meseci, prodat je Ford Mustang iz 1968. godine, koji se pojavio u kultnom filmu „Bullitt“, za neverovatnu cifru od 3,4 miliona američkih dolara. Mnogi su tada zaključili da je verovatno reč o najskupljem modelu ovog legendarnog automobila i da ne postoje šanse da rekord bude oboren. Međutim, kako stvari stoje to bi se moglo dogoditi ranije nego što se očekivalo.

Na ovogodišnjeoj Mecum aukciji, svetlost dana će ugledati model Shelby GT350R, koji ne samo što je prvi Mustang izašao kao pobednik u jednoj profesionalnoj trci, već je i jedini takav primerak za čijim volanom je bio Ken Majls. Kako kažu čelnici Mecuma, bez ovog automobila pitanje je da li bi Mustang uopšte opstao, što znači da rekorder Bullitt možda nikada ne bi ni sišao sa proizvodne trake.


Krajem 1964. godine, Ford je isporučio tri Mustanga firmi Shelby American sa ciljem takmičenja u tadašnjoj SCCA B/Production klasi u kojoj je dominirao Chevrolet Corvette. Vlasnik ove tjunerske kuće, Kerol Šelbi je dobio zadatak da spremi dva primerka za profesionalni auto-moto sport dok je treći model trebalo da posluži za marketing.

Njihove šasije su dobile posebnu oznaku, ali ne po redosledu proizvodnje već po onome originalnom koji je stigao iz Forda. Iz tog razloga, prvi proizvedeni primerak je postao 5R002, drugi 5R001, a treći 5S003. Oni su kompletirani do februara 1965. godine, a zatim poslati na stazu Green Valley Raceway u blizini grada Dalasa (američka savezna država Teksas).

Za volanom 5R002 se našao Ken Majls, koji je u to vreme bio zvanični test vozač Shelbyija, a svet će ga upamtiti kao prvog profesionalnog vozača koji je zamalo pobedio na tri takozvane „Endurance“ trke u 1966. sezoni (12 sati Sebringa, 24 sata Daytone i 24 sata LeMansa).

Tog dana Majls je prošao prvi kroz cilj, a volan su kasnije preuzeli Čak Kantvel, Džeri Tajtus i Ed Lesli. Na kraju sezone 5R002 je osvojio titulu konstruktora u SCCA B/Production klasi, i ostaće zapisano da je pobeda Majlsa bila prva za Mustang u nekom profesionalnom šampionatu.


Nakon fantastične sezone, automobil je promenio nekoliko vlasnika i takmičio se u raznim amaterskim šampionatima širom Teksasa i Meksika. Penzionisan je početkom sedamdesetih godina i postavljen u Shelby American muzej u gradu Bolder (američka savezna država Kolorado).

Tu je proveo narednih tridesetak godina pre nego što ga je kupio čovek po imenu Džon Atzbah i detaljno restaurirao. Od tada je osvojio mnogobrojne ugledne nagrade od kojih su najpoznatije prvo mesto u klasu na Amelia Island Concours d’Elegance i Pebble Beach Concours d’Elegance. Takođe je jedan od retkih Shelbyjevih modela koji je dobio maksimalne ocene novinara.


Na Mecum aukciji, spomenuti Atzbah će prodati čak deset Shelby modela, a pored ovog primerka će se naći i retki Shelby GT350 prototip sa Paxton kompresorom iz 1965. i 1966. godine kao i čuveni Shelby GT500KR (King of the Road) iz 1968. godine.

Neki eksperti odlaze toliko daleko da kažu da će 5R002 oboriti rekord Bullitta, a kada se pogleda perfektno stanje automobila i popularnost Kena Majlsa nakon filma „Ford v. Ferrari“ nećemo biti iznenađeni ako se to desi.

Zoran Tomasović

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments