1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aston Martin DB12 debitovao
Aston Martin DB12 debitovao
4

Aston Martin DB12 debitovao

901
4
Podelite sa prijateljima:

Kada su pre nekih sedam godina, na Salonu automobila u Ženevi, Britanci predstavili kupe po imenu Aston Martin DB11, najavili su novo poglavlje u istoriji marke. Sada je taj model zamenjen onim nazvanim Aston Martin DB12, uz intenziviranu poznatu retoriku. Znate ono, nova era, kvantni skok i slične stvari (umalo da nam se omakne donekle „sličan“ izraz).

Novi izraz Super Tourer je skovan za ovaj automobil, a kažu da je ovaj Aston već postao teskoban, skučen u pogledu upotrebe termina, zapravo klase Grand Tourer. U stvari, DB12 dolazi kao dubinska modernizacija modela DB11. Ali, ova promena jeste zaista važna, pošto se perjanica Aston Martina iselila iz analognog i uplovila u digitalno doba.

Skoro najveća mana modela DB11 je bila ta što je enterijer bio demode, možda čak i prilikom premijere. Stoga je kupe Aston Martin DB12, u potpunosti nov, s kabinskom postavkom u duhu formule 2 + 2. U potpunosti je nafilovana elektronikom koja je pristigla iz Mercedes-Benza.

Instrumentacioni ekran je sada različiti i ima ekran dijagonale 10,25 inča, dok je umesto pasivnog displeja multimedijalnog sistema sada još jedan ekran iste dijagonale, ali osetljiv na dodir. U tehničkom smislu, mi pričamo o poznatom sistemu po imenu Mercedes MBUX, ali je zato grafika i struktura menija različita. Integrisane su i bežične funkcije Apple CarPlay i Android Auto, navigacione mape u formatu 3Ds, a tu je i mogućnost osvežavanja softvera na daljinu.

Aston Martin je napustio ideju velike dugmadi za kontrolu menjača, a umesto toga sada imamo minijaturni džojstik i nekoliko tastera na centralnom tunelu. Važno je reći da više skoro da uopšte nema dugmadi u toj zoni, konstruktor je posebno izabrao analogne ključeve i rotirajuće tastere. Umesto audio sistema marke Bang & Olufsen, montiran je proizvod renomirane kuće Bowers & Wilkins, i tu je sada petnaest, umesto nekadašnjih trinaest zvučnika.

Aston Martin DB12 zadržava aluminijumsku školjku prethodnog modela, ali su obezbeđena dodatna ojačanja pod haubom i ispod podvozja, na koji način je uvećana krutost karoserije za nekih 7%. Konstrukcija zadnjice nije bila predmet promena, ali je zato njuška u potpunosti taze.

Već od serijske opreme imamo farove u tehnologiji matriks, dok je površina glavnog vazdušnog usisnika uvećana za 56% kako bi se mogao montirati duet hladnjaka iza njih. Novi su naplaci prečnika 21 cola, a oni su laganiji od starih dvadesetica. Razlika nije mala i iznosi osam kilograma po komadu.

Aston Martin se otarasio sopstvenog motora V12, pa je tako DB12 debitovao samo s temeljno osavremenjenim motorom V8 4.0L AMG. U pitanju je biturbo agregat s novim punjačima, drugačijim bregastim osovinama i klipovima, a predmet unapređenja je bio i sistem za hlađenje.

Kao rezultat svega, uvećana je snaga sa 535 na 680 „grla“, dok je obrtni moment porastao sa 675 na 800 Nm! To je čak i više nego kod kupea po imenu DB11, a podsetićemo da je ovaj nosio motor V12 sa 639 konjskih snaga i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Većom vatrenom moći je raspolagao, i još koji mesec raspolaže, jedino odlazeći dvanaestocilindarski model DBS.

Osmostepena automatska transmisija ZF je smeštena ispred zadnje osovine i rekonfigurisana je, pa se sada izmene stepena prenosa vrše malo brže. Umesto samozaključavajućeg, instaliran je efikasniji elektronski kontrolisan diferencijal, dok je prenosni odnos glavnog para uvećan sa 2,93:1 na 3,08:1.

Nov je i sistem stabilizacije vozila, pa tako poseduje dodatne senzore i izbor od pet nivoa tolerancije proklizavanja.

Šasija s međuosovinskim razmakom od 2.805 mm podrazumeva na prednjoj osovini dvostruka poprečna ramena i nazad poznati multilink. Sve to je dodatno unapređeno. Trag prednjih točkova je bogatiji za nekih 6 milimetara, dok je prirast nazad, po ovom pitanju bio 22 mm.

Više kruti stabilizatori protiv prevrtanja su montirani, a adaptivni amortizeri se sada mogu podešavati u širem spektru postavki. U režimu vožnje GT, ogibljenje pruža udobniju filtraciju neravnina, dok u postavkama Sport i Sport +, vozač dobija mnogo bolje predispozicije za uživanjac. Nov je i sistem električno potpomognutog upravljanja. Bazične kočnice dolaze s čeličnim diskovima prečnika400 mm napred i 360 mm nazad. Ko doplati, dobije ugljenično-leramičke jedinice. Za 27 kilograma su lakše.

Novi Aston Martin DB12 je u poređenju s osmocilindarskim kupeom po imenu DB11 malkice teži, pa meri 1.788 kilograma spram 1.760 kg. Ali, osetno uvećanje snage je donelo i bolje dinamičke osobine, pa sprint do “stotke” traje svega 3,6 sekundi (četiri desetinke brže nego ranije), dok je i najviša brzina kretanja sada 325 km/h, a bila je 309 km/h. Poređenja radi, performanse napuštenog modela DB11 s agregatom V12 su bile 3,7 sekundi za poznati sprint i 334 km/h kao najvećom brzinom kretanja.

isporuke novog kupea kreću tokom trećeg tromesečja, dok se s cenom kreće od 185 hiljada britanskih funti. Kabriolet DB12 Volante i neke verzije za stazu će tek uslediti, dok će aktelni model DBS biti zamenjen superautomobilom s centralno postavljenim motorom po imenu Valhalla.

AutoRepublika

(901)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dondo

Smoriše, svaki je isti.

Crni

Ma da, možda ipak uzeti Poršea? Nešto sasvim drugačije 😂 😂 😂

Bungi

Uh maske, kao usta soma od 200kg.Za razliku od Audi-ja i BMW-a ova maska ima neki logičan oblik iako je svakako prevelika.

Vlada

De nemoj u ovo pickoustog BMWa uvlačiti i Audija. Ipak pričamo o konkretnim autima ne o konfekciji.