1. Home
  2. Vesti
  3. Lotusov hiperautomobil nosi naziv „Evija“ (VIDEO)
Lotusov hiperautomobil nosi naziv „Evija“ (VIDEO)
0

Lotusov hiperautomobil nosi naziv „Evija“ (VIDEO)

152
0
Podelite sa prijateljima:

Do sada je bio poznat kao „Type 130“, da bi buduća električna zver konačno dobila odgovarajući naziv.

Glasine su bile tačne, Lotus je svoj prvi hiperautomobil krstio imenom „Evija“, tako da je ispraćena duga tradicija imena koja počinju slovom „E“: Esprit, Europa, Elan, Elise, Eclat, Excel, Exos, Exige, Evora i Eleven. U skladu s vladajućim trendovima, objavljen je i „tizer“ video u trajanju od 15 sekundi.

Naravno, nema mnogo toga da se vidi, ali ono što možemo uočiti je crveno dugme za startovanje uz prekidače za spuštanje i podizanje stakala. Tu su i dugmići za kontrolu automatskog menjača. Ime „Evija“ osvetljava nešto što bi trebalo da bude digitalni klaster instrumentacije, dok iza, u donjem delu vetrobrana, izvire ambijentalno svetlo koje se pruža od jednog do drugog ugla armaturne table.

Biće proizvedeno samo 130 primeraka ovog Lotusa, koji je prvi novi model marke još od 2008. Očekuje se da isporučuje 1.000 ks uz autonomiju od oko 400 kilometara. Glasine kolaju da će pogon biti na sve točkove, kreiran u saradnji s Williams Advanced Engineeringom. Što se veličine tiče, biće poput Evore, ali će Evija biti šira i niža, s obiljem komponenti od ugljeničnih vlakana, kako spolja tako i iznutra.

Srećnici koji se budu našli na Festivalu brzine u Gudvudu, imaće mogućnost da dobiju kratak uvid u izgled Evije. Takođe, na čuvenom automobilskom događaju u Zapadnom Saseksu, Lotus će izložiti Evora GT4 konceptni trkač, koji će imati i dinamičku prezentaciju tokom brdsko-brzinske vožnje. Pored njih, na štandu će se naći Elise, Exige i Evora, uz Type 25/R6 bolid Formule 1, koji je vozio Džim Klark 1965. i postavio najbrži krug na originalnoj Godwood stazi – 1 minut, 20,4 sekunde. S obzirom da su u međuvremenu napravljene izmene na toj deonici, rekord praktično nikada neće biti srušen.

Lotus će skinuti veo s Evije 16. jula na događaju u Londonu, dok će proizvodnja startovati 2020.

AutoRepublika

Render: AutoCar

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments