Pa da krenemo od toga šta je sve uključeno u program sistema stabilizacije vozila. Tu su ABS i kontrola trakcije. Različiti proizvođači koriste drugačije skraćenice, pa tako neki umesto ESP kažu VSC, ili umesto ASR ili TCS… Kako i sam naziv kaže (ESP ili VSC), elektronsko pomagalo se brine kako bi blagovremeno sprečilo otklizavanje točkova.

Međutim, u nekim okolnostima je proklizavanje, ili narodski šlajfovanje neizbežno, odnosno korisno. Tu pre svega mislimo na situacije u kojima se vozač nađe u dubljem snegu i pokušava da krene, za šta je nekada jako korisno biti u mogućnosti da se „zaljulja“ vozilo napred/nazad.. Stoga su inženjeri i ponudili ljudima opciju da (privremeno) zatvore oči ovom elektronskom anđelu i dozvole točkovima da se, na oko prekomerno zavrte.

Proizvođači su svesni da je vozačevom umu najbliskija skraćenica za sistem kontrole stabilnosti ESP, pa zato to najčešće i koriste na tasterima koji služe za deaktvaciju. Evo kako to najčešće funkcioniše u praksi. Na primer, u krosoverima Hyundaija, prvi dodir ovog dugmeta rezultuje isključenjem sistema za kontrolu trakcije, a ako taster pritisnete i drugi put, zadržavajući prst (ako ste muško) ili prstić (ako ste dama) barem tri sekunde, onda će se i isključiti i celokupan sistem ESP. Sličan je fazon i s mnogim japanskim modelima.

Izuzev u situacijama u kojima je to zaista neophodno, poput startovanja na uzbrdici gde je podloga klizava, najtoplije proporučujemo da ne posežete za deaktivacijom sistema, jer se vrlo lako neiskusnom vozaču može dogoditi da završi kao njegov kolega s donje fotografije.